Geen inspiratie? 25 tips voor killer bedrijfsvideo’s

17 februari 2021, 08:38

Videomarketing is booming en aantoonbaar effectief. Je verkoopt sneller, bent zichtbaarder op social media en vergroot je naamsbekendheid. Heb je geen idee waar je video’s over kunt maken? Laat je dan inspireren door deze 25 ideeën.

Daar zit je dan achter je pc of laptop. Beetje klikken, social media bijhouden en misschien nog wat nieuwe producten op je site zetten. Maar je shop lijkt wel erg op die van de concurrent. Hoe maak je het verschil?

Volledig online ondernemen heeft veel voordelen, maar persoonlijk is het zelden. Websites zijn inwisselbaar, vooral doelgericht en als klant mis je het gevoel van een fysieke winkel. Daar liggen kansen voor ambitieuze ondernemers en videomarketing helpt.

Video is persoonlijk en laagdrempelig. Stelt iemand zich voor, dan zie je een gezicht en hoor je een stem. Dat doet onbewust veel, helemaal als je weet dat 70% van alle communicatie non-verbaal is.

Video helpt consumenten ook bij hun aankoopproces. Zo kopen ze sneller na het bekijken van een productvideo. In een test van Raw Shorts gold dit zelfs voor 64% van de ondervraagden. En in een recent en uitgebreid onderzoek van Wyzowl noemde 87% van de geënquêteerden de ROI van video positief.

Zo benut jij de kracht van videomarketing

Video is belangrijker dan ooit en de coronapandemie speelt daarbij een grote rol. Daarom is dit het moment om te beginnen met het promoten van je producten en diensten met video. Maar waar begin je?

Wil je aan de slag met video en heb je even geen inspiratie? Ga dan aan de slag met een van deze 25 videotips.

1. Laat je product ervaren met productvideo’s

Verkoop je producten? Laat dan in een korte video zien hoe ze het leven van je kijker leuker maken.

De kunst bij productvideo’s is dat je direct ter zake komt. Bij voorkeur kom je binnen 8 seconden tot de kern. Stel jezelf daarom niet uitgebreid voor, maar begin meteen met de voordelen.

Tip. Schets aan het begin van je video een kort probleem en de consequenties ervan. Laat daarna zien dat je product ze oplost. Dan houd je de aandacht op een natuurlijke manier vast.

2. Deel kennis met Quick Tip-video’s

Online zijn we ongeduldig. Daardoor werken lange video’s vaak niet. Maak het kijkers makkelijk met een korte clip, waarin je één kenmerk of voordeel uitlicht. Als het binnen 30 seconden kan is dat ideaal. Dan kijken mensen de video ook helemaal af op social media.

Voorbeeld. Softwaremaker PreSonus deelt wekelijks Quick Tips van een minuut. Ze zijn inspirerend en nodigen uit de software te gebruiken.

3. Beantwoord vragen in FAQ-video’s

Vragen kun je perfect beantwoorden met video. Ga naar answerthepublic.com, stel de taal in op Nederlands en zoek met een voor jou relevante term. Als het goed is zie je nu een lijst met veelgestelde vragen.

Vind je een vraag die je makkelijk kunt beantwoorden? Doe het in 1 a 2 minuten en neem het op. De clip kun je weer op bijvoorbeeld LinkedIn zetten, zodat je je expertstatus vergroot.

Tip. Vragen zijn ook ideaal voor blogberichten. Embed je video in een blogartikel op je site en je houdt bezoekers langer vast.

4. Wees positief in bedankvideo’s

Dankbaarheid tonen is altijd goed. Ben je blij met een klant, een inzicht of een nieuwe ontwikkeling binnen je bedrijf? Deel het met de wereld in een video. Let er alleen wel op dat de clip ook waarde heeft voor buitenstaanders. Van slijmerij wordt niemand blij.

5. Versterk je reputatie met testimonial-video’s

Het maken van een klant testimonial video is tegenwoordig erg populair. En terecht, want bij een video-aanbeveling kun je niet faken.

Laat klanten open en eerlijk zeggen hoe ze de samenwerking ervaren en wat het oplevert. Soms kun je het ook wat sturen, door te vragen naar een bepaald onderdeel van je dienstverlening. Zo versterk je je boodschap en vergroot je je betrouwbaarheid.

6. Lift mee op trends met actuele video’s

Verkoop je complexe producten en diensten? Dan kun je ze misschien koppelen aan actuele situaties. Haak bijvoorbeeld in op het nieuws, of vertaal je oplossing naar een eigentijds probleem. Met het ‘juiste haakje’ gaat je aanbod meer leven en lift je mee op trends.

7. Vergroot je omzet met verkoopvideo’s

Met video kun je ook prima ‘plat’ verkopen. Toon de voordelen van een product of dienst en koppel er een mooie aanbieding aan. Met schaarste maak je het helemaal af: “Let op! Nog maar 3 plekken beschikbaar.” Je snapt het idee.

Deel je aanbod-video via je website, social media en nieuwsbrief. En haal hem offline als hij verlopen is. Dat voorkomt eventuele ergernissen.

8. Overtuig kijkers met videopitches

Pitchen doe je doorgaans als je kapitaal nodig hebt. Maar je kunt het ook voor potentiële kopers doen in een video. Vertel zo kort en krachtig mogelijk waarom je kijker niet zonder je aanbod kan. En sluit af met een knal. Overtuigend toch?

9. Vergroot je naamsbekendheid met bedrijfsvideo’s

Overname, belangrijk nieuws van de directie of nieuwe corona-regels voor medewerkers? Deel ze in woord en beeld.

Bedrijfsvideo’s met nieuwtjes zijn interessant voor social media. Maar gebruik ze ook voor de interne communicatie. Het versterkt de sfeer op de werkvloer en veel mensen kijken liever video dan dat ze een tekst lezen.

10. Maak hapklare content met Top 10-video’s

Lijstjes zijn ongekend populair op internet. Ze schijnen zelfs zo’n 40% van alle content uit te maken. Niet verwonderlijk, want je scant ze makkelijk en mist niets als je halverwege inhaakt.

Lijstjes werken ook voor video. Maak bijvoorbeeld een top 10 met de grootste voordelen van X, Y of Z. Nadelen willen mensen trouwens ook altijd weten. Die video kun je daarna opnemen

Na zijn opleiding Film Studies (2008-2012) begon Niels de Groot als programmamaker voor KRO-NCRV en Omroep MAX. Hier maakte hij honderden korte TV-items. Hij vertaalde deze ervaring vervolgens met zijn videoproductiebedrijf Pro Motion Film naar het produceren van bedrijfsvideo's en branded videocontent voor talloze bedrijven. Zijn missie? Om merken persoonlijker te maken met authentieke en mooie storytelling videocontent. Niels is trendwatcher op het gebied van videomarketing en houdt scherp in de gaten hoe het kijken naar en beleven van videocontent zich ontwikkelt en hoe videoproductiebedrijven zo efficient mogelijk waardevolle videocontent kunnen produceren voor hun doelgroep.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!