GadgetReview: Blackberry Bold 9790

4 mei 2012, 12:06

Touch & type: lekker en functioneel

Met de komst van de Bold 9790 een paar maanden geleden hebben we een telefoon die is voorzien van zowel een touchscreen als een erg lekker qwerty-toetsenbord. De functies van Blackberry zoals we die gewend zijn en een update van het OS. Voor ieder wat wils zou je zeggen, maar is dit de telefoon die je als zakelijke gebruiker móet hebben? Hier op Marketingfacts HQ hebben we hem uitgebreid voor je getest.

Look & feel

Wat mij het eerste opvalt bij dit Blackberry-toestel is het handzame formaat. Hij ligt gewoon prettig in de hand. Mede door het rubberachtige laagje op de achterkant laat je hem niet 1-2-3 uit je handen glippen. Dat hij lekker in de hand ligt, wordt nog eens versterkt door het feit dat hij heel degelijk aanvoelt. Je hebt niet het idee dat je een stuk speelgoed vast hebt. De look van de 9790 helpt goed mee aan het zakelijke karakter van Blackberry.

Je hoeft de telefoon niet open te schuiven om te typen, maar alles zit meteen voor het grijpen, wat de snelheid van werken goed doet. Het touchscreen werkt prima. Ik heb niet vaker dan 1x op een bepaald gedeelte van het scherm moeten tikken om een bepaalde actie uit te voeren (letter intypen of een app starten bijvoorbeeld). De Blackberry Bold weegt maar 7 gram meer dan een onsje beenham, en door zijn afmetingen van 11,00 x 6,00 x 1,10 centimeter past hij gemakkelijk in je zak.

Het toetsenbord is zo ingedeeld dat de knopjes eigenlijk in 2 delen zijn verdeeld. Hiermee doel ik op het feit dat de rechterkant van het toetsenbord een beetje naar links is gedraaid en vice versa. Dit maakt dat je in no-time de toetsjes blindelings kunt vinden. Het navigatieknopje (de grote zwarte knop op de afbeelding hierboven) is naar mijn mening iets te gevoelig, maar met wat gewenning is dit geen al te groot probleem.

Hardware & software

Uiteraard wil je als zakelijke gebruiker ervan op aan kunnen dat je telefoon je niet snel in de steek laat. Laten we dus eens met de batterij beginnen. Onder ideale omstandigheden kun je zo'n 320 minuten bellen en mocht je een weekje vrij hebben, dan kun je maximaal 408 uur genieten van een Blackberry Bold 9790 in de stand-by stand. Op het gebied van het geheugen kunnen we zeggen dat hij standaard over 8 gigabyte intern geheugen beschikt. Er is plek voor maximaal 32 gigabyte geheugen, dus met een geheugenkaartje staat je niets meer in de weg om ook al je favoriete foto's en muziek altijd bij je te hebben. Foto's maak je trouwens met de 5MP camera en mocht je een video willen schieten, dan wordt dat in 640×480 opgenomen.

De telefoon beschikt over een 1GHz processor wat hem tot een mid-range smartphone maakt. Met andere woorden: alle acties die mogelijk zijn met de Bold zijn geen probleem en gaan lekker vlot. Dan komen we automatisch op het vernieuwde OS waarmee de Blackberry standaard is uitgerust. Dit draagt de naam BlackBerry 7 OS en is het nieuwe paradepaardje van RIM. Wat kun je hiervan verwachten? O.a. 40% snellere laadtijden (valt in de praktijk niet altijd mee helaas) van webpagina's en een heuse Augmented Reality app, welke het mogelijk maakt om te zien of je BBM-vrienden op dat moment ergens in de buurt zijn. In de praktijk komt het erop neer dat het een overzichtelijk, snel en 'easy to master' OS is. Helemaal prima dus!

