DoCoMo lanceert mobiele 3G-netwerken in VS

29 december 2002, 21:37

DoCoMo, de Japanse telefoonmaatschappij die in Nederland iMode introduceerde, gaat ook in de Verenigde Staten aan de slag. Vier grote steden krijgen volgend jaar een snelle 3G-verbinding, waarmee breedbandinternet en videocommunicatie via de mobiele telefoon mogeljk is.

DoCoMo exploiteert in Japan naast het mateloos populaire iMode sinds een jaar ook een 3G (“derde generatie”) netwerk, maar ondanks de hoge snelheid en de bijzondere functies lopen de Japanners er nog niet erg warm voor. Met name de korte levensduur van de batterijen van de 3G-handsets zijn veel gebruikers een doorn in het oog.

Een snellere verbinding en extra’s als kleurenschermen en ingebouwde camera’s kosten meer energie dan een gewoon mobieltje. Daarnaast zijn de handsets een stuk duurder en is het bereik over het algemeen beperkt. In Japan valt dat mee: DoCoMo biedt daar al 80 procent nationale dekking, na een aanvankelijk voorzichtige start.

De vier steden, San Francisco, Seattle, Dallas en San Diego moeten eind 2004 online kunnen op het netwerk, dat DoCoMo samen met AT&T zal runnen. De technische eisen voor deze 3G-variant zijn bijzonder omdat het gebaseerd is op W-CDMA, de high-speed versie van het Amerikaanse Code Division Multiple Access-systeem. Dat is de tegenhanger van de Europese GSM techniek.

Bron:

http://www.zdnet.nl/News.cfm?id=23723

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!