Twitter, Glasvezel, L1 en andere zaken bij uitreiking Vosko Trofee

Twitter, Glasvezel, L1 en andere zaken bij uitreiking Vosko Trofee

Vandaag was de uitreiking van de Vosko prijs. Er waren 4 genomineerden: Dirk-Willem van Gulik en zijn team van Joost, Dirk van der Woude en het Amsterdamse glasvezel Citynet, Lucas Vroemen van L1 regionale omroep Limburg met een mobiele uitzendstudio in een smartphone en Richard Kleihorst van NXP ex philips semiconducters die slimme chips maakte voor patroonherkenning.


Erwin Blom, de vosko prijswinnaar van 2005 en hoofd digitale media VPRO, becommentarieert alle genomineerden, spreekt over zijn liefde voor Twitter, PinkPop en over innovatie van Nederland in het algemeen.

Dirk van der Woude was de winnaar vertelt in een uitgebreidt interview hoe het project tot stand kwam. Het is geweldig dat een ambtenaar eens een keer een prijs wint. Normaal wordt er alleen maar op ambtenaren gescholden maar ik heb gezien hoe Dirk zich 8 jaar lang tegen de stroom van marktwerking heeft ingezet. Daardoor heeft amsterdam volgend jaar een glasvezel netwerk met 40.000 woningen waar je voor 75 euro 100mbit synchroon krijgt.

Erik Huizer is de voorzitter van de jury. Hij heeft een aantal smakelijker verhalen over de genomineerden. Vooral

Dirk van der Woude geeft inzicht in hoe dit project tot stand is gekomen. Hij begon ooit met de internet site van Amsterdam en vertelt hoe glasvezel door 3 opvolgende wedhouders niet om de zeep is geholpen wat makkelijk had gekund omdat veel bedrijven het probeerde te torpederen (upc maar niet kpn). Rob van Es de lobbyist van de Vecai wordt door hem genoemd als zijn grootste vriend want Rob was zo agressief tegen de gemeente dat er een sfeertje bij de gemeenteraad onstond van ‘niemand gaat ons vertellen wat wij in onze stad moeten doen’ . Dirk is een rustige persoon dus hij praat was zachtjes maar het is een perfecte innovatie ambtenaar.

Een gebruiker krijgt nu dus voor 45 euro 10mbit/synchroon + 35 televisie kanalen en telefoon bij een van de vele providers  Voor 3 tientjes meer heb je 50mbit/50mbit. Creatieve bedrijven verhuizen nu naar de plekken waar glasvezel in de huizen zit om echt met video om te kunnen gaan. Vooral de upload snelheid is belangrijk als mensen video willen publiceren (zoals ik nu eindeloos moet wachten op filmpjes met slechte kwaliteit).

 

Lucas Vroemen van http://www.L1.nl de regionale opmroep in Limburg was de launching customer van Luci software waarmee je een smartphone omtovert in een audio opname studio. Meer dan 2500 journalisten waarvan 1600 bij de BBC gebruiken het al wat betekend dat het echt handige technologie is.

 

Erik Huizer de internet professor geeft aan wat de jury vond van de genomindeerden. Leuk verhaal over de achtergrond van Dirk Willem van Gulik, de CTO van Joost. Blijkt ook achter wireless leiden te zitten en de implementatie van het WWW protocol wat Erik Huizer toendertijd als voorzitter van de internet standarisatie commissie (de internet Engineering Task Force (IETF)) niet zag zitten, wat ook al een opmerkelijk facts is.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 36 reacties op dit artikel

 • Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?

  geplaatst op
 • Leuk interview met Erwin!

  Vwb dat Volkskrantartikel over Twitter, die heb ik vanmorgen al op upstream.nl gezet.

  geplaatst op
 • Albert,

  Ach.. je krijgt 30 TV kanalen + telefoon + 10mb/10mb voor 44.95 zie pilmo via glasvezel voor 3 tientjes meer heb je 50/50mbit.

  Dus voor de meeste mensen is het MEER voor MINDER en je hebt VEEL te kiezen itt UPC of zelfs KPN.

  Maar Glasvezel als een geweldige aanjager voor Amsterdam als stad voor creative bedrijven is top. Ik zou bijna verhuizen om dit te mogen kopen maar ik woon in Geuzeveld en daar was de wethouder niet geinteresseerd.

  geplaatst op
 • Vincent, vanuit het bedrijfsleven ja, absoluut, maar als particulier. Ik heb overigens 20mb, televisie en live voetbal van tele2 voor 39,95...

  geplaatst op
 • Albert,

  Ja maar het verschil is dat jij 20mb download hebt en 640kbit upstream. Als jij ooit iets wil doen met video en je wil het publiceren, video is the next big thing zoals je weet, dan heb je aan die 20mbit helemaal niets. En ik weet het. Ik heb hier thuis Versatel, MimeTV, SuperFast Upc kabel. Allemaal leuk maar LANGZAAM bij het uploaden van deze video's.

