Internetgebruik in Nederland groeit met 18%

Internetgebruik in Nederland groeit met 18%

JIC STIR heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over het gebruik van internet in Nederland in haar jaarlijkse Media Standaard Survey rapport. Uit die cijfers blijkt dat het afgelopen jaar het gebruik van internet met 18% is gegroeid. Een klein deel van deze groei wordt veroorzaakt door de toename van het aantal internetters, wat met met 1% groeide naar 87,2%. De grootste groei zit in tijd die we doorbrengen op internet. In 2010 noteerde JIC STIR nog 8,3 uur per week, maar in 2011 ligt dat op 9,8 uur, oftewel 84 minuten per dag.

Surfvolume

Per week telt Nederland 136 miljoen surfuren in 2011 tegen 115 miljoen in 2010. De toename bedraagt hier 18%. Slechts 2% wordt verklaard door de toename van het aantal surfers. Dit aantal ging van 11,9 miljoen in 2010 naar 12,1 miljoen in 2011. Het surfvolume wordt door JIC STIR berekend door het aantal surfers te vermenigvuldigen met het aantal surfuren. 

Tijd op internet

De rest van de volumegroei wordt verklaard door de toename van de gemiddelde surftijd. Die liep op van 8,3 uur per week in 2010 naar 9,8 uur in 2011. Binnen de surfpopulatie is de gemiddelde surftijd 11,2 uur. Hier zijn de niet-surfers buiten beschouwing gelaten.

De leeftijdsgroep 13-34 jaar heeft met 14,6 uur de langste surftijd. Dat is 6% meer dan in 2010. In de oudere leeftijdsgroepen liggen de groeipercentages ver boven de 30%, maar is de gemiddelde surftijd wat lager. De 35-49 jarigen surfen gemiddeld 10,4 uur per week en de 50-plussers 5,9 uur.

Over het onderzoek

Het Media Standaard Survey wordt jaarlijks uitgevoerd door JIC STIR, SKO, NLO en NOM. Achtereenvolgens wordt het gebruik van internet, televisie, radio en print vastgesteld. Het onderzoek is in 2011 voor het eerst uitgevoerd door TNS Nipo en telde een steekproef van ruim 5.300 personen van 13 jaar of ouder. De cijfers uit 2010 zijn afkomstig uit het Establishment Survey van JIC STIR.

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.

Afbeelding credits: geishaboy500


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Vind de cijfers wat raar overkomen. Had verwacht dat mobiel internet harder gegroeid was. "Elders toegang tot internet" beschouw ik hierin even als mobiel internet. Had verwacht dat daar ook vooral de groei vandaan zou komen in combinatie met social media gebruik. Zijn daar wat meer cijfers over bekend?

  geplaatst op
 • Hi Bobby, daar mee kom je denk ik een heel eind in de richting. 52% van de Nederlanders is in bezit van een smartphone, en onderzoeken wijzen uit dat ± 75-90% van hen het gebruikt voor internet. Het CBS is hierin nog het meest 'optimistisch': http://www.marketingfacts.nl/berichten/20111025_helft_nederlanders_gebruikt_mobiel_internet.

  Heb zo snel geen cijfers over mobiel social media gebruik specifiek voor Nederland, alleen USA...

  geplaatst op
 • Er zijn bij het cbs weer nieuwe gegevens naar voren gekomen. Ten opzichte van 2007 is het mobiele internet gebruik verdriedubbeld. 6 op de 10 mensen maakt nu gebruik van mobiel internet. Internet wordt nu door 96 procent van de mensen gebruikt.

  http://www.marketingfacts.nl/berichten/60-procent-van-de-nederlanders-gaat-online-via-mobiele-internet/

  geplaatst op
 • Er zijn bij het cbs weer nieuwe gegevens naar voren gekomen. Ten opzichte van 2007 is het mobiele internet gebruik verdriedubbeld. 6 op de 10 mensen maakt nu gebruik van mobiel internet. Internet wordt nu door 96 procent van de mensen gebruikt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.