Hoe fix je ‘onterechte’ soft 404’s!?

Google heeft iets gewijzigd in de manier waar op ze soft 404's herkennen

Hoe fix je ‘onterechte’ soft 404’s!?
, UNIS GROUP
@PepijnOtto

Het is half juni, ik zie een mega daling in het dekkingsrapport van onze sites in search console... Nu hebben we bij UNIS Group behoorlijk wat technische issues, maar zo'n forse daling.... Waar komt die opeens vandaan?! De korte versie? CHECK JE HTML op typische 404 tekst. Vervangen, Probleem opgelost. De lange versie? Dat lees je hier.

Na het openen van het dekkingsrapport van één van onze websites zie ik een méga-spike in het aantal soft 404's. Soft 404's?! Maar waarom dan? De pagina werkt gewoon, geen rare redirects en bij de 'live test'-functie van search console komt niets naar voren.

De boosdoener 

Ik ging op onderzoek uit en kwam een vergelijkbare vraag tegen van SEO-specialist Mark Sprenger. Na het lezen van de reacties was ik nog maar weinig wijzer. Dus heb ik hem maar een bericht gestuurd. Sprenger vertelde me dat hij een fix had toegepast en dat het probleem bij Veneta.com langzaam kleiner werd. De boosdoener? Een hidden error-text 'Geen resultaten gevonden'.

Boosdoener was een alt-tag van onze afbeeldingen

Wat blijkt? Google heeft iets gewijzigd in de manier waar op ze soft 404's herkennen... Na het inspecteren van de HTML van een aantal van de getroffen pagina's, wist ik het: De boosdoener was een alt-tag van onze afbeeldingen: 'Helaas deze afbeelding is niet beschikbaar'. En productpagina's zonder foto's, daar hebben we nogal veel van (naar schatting zo'n ruim 300.000...).

'Helaas deze afbeelding is niet beschikbaar', lijkt voor Google te veel op de tekst van een 404-pagina. Oplossing: de alt-tekst aanpassen! Nu, een paar weken later zien ook wij het aantal soft 404's flink afnemen. Nice!


 
Dus heb je te maken met soft 404's maar snap je niet waarom? Check je HTML op typische 404-tekst! Bedankt Mark Sprenger voor je tip!

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.