  Bij Versatel kreeg ik voor 40 euro 20mb/640kb + voetbal maar voor gewone tv moet ik nu extra voor betalen net zoals telefoon. is dat bij jou niet zo?

  geplaatst op
 • prijs winner Voska Derk staat nu online. Kijk eens naar een ambtenaar in actie :-), deze man zorgde voor het glasvezelnetwerk Amsterdam.

  geplaatst op
 • "video is the next big thing" Vincent (met meer dan alle respect) wanneer ben jij representatief voor een gemiddelde gebruiker? En ja mijn wat oudere overeenkomst met tele2 loopt waarschijnlijk langer door.Ik zag de 'meerprijs' voor television voor nieuwe of aflopende contractpartners.

  geplaatst op
 • albert,

  Ik ben zelf helemaal niet representatief voor de gemiddelde gebruiker. Maar youtube, uitzendinggemist en het feit dat video inmiddels 70% van het internet verkeer is zijn betere indicaties :-)

  geplaatst op
 • @Albert: wat zou jij de next big thing noemen? Persoonlijk denk ik mobiel internet maar ook daar zal video een steeds grotere rol gaan spelen. Kijk naar ontwikkelingen als kyte.tv en comvu. Bandbreedte zal daarin voorlopig nog wel een cruciale rol in spelen.

  geplaatst op
 • Vincent, ja maar sinds wanneer heb je daar 100 mbit (75 euro) voor nodig?

  geplaatst op
 • ADSL en Kabel kunnen 10mbit/10mbit totaal niet aan. HDTV via internet zal ook een groot probleem worden. Glasvezel is een geweldig initiatief. Dat gaat helaas nog minimaal 20 jaar duren voordat bedrijven als KPN en UPC dit aangelegd hebben. Dit initiatief van de gemeente Amsterdam, in combinatie met bedrijven en banken om deze ontwikkeling met citynet te versnellen zijn geweldig. Bedrijven hebben vaak een duwtje nodig, en dit is er een.

  geplaatst op
 • Marco, the next big thing komt helemaal (2.0 jawel) uit de markt zelf vandaan. Gemak, timing en vermaak (relevantie) bepalen het aanbod. Niet de bandbreedte.

  geplaatst op
 • Vincent glasvezel is inderdaad een "geweldig" initiatief, maar wie wil het gezien het huidige afdoende aanbod hebben op een aantal gelijkgestemden na? Overigens, in tegenstelling tot wat iedereen denkt HD levert ook in minder bandbreedte belangrijke kwaliteitswinst op. Kijk hiereens naar? Mooie HD content.

  geplaatst op
 • Dat Singlemalt.tv heeft de HD video wel érg verkleind en ingedikt, hoor Albert...

  Apple heeft daarentegen zojuist een HD ProRes 422 compressor op de markt gebracht, waarmee 'uncompressed HD quality in SD filesizes' gepropt kan worden.

  geplaatst op
 • Ja Carl, Singlemalt is voor iedereen! Vraag en aanbod afstemmen, gaat het hier niet over?

  geplaatst op
 • Carl, ik denk overigens dat Apple de content markt verlaat. Men moet wel want de verkopen van Ipods zijn bijna gehalveerd sinds 2005. De Ituner gaat 'm niet worden en de Iphone heeft nog een lange weg te gaan.

  geplaatst op
 • Hier is een grafiekje van de Apple Ipod sales. ik zie geen halvering maar een verdubbeling. Maar albert als Apple de content markt verlaat binnen 3 jaar dan zal ik deze post en de voorspelling van jou nog naar voren halen en je inzicht eeren.

  geplaatst op
 • Vincent, lees deze ook even? Overigens geloof me dit is een belangrijk issue binnen Apple.....

  geplaatst op
 • @Albert: Ik denk dat je je bronnen even moet checken... De iPods vliegen nog steeds de deur uit, met iTunes gaat 't ook prima en die iPhone gaat - mark my words - een 'box office record' breken (lees: het meest verkochte gadget ooit, op de eerste verkoopdag).

