Het Journaal Effect

4 augustus 2005, 18:58

Het Journaal EffectWie vanavond het NOS Journaal heeft gezien, hoorde daar Paul Molenaar (hij is wel erg veel in beeld deze dagen 😉 zeggen dat we in Nederland inmiddels 400.000 weblogs tellen.

Ik vermoed dat dat aantal is gebaseerd op de recentelijk gelanceerde weblogzoekmachine van ilse media. In dat geval zijn daar de MSN Spaces niet in meegenomen (medio april telde Nederland 500.000 spaces).

Andere cijfers uit de reportage van Gerri Eickhof: het grootste deel van de bloggers is tussen de 15-30 jaar, er zijn meer vrouwen dan mannen die bloggen en de helft van de bloggers houdt regelmatig zijn of haar weblog bij (bron?).

In de reportage ook een korte reactie van weblogster Minouk Verkerke. En laat die nu toevallig een Nedstat-tellertje op haar weblog hebben waarmee we Het Journaal Effect kunnen volgen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

27 Reacties

  Jan Willem

  Dan zeg je ook wel wat met die spaces… Ik geloof dat nog niet de helft van die 500.000 MSN spaces goed onderhouden wordt als blog. Misschien 1 of 2 logjes meer niet.


  4 augustus 2005 om 19:38
  minouk

  Mijn url niet op de buis geweest he heren. Dus de conversie gaat over een iets langer kanaal, nl. via de NOS journaal site. Maar mij hoor je nie klagen natuurlijk!


  4 augustus 2005 om 19:45
  lars

  ja en nu ook via deze site komt er traffic ;). dus weg is je meting..


  4 augustus 2005 om 19:50
  Bas

  Ach, journalisten, zelden stellen ze de juiste vragen, zelden weten ze waar ze het over hebben. Erg jammer dat ze zoveel macht hebben. Eén van de weinige uitzonderingen lijkt Business Nieuws Radio te zijn, die altijd vragen waar een onderzoek vandaan komt en zo. En laat ik daar nu morgen ochtend in “in de ban van de week” zitten 🙂


  5 augustus 2005 om 05:19
  Paul Molenaar

  Ik weet dat het zomer is, en het onderwerp is nou ook weer niet zo van maatschappelijk belang dat aan alle kanten research moet zijn gepleegd, maar het Journaal ging wel erg losjes met de feiten om. Wij hebben bijvoorbeeld helemaal geen cijfers naar buiten gebracht, en voor zover ik met de verslaggever erover gepraat heb, zeker niet de cijfers genoemd die hij meldde.


  5 augustus 2005 om 06:40
  Blues

  Ja Paul, dat heet komkommertijd. Driekwart van de redactie op vakantie en daar gaan de feiten!

  Ook overduidelijk dat ze weer geen idee hebben waar ze het over hebben bij het Journaal.


  5 augustus 2005 om 06:45
  Rens

  Over komkommertijd gesproken:

  Vandaag kwam er hier op kantoor een fax binnen van een handelspartner met de kop “KOMKOMMERTIJD – nu gratis bij elke bestelling 1 gratis komkommer”

  Vond ik wel een grappig idee ook.


  5 augustus 2005 om 06:48
  Blues

  Precies!

  The Amazing Retecool, het grootste vanallesennogwat-log en tevens meest afvalbak van Nederland!


  5 augustus 2005 om 06:48
  Minitrue.nl

  GeenStijl.nl ontkent dat ze een weblog zijn van rechtse signatuur en wordt vervolgens door haar lezers terechtgewezen dat ze dat wel degelijk zijn.


  5 augustus 2005 om 06:52
  Anders

  GeenStijl ontkent dat ze rechts zijn? Da’s nou links lullen, rechts invullen.


  5 augustus 2005 om 07:01
  henkjan

  @ Reet

  Schokkend is het allang niet meer inderdaad.

  (Ik haakte echt af toen je voor John de Mol capituleerde na een briefje over de fotofuck.)


