Dubieuze Data Awards 2004

16 januari 2005, 23:34

Wie is de beste cijfergoochelaar van Nederland?De Amerikaanse mediawatch-organisatie STATS zette de tien grootste cijferblunders (pdf) van 2004 op een rij. Absolute winnaar van de Amerikaanse Award was het bericht in de Economist waaruit bleek dat de Amerikaanse staten met een hoog gemiddeld IQ in 2000 vooral op Al Gore hadden gestemd terwijl staten met een laag gemiddeld IQ vooral stemden op George W. Bush. Alhoewel dit natuurlijk heel goed had gekund, bleek het uiteindelijk toch om een internet hoax te gaan dat niet alleen door de Economist maar ook door tal van andere media werd gepubliceerd.

Geinspireerd door deze cijferblunders, heeft het Vlaamse weblog CARblog de eerste Vlaamse Dubieuze Data Awards (pdf) uitgebracht.

Lijkt me een goed moment om voor Nederland de MarketingFacts Dubieuze Data Awards in het leven te roepen. Met cijfertovenaars als Maurice de Hond, Stivoro en de Nationale Vacaturebank (om maar een paar voorbeelden te noemen), moeten wij toch in staat zijn om een prachtige lijst samen te stellen. Ik zou zeggen dump de grootste cijferblunders van de Nederlandse media in de comments (tot uiterlijk 31 januari). Als ik voldoende blunders heb verzameld zal ik begin februari komen met een poll zodat de lezers van MarketingFacts kunnen bepalen welke blunder de MarketingFacts Dubieuze Data Awards gaat winnen.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

  Martin

  Deze lijkt me ook leuk ! Ze zaten “maar” 2500 uitkeringen te hoog.

  Rooskleurig beeld Megabanenmarkt bijgesteld (14/01/2005)

  Amsterdamse topambtenaren schetsten een te gunstig beeld van de resultaten van de in 2001 en 2002 gehouden Megabanenmarkt. Dat blijkt uit een deze week gepresenteerde externe evaluatie van de Megabanenmarkt in opdracht van de gemeenteraad.

  De raad had aangedrongen op een onafhankelijk rapport over de banenmarkt nadat was gebleken dat een eerdere, evaluatie door de voor het honderd miljoen euro kostende project verantwoordelijke topambtenaren zelf was geschreven.

  De toenmalige directeuren van de sociale dienst en de Megabanenmarkt, André Jansen en Roy Mungra, schetsten een te gunstig beeld. Uit de externe evaluatie blijkt dat er niet 8392, maar 5858 uitkeringen door toedoen van de banenmarkt zijn komen te vervallen.


  17 januari 2005 om 09:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!