  geplaatst op
 • Carl (Vincent) sales in vergelijking met apple sales of mp3 totaal aanbieders? Iphone een succes? Je onderschat de carriers (telco's) in deze... ik zeg een doosje hele goede wijn ok? :)

  geplaatst op
 • Nou sinds september 2006 waar dat artikel van is zijn ze dus van 60 miljoen naar 100 miljoen gegaan met Ipod. Maar goed de discussie gaat nu wel helemaal ergens anders heen.

  geplaatst op
 • Laatste interview Lucas Vroemen van L1 over zijn portable opname studio die draait op een windows smartphone. BBC gebruikt het al duizenden keren. Niet slecht voor een regionale omroep om zo'n innovatie te ontwikkelen.

  geplaatst op
 • Vincent 1oo miljoen van wat? Ik denk dat jullie ontgaat hoe groot de verkoop van MP3players totaal anders dan iPod de afgelopen periode is geweest. Carl ik denk dat Apple content (iTunes) los gaat laten.

  geplaatst op
 • Ook wel aardig in dit apple umfelt...

  geplaatst op
 • Laatste interviews

  Lucas Vroemen van L1 over zijn portable opname studio die draait op een windows smartphone en BBC gebruikt het al duizenden keren. Niet slecht voor een regionale omroep om zo'n innovatie te ontwikkelen.

  Verder Erik Huizer de jury voorzitter (vervanging van Jaap van Til die een geweldig verhaal verteld over de CTO van Joost, hij is de persoon achter wireless leiden en was een van de eerste die werkte aan implementatie van het www protocol.

  geplaatst op
 • Dank voor alle video-interviews Vincent. Vanavond maar eens rustig voor gaan zitten!

  geplaatst op
 • Vincent, binnenkort kan je first-hand info krijgen over de kwaliteit van het glasvezelnet krijgen. Ik woon in Oost (yes! ;)) en zit te wachten op mijn glazen verbinding. Het daadwerkelijk aansluiten schijnt nog een probleempje te zijn (aldus de bovenburen).

  Albert, "Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?"

  Volgens mij heeft men juist dit gebied van Amsterdam gekozen om dat uit te zoeken. In de toekomst zal iedere woning op glas zitten neem ik aan. Als pilot hebben ze vervolgens gekozen voor een gebied waar een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen (achtergrond, cultuur, inkomen, opleiding, leeftijd) te vinden zijn.

  geplaatst op
 • Ik krijg zelf NIETS.

  Mijn wedhouder in geuzeveld, overigens bijna dezelfde plek waar die dirk van der Woude woont (osdorp) vind glasvezel, net zoals Albert, onzin.

  De gemeente is trouwens een kleine minderheidsaandeelhouder van het bedrijf wat de kale dugs in de grond heeft gebracht en hoefte niet veel te betalen om mee te doen. Edoch ik moet waarschijnlijk nog 5 jaar scheef lopen met 40mbit down en 1.5mbit up. veel films hoeven jullie dus in die tijd NIET van mij te verwachten.

  Het was ERG laat gisterenavond. Video maken is simpel. Het editen en online zetten is nog een flinke klus. Langzame PC's met conversie en editing maakt me niet blij.

  Vincent

  geplaatst op
 • Eindelijk eens publiekelijke lof voor een ambtenaar. En wat mij betreft terecht. Hulde! Ontsluiting door middel van glasvezel lijkt wellicht nu een erg grote sprong gezien de hoeveelheid MB's, maar wie had jaren geleden al bedacht dat we vandaag zo into online video zouden zijn?

  Vraag me wel af in hoeverre de gemiddelde laptop/pc een dergelijke streaming/video input aan kan.

  Ben benieuwd hoe snel t A'dam Centrum wordt ontsloten, i can't wait.

  geplaatst op
 • Vincent, hoeveel van die 40.000 potentiele gebruikers in Amsterdam hebben behoefte aan 100 mbit synchroon voor 75 euro denk jij?"

  [crackermode]Wat zou het fijn zijn! Al had ik maar 10 zombies dan kan ik al rijk worden van die russen![/crackermode]
  Nee even zonder lol, mijn mening op zoiets als dit is dat het een gevaar voor de digitale wereld is als we dit gaan doen. Wij hebben nu al niet zo een best plaatje naar de rest van de wereld toe met Martijn Bevelander etc. maar hier mee wordt het alleen maar erger, mensen kunnen zoiets gewoon niet aan. Het is netzoiets als, laten we iedereen een Ferrari geven die daar woont voor 100 euro per maand. 10% rijd zich dan te pletter.

