Hans Ober over het succes van TicketSwap

"Het uitbuiten van fans is niet oké"

Hans Ober over het succes van TicketSwap

Een concertkaartje of festivalticket verkopen was altijd ontzettend lastig, totdat TicketSwap in ons leven kwam. In twintig landen verkopen 3 miljoen mensen inmiddels tweedehands kaartjes voor evenementen via de onderneming van Hans Ober, Ruud Kamphuis en Frank Roor. Hoe heeft TicketSwap een einde gemaakt aan de woekerprijzen van tweedehands tickets?

Hans Ober is CEO en co-founder van TicketSwap. Wie een concertkaartje heeft gekocht, maar er geen gebruik van maakt, kan dit online via het platform verkopen. Door de koppeling met Facebook weten koper en verkoper met wie ze te maken hebben, gesteund door extra beoordelingsmogelijkheden vanuit TicketSwap. Om woekerprijzen te voorkomen, kan een kaartje voor maximaal 120 procent van de originele prijs verkocht worden, waarover TicketSwap een fee van 5 procent rekent aan koper en verkoper.

In zes jaar tijd bouwde Ober zijn bedrijf uit tot een internationaal succes, vijf jaar geleden ontstaan uit Obers eigen frustratie over de onbetrouwbare wereld van tweedehandskaarten. "TicketSwap is een platform waar je veilig en eerlijk tweedehands kaartjes aan elkaar kunt verkopen: fan2fan. Wij kopen geen kaartjes en we hanteren een eerlijke prijs."

Woekerprijzen en Secure Swap

Als je je verdiept in de schimmige wereld van de verkoop van tweedehands tickets, kom je veel oneerlijke partijen tegen. "Op verschillende platforms kun je je tickets nog voor onbeperkte prijzen doorverkopen en dat wordt in Europa eigenlijk niet gehanteerd. Vooral in Engeland lopen er rechtszaken die daarover gaan. (…) Veel artiesten en eventorganisaties kiezen ervoor om hun kaarten betaalbaar te houden en willen het niet maximaliseren."

"Je ziet aan ons succes dat er een enorme vraag is"

In principe is TicketSwap een van de veiliger manieren om tweedehands tickets te kopen. Met het Secure Swap-systeem wordt de barcode van het verkochte ticket ongeldig gemaakt en vervangen door een nieuwe barcode. Zo weet je zeker dat je een uniek ticket in handen hebt. "Je ziet aan ons succes dat er een enorme vraag is vanuit fans om kaartjes door te kunnen verkopen. Wij hebben allerlei ticket-bedrijven aan ons Secure Swap-systeem gekoppeld en dat is een veilig en gesloten ecosysteem."

Verdubbelen

TicketSwap heeft veel gebruikers, maar hoe staan de cijfers ervoor? "We hebben als doelstelling om te verdubbelen, maar naarmate je groter wordt, wordt het lastiger om te verdubbelen. (…) Het grootste deel van die groei komt veruit uit het buitenland."
 
"Ik weet van alles een beetje en probeer met alle teams mee te lopen. Ik heb een andere kijk op zaken dan mensen die er de hele dag mee bezig zijn. Ik weet echt wel hoe onze database in elkaar zit, maar ik kan niet programmeren, bijvoorbeeld. Ik heb uit pure noodzaak MySQL moeten leren, zodat ik de eerste statistieken uit de database kon halen."

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.