Je bekijkt een artikel van Teamleader
partner

Excel versus CRM: een ongelijke strijd #ADV

7 januari 2016, 09:30

Hoewel een Excel-spreadsheet heel handig kan zijn, wordt er te vaak naar teruggegrepen voor toepassingen zoals klantenbeheer, facturen en artikellijsten. Maar daarvoor schiet ’s werelds bekendste spreadsheet nu eenmaal tekort. En zodra je onderneming groeit, groeit ook de behoefte aan meer schaalbare tools.

Excel excelleert… als spreadsheet

Excel wordt soms smalend ’s werelds slechtste CRM-tool genoemd, om de eenvoudige reden dat de software daar niet voor ontwikkeld werd. Je kan perfect klant- of contactgegevens ingeven in een Excelbestand, maar daar stopt het ook. Wie zijn je klanten? Welk profiel hebben ze? Wat brengen ze op? Met die informatie zou je beter op hun behoeften kunnen inspelen en sterkere verkoopresultaten realiseren.

Natuurlijk biedt Excel ook voordelen. Het is eenvoudig in gebruik, de meeste mensen kunnen ermee werken en alle gegevens vind je terug op één enkele pagina. Niet voor niks is Excel de evergreen van MS Office. Maar het duurt niet lang voordat je tegen de beperkingen ervan aanloopt.

Tijd is geld

Met Excel kan je een hoop doen, maar je doet het wel allemaal zelf: alle gegevens die jij of je medewerkers aan een werkblad toevoegen moeten ze er handmatig instoppen. Met het invoeren en onderhouden van je klantgegevens alleen verlies je op die manier veel tijd. Daarnaast zet je de deur op een kier voor menselijke fouten.

Niet alleen contactbeheer is in Excel een tijdrovende en handmatige klus. Wil je je verkoopresultaten visualiseren in een handige statistiek, dan moet je eerst zelf aan de slag: de juiste gegevens selecteren, rijen en kolommen toevoegen, grafieken opmaken – een staafdiagram of toch een mooi taartdiagram? Ook wie facturen maakt in Excel weet dat hij zelf de correcte formules zal moeten invoeren, niks automatisatie. En onthoud: wat niet automatisch gebeurt, gebeurt soms foutief of gewoon helemaal niet.

Samenwerken in Excel is ook behoorlijk gelimiteerd. Natuurlijk kan je Excel-files delen, maar realtime? Onmogelijk: Excel staat niet toe dat meerdere gebruikers tegelijk in dezelfde spreadsheet werken. Heb jij dus zo snel mogelijk toegang nodig tot bepaalde gegevens, maar je collega heeft de spreadsheet al geopend? Dan zal je je beurt moeten afwachten, of een zoveelste kopie maken die je dan achteraf niet mag vergeten samen te voegen. Het werkt, maar snel en praktisch is het allerminst.

Met CRM kan je jouw leads efficiënter beheren en sales opvolgen op een snelle, eenvoudige en kost- en tijdsefficiënte wijze. Je beschikt op elk moment, op elke plaats over de juiste gegevens om weloverwogen strategische beslissingen te nemen. En jawel, tot slot kunnen je Excelbestanden makkelijk geïmporteerd worden.

Waarom zou ook jij kiezen voor CRM?

Wil je als onderneming écht iets blijven doen omdat je het in het verleden ook steevast zo gedaan hebt? Veranderen is nooit eenvoudig, maar blijft wel de sleutel tot groei, succes en vooruitgang. Kiezen voor CRM kan een enorme stap voorwaarts zijn.

Met een CRM tool zoals Teamleader krijg je meer inzicht in de wensen en voorkeuren van je klanten, doordat klantgegevens en de bijhorende correspondentie verzameld worden in één databank. Hierdoor kan je klantgerichter en efficiënter gaan samenwerken, vaak voorkomende problemen opsporen en globale analyses uitvoeren. Vermits een CRM-pakket je administratieve taken automatiseert, spaart jouw team bovendien tijd uit die vervolgens besteed kan worden aan meer inhoudelijke en renderende opdrachten.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees ons nieuwste ebook en ontdek zélf hoeveel tijd je kan uitsparen wanneer je je kan focussen op klanten en projecten – en niet alleen op je administratie! Download het ebook

Teamleader CRM: one overview for all your customer data. Easy to use, accessible at any time and at any place. Our tool allows you to online manage your customers, send invoices and easily plan projects to help you speed up your administration. Have a question? We are here to help!

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!