Google Data Studio bèta uit in Nederland

De gratis bèta-versie van Google Data Studio 360 is beschikbaar

Google Data Studio bèta uit in Nederland

Eerder dit jaar onthulde Google een nieuw programma, genaamd Data Studio 360. Dit nieuwe datavisualisatie- en rapportageprogramma maakt onderdeel uit van de Google Analytics 360 Suite. Op de Google Performance Summit van 24 mei 2016 maakte Google bekend dat er ook een gratis versie van Data Studio beschikbaar zou worden gesteld voor kleine teams en individuen. Met Data Studio heb je toegang tot al je marketingdata, die je vervolgens aan een gemakkelijk te begrijpen rapport toe kunt voegen. De rapporten zijn compleet naar eigen wens aan te passen.

Data delen en gezamenlijk bewerken

Een van de pijlers van Data Studio is dat alle data toegankelijk moeten zijn voor iedereen binnen een organisatie. Met meerdere zogenoemde data connectors kunnen verschillende typen dashboards worden gemaakt met verschillende soorten data. Deze kunnen gemakkelijk gedeeld worden met iedereen die binnen de organisatie deze data nodig heeft.

Bij het maken van de rapporten is het mogelijk verschillende data te mixen en combineren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Google Analytics- en Google AdWords-data te combineren in één overzichtelijk rapport.

Google Data Studio biedt nog veel meer koppelingen. Zo kun je naast data uit Analytics en AdWords ook data uit Google Sheets, Google BigQuery, Attribution 360 en YouTube. Recentelijk zijn deze features nog uitgebreid met Google Cloud SQL en MySQL connector.

Gekoppelde programma's te gebruiken met Google Data Studio

Dat de data voor iedereen binnen een organisatie toegankelijk moeten zijn, blijkt ook uit de functie om tegelijkertijd binnen dezelfde datasets te kunnen samenwerken. Om dit te realiseren, maakt Google gebruik van dezelfde structuur die zij ook gebruiken voor Google Docs. De voordelen hiervan zijn het beheren van meerdere datasets door verschillende teams en het toevoegen van benodigde analyses en context voor het rapport door andere teams.

Visualisatie

Nieuwe visualisatie mogelijkheden met Google Data Studio

Naast de gebruikelijke vormgeving van grafieken en diagrammen is er een hele nieuwe range van mogelijkheden toegevoegd om te helpen bij het communiceren van progressie naar het einddoel van de organisatie.

Samen streven naar een einddoel met Google Data Studio

Er zijn in Google Data Studio ook geavanceerde functies toegevoegd. Zo is het mogelijk om een heatmap te creëren. Hierdoor is het makkelijker om uitschieters binnen de data te identificeren. Andere functies zorgen ervoor dat de rapporten compleet naar eigen smaak zijn in te richten. Hierbij kan gedacht worden aan stilistische tools die het mogelijk maken de rapporten in de huisstijl van het eigen merk weer te geven. Met deze tools kun je de rapporten tevens interactief maken met dynamische filters.

Verschil tussen Data Studio (gratis) en Data Studio 360 (betaald)

Het grootste verschil tussen de betaalde versie en de gratis versie van Data Studio is dat er bij de gratis versie slechts 5 projecten aangemaakt kunnen worden. In beide versies is het mogelijk ongelimiteerd data toe te voegen. Daarnaast is het net als bij Data Studio 360 mogelijk met een onbeperkt aantal personen samen te werken en de projecten te bekijken en bewerken.

Google Data Studio in Nederland

Data Studio was in eerste instantie alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Google kondigde bij het uitrollen van de gratis versie in de Verenigde Staten al aan dat het programma later dit jaar in andere geografische gebieden zou worden uitgerold. Inmiddels is Google in Nederland begonnen met de Google Data Studio bèta. Deze is te vinden via datastudio.google.com/.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.