Vanuit weblogmagazine about:blank ben ik betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse prijzenfestijn voor nederlandse weblogs, de Dutch Bloggies (DB’s). Sinds 2004 reiken we deze prijzen ook daadwerkelijk uit en mogen we ons elk jaar weer in meer (serieuze) belangstelling verheugen. Ook de komende editie van de DB’s zal weer groter, diverser en spannender worden. In samenwerking met eventbureau Dutch Blend gaan we in maart van dit jaar een mooie avond wegzetten (jawel, geen zaterdagmiddag meer!) waar we de genomineerden en de prijswinnaars in het zonnetje willen zetten.
Ik wil jullie graag wat inzicht geven in het verloop van de eerste week nomineren en wat voor interessante ontwikkelingen we zien. Hopelijk stimuleert het jullie om ook een of meerdere nominaties achter te laten. Dit kan nog tot 21 januari.
De Dutch Bloggies bestaan uit 11 categorieen en elk jaar, ook dit jaar, leidt de keuze voor de categorieen tot discussie. Dat vinden we niet erg, het houdt ons scherp en het geeft ons stof tot nadenken voor volgende jaren. We zoeken elk jaar naar een goed evenwicht tussen hoeveelheid categorieen en een zo breed mogelijk verkiezingsveld.
Het nominatie- en stemsysteem is identiek aan het systeem van vorig jaar. Dat is ons erg goed bevallen want het biedt voldoende mogelijkheden om een tsunami aan nominaties en stemmen van grote blogs te bufferen. Het publiek kiest de nominaties, waarna een geselecteerde jury de winnaars kiest. Daarnaast kan het publiek in de drie grote categorien (Best geschreven, beste vormgeving en beste weblog) haar stem uitbrengen.
Voor het eerst maken we dit jaar gebruik van webstatistieken om beter te achterhalen wat er op de site gebeurt en hoe het nominatie- en stemsysteem verloopt. Dit geeft een aantal verrassende cijfers die ik graag hier met jullie deel om wat inzicht te geven in de achtergronden van de verkiezing.
Sinds de start van de nominatieronde op 1 januari hebben we bijna 30.000 unieke bezoekers mogen ontvangen die zo’n 46.800 pagina’s. De topdag is 3 januari geweest met meer dan 17.000 paginaweergaves.
Over deze periode hebben we van 939 deelnemers in totaal 3944 nominaties ontvangen. Dus slechts 3% van de bezoekers laat ook daadwerkelijk een nominatie achter. Ze laten wel gemiddeld 4 nominaties per persoon achter. Zouden we hier ook te maken gaan krijgen met de 1% regel? Slechts 1% van je bezoekers is ook actief op je site door middel van comments, trackback, eigen content of zoals bij ons, nominaties.
Via Google Analytics kunnen we heel goed bekijken waar deze bezoekers vandaan komen die ook een nominatie achterlaten. In dit gratis statistiekenpakket kun je zogenaamde trechters maken. Hierdoor kunnen we precies zien wat er gebeurt in het nominatietraject. We zijn dit nog aan het finetunen, maar in de afgelopen week kunnen we zien dat ondanks het grootste bezoek op maandag 3 januari was, de meeste nominaties al op 1 januari zijn gegeven. Als we kijken waar de meeste nominaties vandaan komen, dan zien we dat dit op de eerste plaats komt van bezoekers die via about:blank op de site komen. Op de tweede plaats staat Webwereld, heel verrassend. Daarna gevolgd door Telegraaf.nl. Dit zijn voor ons verrassende cijfers, omdat we hadden gedacht dat de meeste mensen die nomineren, ook daadwerkelijk van een blog komen.
Ik ben wel benieuwd of ook hier niet een soort van long tail zal ontstaan, waarbij de som van de mensen die nomineert en van een weblog komt groter zal zijn dan de groep die nomineert en niet van een blog komt. Na 21 januari weten we dat zeker. Het geeft ons in elk geval wel aanknopingspunten waar we de aandacht voor de verkiezingen kunnen zoeken. Dat gaan we dan ook verder uitwerken de komende tijd.
De eerste week is allerminst slecht verlopen. Als we ook kijken naar de kwaliteit van de nominaties kunnen we al wel een voorzichtige conclusie trekken dat de verscheidenheid weer is gegroeid met vorig jaar. Natuurlijk staan de bekende namen weer in elke categorie, maar deze worden op een juiste manier gefilterd na 21 januari. We zullen dan ook de definitieve nominatielijsten bekend maken. Op 1 februari begint de eerste stemronde waarna we drie weken lang steeds op 1 categorie kunnen stemmen. En we hebben geleerd van vorig jaar, we zullen de overgang naar de volgende categorie duidelijker communiceren!
We zien uit naar de uitreiking dit jaar, vooral omdat we voor het eerst met grotere sponsors werken. Zo hebben we de eerste hoofdsponsor in ons midden, T-Mobile en zal sponsor Adobe tijdens de uitreiking software pakketten weggeven onder de bezoekers! Dus reden te meer om je nominatie achter te laten en in maart bij de uitreiking aanwezig te zijn!
Heb je vragen over de Dutch Bloggies, de statistieken of de organisatie? Stel ze in de comments of mail me persoonlijk.
Eerdere berichten over de Dutch Bloggies op Marketingfacts:
Dutch Bloggies: 9 weinigzeggende prijzen voor GeenStijl
Dutch Bloggies 2006