Elke website krijgt een feed

Elke website krijgt een feed

Het vandaag gelanceerde FeedYes.com geeft alle websites op het internet een rss feed. Gebruikers van FeedYes geven het adres van een website op, waarna FeedYes.com de informatie op de website in een feed vertaalt. Iedereen met een RSS reader kan zich op de feeds abonneren.

Nog veel sites zonder feed
Hoewel steeds meer sites standaard een feed aanbieden met hun laatste nieuws, is het aantal websites zonder feed nog altijd vele malen groter. Mensen die het nieuws op dergelijke sites via een rss reader willen volgen, kunnen voortaan met FeedYes.com zelf een feed aanmaken.

Ajax en Het Financieele Dagblad
Volgens initiatiefnemer Jeroen Bertrams (zie ook FeedXS) is het opmerkelijk dat nog altijd veel sites geen feed aanbieden. Het aantal mensen dat een rss reader gebruikt om nieuws te volgen is in 2005 ruim verdubbeld ten opzichte van 2004. Sites zonder feed lopen daardoor het risico bezoek mis te lopen. De woordvoerder: “Goed bezochte websites als Ajax.nl en FD.nl hebben bijvoorbeeld nog geen rss feed. Met FeedYes.com is het mogelijk om binnen een minuut een feed voor beide sites te creëren.”

Maatwerk feeds
De afgelopen weken is FeedYes.com door een kleine groep mensen getest. Volgens Jeroen blijkt uit de resultaten dat mensen de dienst niet alleen voor sites zonder feed gebruiken, maar ook om maatwerk feeds te creëren voor websites die wel al een feed aanbieden: “Vaak bieden websites maar één feed aan voor de homepage, maar niet voor onderliggende pagina’s. Met FeedYes.com kunnen mensen nu voor elke pagina een feed maken.”

Voorbeelden van feeds
Het Financieele Dagblad: http://www.feedyes.com/feedshow.php?f=RjLvIF9NMBFVGu5p
Ajax: http://www.feedyes.com/feedshow.php?f=mf37fi248E5jF3kt


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Is dit niet gewoon dezelfde dienstverlening als scrapedfeeds?

  geplaatst op
 • Ik dacht eigenlijk dat scrapedfeeds aan aantal vaste "Scraped" feeds aanbood, en je niet zelf een url kon opgeven waarbij je direct een feed kreeg. Maar goed, Scrapedfeeds is al enige tijd geleden gestopt:
  http://www.aroundmyroom.com/blog/archives/2004/12/2005.html

  Overigens werkt http://www.feedyes.com nog lang niet voor alle sites (denk aan flash sites, of sites die met "klik hier" linken), maar we zijn goed op weg.

  geplaatst op
 • Pracht van een service. Met enkele klikken maak je van de meeste sites of onderdeel van een site een feed. Toch wil het niet bij alle sites lukken. Van de pagina's op http://www.galeriedeconinck.nl valt bijvoorbeeld geen feed te genereren. Net even naar de source gekeken: de site is blijkbaar slordig geprogrammeerd. de tags <html></html> en <body></body> schijnen te ontbreken. Voor de browser geen probleem, maar voor feedyes blijkbaar wel.

  geplaatst op
 • Roy, inderdaad niet uniek maar wel eentje van Nederlandse bodem (en van iemand die ik goed ken) dus vandaar dat ik hem zeker ook op Marketingfacts onder de aandacht wilde brengen.

  Internationaal zijn er al meer van dit soort services. Een die ik al geruime tijd gebruik is http://www.feedfire.com/

  Voor zover ik weet is Dennis inderdaad een tijd terug gestopt met zijn scrapedfeeds. Ik verwacht eerlijk gezegd ook dat dit soort services op termijn niet meer nodig zijn en dat iedere site zijn/haar content ook via feeds aanbiedt. Alleen dan heeft men namelijk nog enige controle op wat er via feeds het web wordt opgeslingerd.

  Ben overigens ook wel benieuwd wat de juridische aspecten zijn bij dit soort serrvices. Jeroen, ik neem aan dat je daar ook naar hebt gekeken?

  geplaatst op
 • Ben het eens met Marco's opmerking dat er juridisch nog obstakels zouden kunnen zijn. Zolang je alleen 'koppen' ophaalt en dieplinkt heb je geen probleem. De dienst is dan vergelijkbaar met wat Kranten.com doet - en dat mag.

  Als je van plan bent meer op te halen dan denk ik dat je een probleem hebt. De meeste publishers zijn niet bereid volledige feeds te geven van hun artikelen - en met goede redenen. Hoe je het went of keert, je herpubliceert dan content zonder toestemming.

