Hoe fix je ‘onterechte’ soft 404’s!?

16 augustus 2021, 13:00

Google heeft iets gewijzigd in de manier waar op ze soft 404’s herkennen

Het is half juni, ik zie een mega daling in het dekkingsrapport van onze sites in search console… Nu hebben we bij UNIS Group behoorlijk wat technische issues, maar zo’n forse daling…. Waar komt die opeens vandaan?! De korte versie? CHECK JE HTML op typische 404 tekst. Vervangen, Probleem opgelost. De lange versie? Dat lees je hier.

Na het openen van het dekkingsrapport van één van onze websites zie ik een méga-spike in het aantal soft 404’s. Soft 404’s?! Maar waarom dan? De pagina werkt gewoon, geen rare redirects en bij de ‘live test’-functie van search console komt niets naar voren.

De boosdoener

Ik ging op onderzoek uit en kwam een vergelijkbare vraag tegen van SEO-specialist Mark Sprenger. Na het lezen van de reacties was ik nog maar weinig wijzer. Dus heb ik hem maar een bericht gestuurd. Sprenger vertelde me dat hij een fix had toegepast en dat het probleem bij Veneta.com langzaam kleiner werd. De boosdoener? Een hidden error-text ‘Geen resultaten gevonden’.

Boosdoener was een alt-tag van onze afbeeldingen

Wat blijkt? Google heeft iets gewijzigd in de manier waar op ze soft 404’s herkennen… Na het inspecteren van de HTML van een aantal van de getroffen pagina’s, wist ik het: De boosdoener was een alt-tag van onze afbeeldingen: ‘Helaas deze afbeelding is niet beschikbaar’. En productpagina’s zonder foto’s, daar hebben we nogal veel van (naar schatting zo’n ruim 300.000…).

‘Helaas deze afbeelding is niet beschikbaar’, lijkt voor Google te veel op de tekst van een 404-pagina. Oplossing: de alt-tekst aanpassen! Nu, een paar weken later zien ook wij het aantal soft 404’s flink afnemen. Nice!

Dus heb je te maken met soft 404’s maar snap je niet waarom? Check je HTML op typische 404-tekst! Bedankt Mark Sprenger voor je tip!

Pepijn Otto
Online Marketeer / E-commerce Specialist bij UNIS GROUP

Na een aantal jaar aan de bureauzijde te hebben gewerkt heb ik half 2020 de overstap naar de klantzijde gemaakt. SEO is waar ik het meest enthousiast van word. Maar ook andere marketingkanalen zijn mij niet vreemd. Naast Online marketing heb ik een voorliefde voor alles wat met voetbal te maken heeft, lekkere biertjes en super gare muziek.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!