Internetrepressie in China

27 december 2002, 11:42

In China zitten minstens 33 mensen in de gevangenis omwille van het raadplegen van informatie op het internet. Dat zegt Amnesty International in een rapport van 26 november. Terwijl de internetindustrie zich uitbreidt in China, blijft de overheid controles uitvoeren op online informatie. Zo werden sommige websites gecensureerd of geblokkeerd en artikels die kritiek uiten op het beleid geweerd. China cre?erde ook een speciale politie op internet.

Surfers die betrapt en aangehouden zijn, worden hard aangepakt. Een voormalig politie-officier krijgt de recordstraf: hij moet 11 jaar achter de tralies, omdat hij buitenlandse artikels downloadde over de democratie in China. Twee leden van een godsdienstige beweging stierven in de gevangenis. Volgens Amnesty International was dit het gevolg van marteling of slechte behandeling van de politie.

Amnesty International wendde zich reeds tot de Chinese overheid om de strenge straffen die de vrijheid van meningsuiting op internet schenden, te bekritiseren. Verder is de organisatie van mening dat China, vermits het land een groeiende economische rol speelt, moet kunnen verzekeren dat zijn technologie de fundamentele mensenrechten niet schaadt.

Bronnen:

amnesty.org

amnesty.org

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!