Gouden Gids tool een browser hijacker?

16 april 2005, 05:42

De Gouden Gids heeft een tool uitgebracht wat het gedrag vertoont van een browser hijacker. Nadat het programma is geinstalleerd worden alle toetsaanslagen van de gebruiker uitgelezen. De in de tool gebruikte virtuele Katja Schuurman wordt actief bij het invoeren van woorden zoals ‘leren’, ‘werk’, ‘slapen’, ‘opstaan’, ‘bellen’, maar ook op de namen van concurrenten zoals Google en de Telefoongids. Volkomenkut verdenkt de tool van het versturen van gegevens aan de Gouden Gids. Iets wat dit bedrijf ontkent (via: Tweakers).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

5 Reacties

  evroekel

  Ongekend dat dit soort tools nog uitgebracht worden…wie dit bij de gouden gids bedacht heeft….


  16 april 2005 om 08:22
  mangold

  Als technisch coördinator van het Virtual Katja project kan ik jullie garanderen dat er absoluut geen toetsaanslagen worden opgeslagen en/of verzonden (behalve natuurlijk de woorden die je in haar zoekschermpje intypt).


  16 april 2005 om 08:52
  evroekel

  Carl,

  Op Tweakers valt de naam DMFacts en wordt gesteld dat bij het opstarten ervan steeds even verbinidng gelegd met internet.

  Wat is de rol van DMFacts in deze? En waarom is bij het opstarten er van al connectie met internet nodig?

  Waar ben je als organisatie mee bezig als je bij intoetsen van namen van de concurrent onmiddellijk de software laat reageren en tracht de afhandeling via Goudengids te laten lopen? Misschien niet per definitie ene browser hijack maar gedrag lijkt er aardig op en doel is vergelijkbaar.

  Anyway waar de waarheid ook ligt, gezien de commotie op internet heb je hoe dan ook als organisatie een aardig probleem erbij gekregen. Is er niemand bij de Gouden Gids die dit had verwacht?


  16 april 2005 om 09:10
  Anders

  Het loggen van gebruiksgegevens, ook al is het anoniem, is natuurlijk altijd een privacy-issue. De gelogde gegevens zijn immers wel gekoppeld aan elk uniek programma, zodat je nauwkeurige gebruikersprofielen kunt vastleggen. In de disclaimer wordt op geen enkele wijze vermeld dat er iets wordt gelogd, en dat is op zijn minst onbehoorlijk te noemen.

  MSN messenger, elke degelijke browser toolbar etc vragen bij installatie allemaal gewoon om toestemming of gegevens anoniem mogen worden doorgegeven. Het had Gouden Gids gesierd als ze het ook zo hadden aangepakt, dan was er bovendien niks aan de hand geweest.


  16 april 2005 om 12:13
  EJ

  Ach kom op. Loggen van gebruiksgegevens is geen privacy issue.

  Toon dat eens aan. Wat is er immers nauwkeurig aan dergelijke gebruiksprofielen?


  16 april 2005 om 20:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!