Conclusie

Met de komst van de Bold 9790 zet Blackberry erg in op de combinatie 'touch & type'. In de markt van smartphones is tegenwoordig alles maar touch, touch en nog eens touch. Je kunt ook bijna geen televisie meer kopen zonder dat je aan de touch-techniek vast zit. Gelukkig blijft Blackberry met dit toestel haar heerlijke vertrouwde toetsenbordje. Ook het formaat en de degelijkheid die je gelijkt voelt als je hem in je handen houdt is behouden.

Iets minder enthousiast ben ik over de snelheid en de vernieuwingen van het OS. Het is mij net niet vernieuwend genoeg om een 'wow-effect' te bewerkstelligen. We zijn dan ook erg verwend als het om moderne technieken gaat en kijken al bijna niet meer op van bijvoorbeeld een nieuwe Samsung met een quadcore processor, dus misschien zeur ik wel teveel op de 1GHz processor in de Bold 9790. Een telefoon die doet wat hij belooft en je niet in de steek laat. Een betrouwbare partner tijdens je intensieve zakenleven dus!

Paul van der Torre
Online Marketeer bij PeevdTee

Als allround online marketeer houd ik me bezig met de online zichtbaarheid van ZZP'ers en MKB bedrijven. Denk hierbij aan het ontwikkelen van websites, het schrijven van SEO teksten en de uitvoering van social media marketing.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Tony

  Van alle dikke gadgets die er op het moment zijn nemen jullie de Bold 9790?? Snap ik niet helemaal..


  4 mei 2012 om 12:51
  ingmar123987

  Plus dat er gezegd is in het artikel dat deze BB uitgebreid getest is, maar dat lees ik absoluut niet terug.

  Ik mis veel dingen, vergelijkingen met andere producten bijvoorbeeld. Overzichtjes is ook wel fijn om te zien (grafiekjes e.d.).

  Wat ook beetje onwaarschijnlijk is, is dat de telefoon zeer goed uit de ’test’ komt, maar er zijn altijd wel negatieve dingen te benoemen. Leuke review, maar het zou mij niet overhalen om deze smartphone te nemen.


  4 mei 2012 om 13:49
  paulvandertorre

  @idevegte

  Ik snap je punt heel goed, moge dat duidelijk zijn. Het is alleen zo dat Marketingfacts op het gebied van gadgets een niet al te hoge ‘nerdfactor’ heeft als het gaat om grafiekjes en eindeloze vergelijkingen met andere types, apparaten en dergelijke. Hiervoor verwijs ik je graag door naar de mannen van bijv. Tweakers.

  Ikzelf mik op een review waar een goede mix van specs, beschrijving en informatie te vinden is. Als laatste is het natuurlijk een kwestie van smaak 🙂 Ik zal je commentaar in ieder geval in mijn achterhoofd houden!

  @ Tony,

  Er komen de komende tijd genoeg andere reviews voorbij, waar wellicht iets wat meer bij je smaak past bij zit 😉 Fijn weekend!


  4 mei 2012 om 14:01
  ingmar123987

  @Paul:

  Ik bedoel ook niet dat je review slecht is, want er staan wel degelijk goede dingen in. Het is alleen niet genoeg om een beslissing te maken als je bijvoorbeeld twijfelt.

  Wel gewoon goede info en waar je rekening mee kunt houden.

  Dat het toetsenbord verdeeld is in 2 gedeelten, viel mij niet eens op, tot ik het las in je artikel. 🙂


  4 mei 2012 om 14:08
  internetfavs.com

  raakt blackberry niet ook gewoon achterop door alle samsungs en apples?


  5 mei 2012 om 11:16
  sharina

  hmm blackberry lijkt het nog steeds niet te begrijpen. de reden dat merendeel is overgelopen van de b2c markt is door de wisselvalligheid van het toestel. Laten ze eerst een stabiele software plus onderdelen erin zetten.


  25 mei 2012 om 12:47
  sharien

  ziet er net wat strakker uit maar voor de rest geen aanzienlijke verbeteringen


  6 juni 2012 om 14:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!