Google Adwords lanceert Change History Tool

8 september 2005, 04:54

Google kondigt later vandaag de lancering aan van een nieuwe tool die Adwords-adverteerders in staat stelt na te gaan welke wijzigingen zijn doorgevoerd in een Adwords-campagne: Change History

De tool is te vinden na het inloggen in het Google Adwords account en de optie “Tools” te selecteren. Change History geeft inzicht in de wijzigingen die de laatste drie maanden in het Adwords-account zijn doorgevoerd. De status van keywords, wijzigingen aan de landings page, maximale CPC, en text ads zijn te zien. Een “must-see” voor iedereen die serieus met Adwords aan de slag is.

Sinds de introductie van Quality Based Bidding zijn wijzigingen aan alle onderdelen van een text-ad die van invloed zijn op de CTR (doorklikratio) aanleiding om de CTR history terug te zetten. Gezien het feit dat de positie van een advertentie in Google Adwords tevens wordt bepaald door de CTR is dit een vervelende gebeurtenis. Middels deze tool valt eindelijk gemakkelijk te achterhalen welke opzet van de text advertentie de beste CTR/CPC/tekst combinatie bood.

Voor iedereen die nog niet precies weet hoe de CTR en CPC precies van invloed zijn op de positie van een advertentie volgt voor de volledigheid nog de formule: CPC x CTR% = waarde. hoe hoger de waarde van een text ad vergeleken met die van concurrerende adverteerders, des te hoger zal de advertentie worden getoond. Dit geldt dus ook als de CPC lager ligt dan die van concurrerende adverteerders.

Wolter Tjeenk Willink
Oprichter / Directeur bij Traffic Builders

Entrepreneur met passie voor digital marketing, oprichter van Traffic Builders: hèt full funnel digital marketingbureau van Nederland. Wolter Tjeenk Willink is regelmatig als gastspreker/-docent te gast bij diverse congressen en opleidingsinstituten waaronder Windesheim Flevoland en Nyenrode Business University. Traffic Builders is hét digital marketingbureau dat gelooft in de kracht van datadriven marketing en merkcommunicatie. Combineer je die twee dingen, dan krijg je een digital marketing strategie waarbij je kanalen en het budget optimaal inzet en de juiste snaar raakt bij je doelgroep. Dus, lees snel verder over onze aanpak als digital agency voor marketing en media. Je bent slechts een paar klikken verwijderd van je eerste kennismaking met Traffic Builders. Goed om te weten: we houden wel van een uitdaging!

Categorie
Tags

8 Reacties

  Nick

  Een fijne toevoeging aan de AdWords-tools, hoewel ik denk dat het een stuk beter uitgevoerd had kunnen worden. Hoewel de tool een overzichtelijke lijst presenteert van veranderingen, wordt het nog niet gekoppeld aan de ‘reports’. Je moet dus met de History in de ene hand en de conversie-/CTR-/impressie-/positierapporten in de andere hand een uitspraak doen over wat wel en wat niet werkt. Door het te combineren, hadden ze me een stuk beter kunnen helpen.

  Wat ook onhandig is: het is niet geïntegreerd in de normale interface. Waarom kun je de history niet makkelijk via je normale AdGroup-overzichten bekijken?

  Waarom kun je in de overzichten niet de oude teksten vergelijken met de nieuwe teksten en staat er alleen ‘Text Ad Edited’?


  8 september 2005 om 08:27
  wilph

  Nu was ik vanmorgen net bezig met een eigen systeem om wijzigingen in onze campagnes bij te houden, maar dat nu maar even opzij gelegd. Absoluut een wenselijke tool!

  Ben het wel met Nick eens dat het jammer is dat dit niet in de reports verwerkt is. Waarom niet een vergelijk met een voorgaande periode die je kunt selecteren? Hopelijk komen ze hier ook snel mee.


  8 september 2005 om 09:36
  bart

  hoe kun je die formule nou ooit zeker weten?

  dat is nooit vrijgegeven door google en jouw formule is vast niet waterdicht. Dat kun je er best bij zetten.


  8 september 2005 om 12:59
  trafficb

  Beste Bart, de formule klopt. In de praktijk zal er misschien iets van een damping fcator op worden losgelaten, maar de basis wordt hierdoor gevormd.

  Ik kreeg dit afgelopen dinsdag tijdens een workshop zoekmachine marketing die wij samen met Google en Overture gaven nogmaals gepresenteerd. Hoeveel dichterbij de bron wil je dat ik ga zitten?


  9 september 2005 om 04:31
  wilph

  Overigens bedenk ik met net n.a.v. de opmerking van Nick, dat je in het ‘verleden’ wel een overzicht zag met de eerdere advertentieteksten en de CTR en CPC…. Als je nu een tekst wijzigd ben je inderdaad je historie kwijt.


  9 september 2005 om 04:50
  Haico Pols

  @ Wolter,

  ‘CPC x CTR% = waarde’ is inderdaad het basisprincipe welke de positie van een tekstadvertentie bepaald bij Google. Dit is ook de formule die door Google gecommuniceerd wordt. Echter, in de praktijk is de formule aanzienlijk complexer en zijn er veel meer variabelen die van invloed zijn. Hierbij kun je denken aan onder andere een correctiefactor op de positie en historiefactoren van de campagne in verschillende stadia. De daadwerkelijke formule is dus niet ‘CPC x CTR% = waarde’. De ‘iets van een damping factor’ mag mijns inziens absoluut niet worden uitgepoetst.


  9 september 2005 om 09:36
  hamoedie

  ik zou juist graag willen zien hoeveel er op een woord gezocht wordt, ala overture..


  13 september 2005 om 20:48
  wilph

  @ Hamoedie: Zet het woord online met een lage bieding (voldoende voor een 1e pagina positie) en je wet het na een dag ongeveer….


  14 september 2005 om 05:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!