Het gebruik van online video door marketeers: de online video monitor

24 september 2013, 10:28

Naar aanleiding van het onderzoek van Customer Touchpoint in samenwerking met Quadia en Marketingfacts

Online video wordt nog steeds door een deel van de marketeers niet gebruikt als onderdeel van de marketingmix. Dit vinden wij echter een gemiste kans, omdat de geproduceerde video vaak voor marketingdoeleinden gebruikt wordt en er soms vanuit gegaan wordt dat een video zichzelf online wel verspreidt.

Uit het onderzoek van Quadia en Marketingfacts, uitgevoerd door Customer Touchpoint, blijkt dat 72% van de marketeers gebruikmaakt van online video en dat zij dit ook wel eens toepassen. De overige 28% heeft zich niet eerder beziggehouden met online video. Aan de marketeers die ervaring hebben met online video is gevraagd hoelang zij er al ervaring mee hebben. De meeste marketeers hebben gemiddeld tot vier jaar ervaring met online video; eenderde heeft vier jaar of meer ervaring.

inzet van online video door organisaties

Marketeers hebben voornamelijk ervaring met on-demand video’s, namelijk 69%. Ervaring met het gebruiken van live-video’s blijft achter met 27% en 26% heeft zelfs geen idee met wat voor vorm van online video zij bezig zijn. Dit geeft ons het inzicht dat niet alle marketeers goed weten waar zij mee bezig zijn als het gaat om het inzetten van online video en dat zij hier hulp bij kunnen gebruiken.

Van de marketeers die videoproductie uitbesteden wordt dit in 73% van de gevallen, gedaan door een videoproducent en komt het reclamebureau op de tweede plaats met 35%. Het grootste gedeelte van zowel live als On-demand video’s besteden ze uit.

Het blijkt dat bij marketeers die nog niet eerder online video ingezet hebben 63% wel vindt dat online video effectief is. Echter is de reden dat zij nog niet eerder online video hebben ingezet, dat 53% de productie ervan simpelweg te duur vindt.

Het informeren van de doelgroep is met 71% de belangrijkste reden om online video in te zetten. Met 55% komt het verhogen van de naamsbekendheid op de tweede plaats. Informeren vinden wij ook een goede reden om gebruik te maken van online video, gezien dit de kern is van de meeste video’s.

Wij vinden dat er niet goed genoeg nagedacht wordt over de doelen van je video. Namelijk maar 32% stelt echt concrete doelen op voor online video en dus doet meer dan de helft dit niet. En van de mensen die concrete doelen stellen, heeft 52% geen idee of de bepaalde doelen ook echt behaald zijn. Hierdoor loop je belangrijke informatie mis voor zowel jezelf als voor je klant.

gebruik van doelstellingen voor de inzet van online video

aantal behaalde doelstellingen online video

Bekijk ook deze blog over de online video monitor 2013 resultaten.

GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET CASPER OVERKLEEFT

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!