  Wat verder een interessante vraag is: hoe zit het met sites die al een feed hebben? Stel dat die feed advertenties bevat en jij biedt een feed zonder advertenties aan, dan steel je hun feed.

  geplaatst op
 • Ik ken feedfire wel, maar vind de werking niet handig. Bovendien moet je betalen, anders update de feed maar 1x per 24 uur, en daar heb je niet veel aan.

  Juridisch verwacht ik geen problemen. De feed bevat alleen headlines (geen andere tekst) en linkt direct terug naar de bron.

  geplaatst op
 • mooi initiatief!
  maar zoals al reeds gezegd werd vraag ik me af of dit een lang leven beschoren is, aangezien steeds meer sites in de toekomst zelf een RSS feed zullen toevoegen.

  Dat het FD nog geen RSS feed heeft vind ik persoonlijk wel schokkend moet ik zeggen!

  geplaatst op
 • Leuke aanpak van een bestaand concept. Zelf gebruik ik feed43.com. Om dat goed te gebruiken moet je echter wel wat begrijpen van de logica in broncode van webpagina's. Feedyes.com zou een groter publiek kunnen aanspreken door de eenvoud in het maken van een feed, hoewel, weet dat publiek wel wat men er mee kan doen (en dat het bestaat)? Zou dit publiek niet gewoon reeds gemaakte feeds oppikken? Als je businessmodel o.a. bestaat uit het het bereiken van een zo groot mogelijk gebruik van rssfeeds via jouw domein dan zal er m.i. nog wel wat aan het concept geschaaft moeten worden. Echt goede feeds zijn nu wat lastig te maken namelijk. Zie bijvoorbeeld deze feed http://feed43.com/vi_livescores.xml voor live voetbalstanden, dat lijkt me een feed die door veel mensen wordt opgepikt.

  geplaatst op
 • Jeroen, ben eigenlijk ook wel benieuwd naar je businessmodel. Hoe ga je hier nu straks aan verdienen?

  Advertenties in de feeds lijkt een optie maar die zou ik juridisch niet durven maken. Advertenties op de site zal je weinig opleveren omdat eenmaal een feed gemaakt de gebruikers hier niet of nauwelijks terug zal komen. De enige mogelijkheid lijkt de kennis die je gaat opbouwen als er straks een ktitische massa aan gebruikers is. Bijvoorbeeld bedrijven benaderen die nog geen RSS-feeds hebben ;-)

  geplaatst op
 • Ton, je hebt gelijk over Feed43. Je moet daar diep in de HTML duiken en deze zelf analyseren om een feed te kunnen maken. Ik vrees dat maar weinig mensen dat gaat lukken. Ik vind die service dan ook niet echt te vergelijken met Feedyes.com, waar geen enkele html kennis nodig is.

  Wie het wil proberen, lees dit stappenplan maar eens:
  http://www.feed43.com/step-by-step.html

  Vind jou opmerking over groot bereik wel heel terecht. Op dit moment is dat 1 van de punten waar over nagedacht wordt.

  geplaatst op
 • Heel mooi inititiatief en ik wil het direct uitproberen op een paar websites, maar ik krijg geen bevestigingsmail. En dus kan ik niet inloggen. Ik vraag me af of dat aan mij ligt, of dat anderen daar ook last van hebben.

  geplaatst op
 • Marco: goede analyse, eerst kritische massa nodig, dan kijken we wel verder. Voorlopig in ieder geval nergens advertenties.

  geplaatst op
 • Marco, een alternatief van Nederlandse bodem hiervoor is www.febber.com. Het verschil tussen FeedYes en Febber is dat Febber zich direct op een betalend publiek richt (hier heb je je business model). In de praktijk merken wij namelijk dat bedrijven toch niet zelf die feeds aan willen maken, maar het graag over willen laten aan een gespecialiseerde partij. Febber heeft bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om informatie van diepergelegen pagina's op te halen of informatie van pagina's te combineren of te filteren. Dit is met een "automatische scraper" erg moeilijk te doen. Febber wordt ook als een corporate oplossing geleverd en wordt nu bijvoorbeeld gebruikt door Philips (bijna alle RSS feeds van Philips maken er nu gebruik van).

  geplaatst op
 • Moet eerlijk zeggen dat ik er nog niet eerder van had gehoord. Sinds wanneer bieden jullie deze service en zijn er naast Philips al meer klanten die er gebruik van maken? Het is inderdaad een mogelijk businessmodel dat ik hierboven niet had genoemd. Dank voor de update Ronald!

  geplaatst op
 • Robin Good zet drie html scraping-services op een rijtje: FeedYes, Feed43 en Feedfire.

  geplaatst op
 • Marco, we zijn nu in gesprek met een aantal andere grote partijen die er gebruik van willen maken. Philips was onze launching customer en daar hebben we 2 maanden tijd voor genomen om de applicatie te testen (wat goed is bevallen). Ik zal je op de hoogte houden van nieuwe klanten die er gebruik van gaan maken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.