Gevecht om webzine Emerce is begonnen

2 juli 2003, 19:19

Emerce.nlNet het vijfjarig bestaan gevierd en dan bedankt worden met een faillissement.

Over het internettijdschrift annex webzine Emerce is een machtsstrijd ontbrand tussen eigenaar Quote Media en mede-eigenaar en oprichter Oskar Kneppers. Of, zoals Quote-directeur Van den Biggelaar het zegt: ‘een naaispel’.

Volgens grootaandeelhouder Quote Media kan Emerce niet meer aan zijn financi?le verplichtingen voldoen, h?t recept voor een faillissementsaanvraag. ‘‘Emerce heeft nog een schuld van 1,1 miljoen euro bij ons,’’ aldus directeur Maarten van den Biggelaar van Quote Media. Kneppers vermoedt echter een heel andere reden: Quote wil zijn afspraken niet nakomen.

Quote Media nam in 2000 een belang van 51 procent in Emerce, een website en tijdschrift over webwinkelen en internetzaken dat op de toppen van de internethype successen vierde. De resterende aandelen bleven bij Kneppers’ bedrijf Iconomy.

Volgens Kneppers werd met Quote een put-optieregeling afgesproken; tot 2006 mocht hij zijn aandelen elk jaar voor 1 juni aan de uitgever aanbieden. Quote moest ze dan overnemen. Andersom mocht Kneppers zijn belang niet aan anderen verkopen zonder ze eerst bij Quote te hebben aangeboden. Ook stelde de Amsterdamse uitgever zich garant voor de aflossing van een lening die Iconomy – Kneppers – aan Emerce had verstrekt.

Zowel met Quote Media als met Emerce ging het de afgelopen tijd slecht voor de wind. Zodanig dat Van den Biggelaar in de herfst van vorig jaar aanbood om het belang in Emerce voor eigen rekening uit te kopen. Van den Biggelaar en Kneppers zouden daarna Emerce uitgeven.

Daar gaan de lezingen uiteen lopen. Volgens Kneppers kwam de overname maar niet rond. Volgens Van den Biggelaar omdat Kneppers de zaak traineerde. ‘‘In mei zei Oscar: ik heb er geen zin meer in, ik bied mijn aandelen aan,’’ zegt Van den Biggelaar. ‘‘Dat mag. Ik wilde best kijken om, met anderen, zijn belang ook over te nemen.’‘

Totdat Kneppers de lening ter sprake bracht die zijn Iconomy in Emerce had zitten. Van den Biggelaar erkent dat daarover afspraken zijn gemaakt, maar vindt dat die ‘nu Emerce failliet is’ niet meer gelden. ‘‘Dat hebben we ook met elkaar afgesproken. Maar Kneppers wil geld verdienen uit een failliete zaak. Nou, dan kunnen wij ook nog geld claimen van Emerce.’‘

Kneppers spande vorige week een kort geding tegen de uitgever aan. ‘‘Zij moeten mijn aandelen kopen, tegen een symbolische waarde.’’ Direct daarop – Kneppers lezing – vroeg Quote het faillissement aan. Van den Biggelaar: ‘‘Don’t fuck with me. Ik speel dit keihard, ?n fair.’‘

Op 11 juli dient het kort geding. Quote gaat er vanuit dat het blad dan al failliet is. Het voortbestaan lijkt daarentegen vrijwel gegarandeerd. Zowel Van den Biggelaar, Kneppers als een groep freelance-medewerkers willen – desnoods via een curator – de boedel overnemen.

Bron:

http://www.parool.nl/

Zie ook:

Waarom ging het dan toch fout?

Emerce failliet?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!