Ingmar de Lange wint PIM Marketing Literatuur Prijs 2022 met Sterk Digitaal Merk

‘Sterk Digitaal Merk’ is door de jury van de PIM Marketing Literatuur Prijs verkozen tot hét marketingboek van 2022.

25 november 2022, 09:58 3102 x gelezen

Ingmar De Lange (hier een overzicht met zijn artikelen op Marketingfacts) heeft met zijn publicatie “een vernieuwend en degelijk onderbouwd boek over merkbouw neergezet,” aldus de jury. De jury prijst De Lange om zijn dappere persoonlijke stellingname, de durf om zijn goed onderbouwde visie te delen en de heldere vertaalslag van strategisch merkdenken naar het digitale domein.

Uit het persbericht van gisteravond: “De kracht van dit boek is gelegen in de behandeling van veel onderwerpen waar marketeers nu mee worstelen, zoals branding in relatie tot Artificial Intelligence, Big data, growth marketing en performance marketing. En dat alles in een zeer toegankelijke schrijfstijl. Sterk Digitaal Merk is zowel een must read voor alle marketeers als voor ervaren brand managers.” Lees ook:

Coronacrisis zet aan tot schrijven

Juryvoorzitter Hans Molenaar (Beeckestijn Business School): “Het was dit jaar een lastige jurering. Het lijkt erop dat de coronacrisis zowel bekende als onbekende auteurs aan het schrijven heeft gezet. Dat leverde achteraf bezien een heel divers aanbod marketingboeken om te lezen op. “You can’t judge a book by its cover.” We mochten constateren dat sommige boeken een wat misleidende titel hadden en anderen zichzelf daarmee weer tekort deden. Uiteindelijk hebben we een geweldige line-up gezien en was de discussie over de top drie intens en waardevol.”

De Top 3 marketingboeken 2022

De top-3 marketingboeken van 2022 zijn (in alfabetische volgorde van titel):

  • ‘Duwtje in de juiste richting’, Joyce Croonen en Liza Luesink
  • ‘Sterk Digitaal Merk’, Ingmar de Lange
  • ‘The future of shopping’, Jorg Snoeck en Pauline Neerman

Nieuwe categorie: De Bewustmaker

De ‘Bewustmaker’ is voor het eerst als categorie aan de Marketing Literatuur Prijs toegevoegd. PIM wil daarmee auteurs op het podium zetten die op eigenzinnige wijze een specifiek onderwerp behandelen dat niet altijd ’typisch marketing’ is, maar wel van invloed op het marketingvak is. ‘Duurzaam Online Shoppen’ is zo’n boek. De jury vindt het een boek “dat alle e-commerce managers zouden moeten lezen”. Het boek behandelt het vraagstuk van de implicaties van het toenemende online winkelen. Van verpakkingsmateriaal tot het realiseren van een maatschappelijk bewustwordingsproces bij shoppers en shops. De maatschappelijke insteek is concreet en helder omschreven in ieder hoofdstuk. Heleen Buldeo Rai (België) behaalde in 2019 haar doctoraat in toegepaste economische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is actief in het academisch onderwijs.

Charelle Akihary, voorzitter van Platform Innovatie in Marketing: “Veel dank aan de juryleden die dit jaar bepaald hebben welke marketingboeken marketeers écht moeten willen lezen. De diversiteit binnen de 10 genomineerde boeken laat zien dat iedereen de handschoen kan oppakken om te innoveren en het verschil te maken. Dat de jury dit jaar een eervolle vermelding toe heeft gekend aan Heleen Buldeo Rai voor haar boek ‘Duurzaam online shoppen’ benadrukt het groeiende belang van een duurzaamheidsperspectief binnen bedrijven. Dit sluit naadloos aan bij PIM’s missie om samen te innoveren en betekenisvolle impact te maken.”

Over de PIM Marketing Literatuur Prijs

De PIM Marketing Literatuur Prijs is een aanmoediging voor auteurs uit het Nederlandse taalgebied om hun visie en expertise aangaande marketing in de breedste zin van het woord aan het papier toe te vertrouwen. Daardoor stellen de auteurs marketeers in staat om nog beter in hun vak te worden. De jaarlijkse award werd in 2003 voor het eerst werd uitgereikt door PIM. Een deskundige jury let op het innovatieve gehalte van de gepresenteerde visie, de mogelijke impact daarvan en de toepasbaarheid voor de lezer.

Jury PIM Marketing Literatuur Prijs 2022

Voorzitter van de jury is Hans Molenaar, directeur Beeckestijn Business School. De overige juryleden, in alfabetische volgorde van voornaam, zijn:

• Arend-Jan Nijhuis, managing partner NICM
• Brecht Janssen, senior adviseur LVWB Fundraising
• Dorien van der Heijden, adviseur en interim manager strategie en innovatie (winnaar PIM Marketing Literatuur Prijs 2021)
• Egbert Jan van Bel, auteur en adviseur (winnaar PIM Marketing Literatuur Prijs 2004)
• Frank van Delft, directeur CIM7
• Max Kohnstamm, beleidsmedewerker Life Skills
• Monique Brand Flu, programmamanager service development Buma/Stemra en adviseur customer excellence
• Ruud Frambach, hoogleraar marketing Vrije Universiteit Amsterdam (winnaar PIM Marketing Literatuur Prijs 2018)
• Shira Winterkamp, partner Marketing Queens

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags
pim,

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!