  geplaatst op
 • @Kjeld,

  Bill gates 640kbyte is meer dan voldoende, Upc, Albert 1 megabit up is MEER dan voldoende voor de gemiddelde nederland en die creatieve bedrijfjes zorgen maar voor zichzelf :-)

  geplaatst op
 • Amsterdam of te wel het westen van Nederland loopt een beetje achter wat glasvezel betreft. Hier in het Zuiden (Eindhoven en regio) is glasvezel een algemeen goed. Regio Eindhoven is ook niet voor niet centrum van technologie en innovatie. De kosten vallen erg mee en je hebt gegarandeerd 10/100Mbit internet toegang. upload snelheid is gelijk aan download snelheid.
  Naast internet ook telefoon en televisie. Bellen in regio is gratis, buiten regio tegen gereduceerd tarief.

  zie http://www.onsnetnuenen.nl/ voor een voorbeeld uit Nuenen.


  Iedereen gebruikt het, ouderen krijgen hiermee speciale linken naar allerlei diensten. Jongeren kunnen alles opzoeken wat er regionaal te doen is. Live beelden bekijken van events. Dus niet alleen internet maar ook diensten staan hier centraal.

  Waarom zo Amsterdam dit niet aankunnen???

  geplaatst op
 • Jongens FttC gaat er komen.. FttH zal erg afhangen denk ik of KPN het netwerkbedrijf wil afstoten. Dit gaat niet gebeuren. Wimax en LTE zijn de grote kanshebbers om draadloos 100mb/s aan te bieden..

  geplaatst op
 • Ik heb een kolomgeschreven over Vosko op bnr

  Luister naar de mp3 file

  Amsterdam is nergens te vinden in de top 10 van digitale steden. Wij moeten zelfs Beijing en Talinn in Estonia voor laten gaan waar algemeen draadloos LAN en slim gebruik van smartcards algemeen gebruik zijn. In Japan zijn al 9 miljoen glasvezelaansluitingen naar de huizen aangelegd. In Nederland zijn we nog nauwelijks begonnen maar komen er dankzij jarenlang buffelen van een ambtenaar in Amsterdam nu binnen een jaar 40.000 woningen bij wat gaat helpen om dankzij supersnelle goedkope synchrone bandbreedte een gooi te doen naar de creatieve digitale hoofdstad vaneuropa.

  Dirk van der Woude (zie hier mijn interview) kreeg maandag de Vosko prijs voor de beste netwerkinnovatie. Hij is samen met Koos Andriessen erin geslaagd om in een tijd dat iedereen alleen maar belangstelling had voor marktwerking, terugtredende overheid en ondanks een intensieve lobby van Vecai UPC en vele anderen, om de stad en bedrijfsleven te verenigen in een glasvezelbedrijf wat een geheel open netwerk creëerde waardoor je dus nu supersnel internet + tv + telefoon krijgtvoor minder dan 50 euro.

  Lees de hele kolom

  geplaatst op
 • Stuur die mensen eens langs Eindhoven.
  Eindhoven is bijna geheel voorzien van glasvezel.
  Geheel Nuenen is voorzien van glasvezel (Was eerste stad in Nederland wat geheel voorzien was van glasvezel) en zelfs de Japanner zijn een paar jaar geleden komen kijken naar de prestaties van Nuenen. Moet toch indruk maken om een Japanse delegatie hier te krijgen nietwaar....
  Helmond is ook grotendeels voorzien van glasvezel.
  Andere steden en dorpen rond Eindhoven volgen.
  Waarom zelf het wiel uitvinden in de randstad als andere steden in Nederland dit al lang onder de knie hebben.
  Alleen al hier in regio Eindhoven hebben we al meer dan 40.000 aansluitingen.

  Dit alles is ooit begonnen als Kennis Wijk Eindhoven (en Helmond) wat in eerste instantie geflopt was maar door Nuenen weer op de rit gezet is. Twee jaar geleden is ook Eindhoven grootschalig het concept van Nuenen in Eindhoven op te zetten evenals Helmond.

  geplaatst op
 • Ben,
  Ik ben zelf ook zeker op bedenvaarttocht geweest naar Nuenen. Vond Kees Rovers geweldig. De actie die daar is opgestart was een briljante wijze om de subsidie van kenniswijk te gebruiken waardoor 50% van het netwerk door de rijksoverheid is betaald.

  Is op zich wel iets anders dan 20% investering in een commercieel bedrijf zoals Amsterdam nu doet.Maar dat was mooi in de hype tijd met een subsidie pot van 100 miljoen gulden. Amsterdam is gedaan in de SLECHTE tijd met een enorme lobby tegen het project door KPN en UPC.

  Vincent Everts

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.