  5 augustus 2005 om 07:53
  reet

  @ henkjan, het effect van het na 24 uur offline halen van de foto fuck was veel groter dan het gewoon laten staan en een dagvaarding af te wachten. maar goed, dat is niet bij iedereen over gekomen (ik kan je wel vertellen dat de berichtgeving omtrent die talpa actie er voor heeft gezorgd dat de server van Retecool die dag 140 gig dataverkeer aan fotofuckafbeeldingen heeft moeten verstouwen)


  5 augustus 2005 om 07:56
  henkjan

  @ Reet

  Het had me leuk en vooral interessant geleken om die case uit te vechten maar ik begrijp dat je geen batterij advocaten in de achterzak hebt.

  Misschien kunnen we ons als webloggers bij dergelijke zaken mobiliseren. Ik had je graag financieel bijgestaan dit uit te vechten nl. Kwam er alleen veel te laat achter.


  5 augustus 2005 om 08:00
  reet

  @ henkjan, is wellicht idd een idee. overigens bedankt voor het aanbod. wellicht komt het oouit nog eens van pas als we weer zo’n zaak hebben.


  5 augustus 2005 om 08:02
  Minitrue.nl

  @ reet

  Ik denk dat ook vooral je lezers massaal (letterlijk) een duit in het zakje zouden willen doen, mocht je besluiten om zo’n dreigement van Talpa te laten uitkomen.


  5 augustus 2005 om 08:07
  Blues

  Ik vermoed dat het nooit echt tot een rechtszaak zou zijn gekomen en ik denk ook dat we bij Retecool de juiste beslissing hebben genomen om die fotofuck dan maar (pas na die 24 uur!) offline te halen, dat heeft heerlijk veel aandacht opgeleverd en een hoop negatieve aandacht voor Talpa.


  5 augustus 2005 om 08:57
  Hilde

  @ Reet

  Is het niet een idee om Talpa aan te klagen? 😉

  Ze hebben immers een exacte kopie gemaakt van jullie format…


  5 augustus 2005 om 09:02
  reet

  hehehe, nee, bij retecool zijn wij niet zo kinderachtig


  5 augustus 2005 om 09:29
  Lcs

  Overigens valt me op dat het journaal-effect best tegenvalt. Als je een keer gelinkt wordt door vanallesennogwatlog retecool is het effect groter gok ik.


  5 augustus 2005 om 10:07
  Bibi

  Wat één klein item al niet kan veroorzaken. Da’s frapant. En dat terwijl haar log amper werd bekeken vóór de uitzending. Laten we het hopen dat ze wat meer “aandacht” blijft vasthouden. Zou wel leuker zijn natuurlijk. Dat geouwehoer van: Ik log puur voor mij zelf,” is larie natuurlijk!

  Wij weten wel beter!


  5 augustus 2005 om 12:11
  evroekel

  @minouk: Waarom was jij eigenlijk gekozen voor dit item? Random selectie of toch anders?


  5 augustus 2005 om 13:02
  DeH Haagh

  @Reet (off-topic) , op het punt.nl platform worden veel logs bestookt door spamcomments, heb je daar op vanallesennogwat-log ook last van? En belangrijker kunnen we daar een Braatje van maken?


  5 augustus 2005 om 13:38
  minouk

  @Erik van Roekel: ssshhhjjjjt… ik werk bij ilse media!

  @Bibi: tuurlijk is de aandacht welkom. Maar een verdienmodel heb ik er nog niet overheen gegoten en alle tijd voor frequente aanpassing en echte inhoudelijkheid heb ik niet echt liggen. Dus het zal pure heikneuterij blijven verwacht ik zo. Prima ook een ‘lowprofile testlabje’!


  5 augustus 2005 om 14:31
  reet

  helaas is er bijzonder weinig aan die commentspammers te doen, ipadressen worden gespoofed en ze blijven terug komen. verplicht registreren heeft op retecool uitkomst geboden.


  5 augustus 2005 om 23:52
  Robert de Boer

  Het journaal is zowieso lekker bezig trouwens, gisterenavond een item over Wikepedia met (alweer! :S) Francisco van Jole..


  6 augustus 2005 om 07:18
  Deh Haagh

  @Reet, evenzogoed bedankt voor de tip.


  6 augustus 2005 om 09:10
  Hemaworstje

  kuch kuch..


  11 augustus 2005 om 01:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!