Elektronische handtekening wordt wet

26 mei 2003, 07:03

Economische Zaken laat weten dat de Wet elektronische handtekeningen op 21 mei 2003 in werking is getreden. De wet is de implementatie van een Europese richtlijn.

Een elektronische handtekening die aan bepaalde betrouwbaarheidseisen voldoet, wordt wettelijk gelijkgesteld aan de handgeschreven handtekening op papier.

Trusted Third Parties (TTP) koppelen een unieke code aan een persoon en leggen dit vast in een digitaal certificaat. Deze dienstverleners geven deze certificaten uit, waarmee je kunt vaststellen dat het bericht daadwerkelijk afkomstig is van een bepaald bedrijf of persoon, dat het bericht onderweg niet is gewijzigd en -afhankelijk van het soort handtekening- dat niemand het bericht heeft kunnen lezen.

De handtekening moet op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden zijn en de identificatie van de ondertekenaar mogelijk maken en de eigenaar moet die enkel zelf kunnen produceren.

In de praktijk is de inzet van de elektronische handtekening voor consumenten nog ver weg. Er ontbreekt een infrastructuur en de vraag is welke partijen daarmee moeten komen, zo is recent uit de doeken gedaan. Op zakelijk terrrein, zo blijkt uit dit artikel, is een aantal proeven aan de gang met gebruik van de elektronsiche handtekeningen, onder meer bij alle banken en in de zorg.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!