De marketeer achter ‘De Leningman’

13 februari 2005, 14:38

Richard van Hooijdonk: De marketeer achter 'De Leningman'Het begint inmiddels een traditie te worden dat de DSB Groep, met dochters als Becam, Frisia en Lenen.nl, de meest irritante reclamecampagne van het jaar weet te bedenken. Ook dit jaar mocht de DSB Groep weer de Loden Leeuw in ontvangst nemen. Het publiek had zich dit keer vol ‘lof’ uitgesproken over Frits Bom als Leningman.

Wat weinig mensen weten is dat de marketeer achter deze toch succesvolle campagnes niemand minder is dan Richard van Hooijdonk. Voorheen als directeur marketing van de DSB Groep en dit jaar vanuit zijn bedrijf MarketingXperts als strategisch marketing-adviseur en conceptontwikkelaar van de DSB Groep. Ik volg Richard al een tijdje via zijn weblog en was dan ook aangenaam verrast dat hij dit weekend een kort achtergrondartikel heeft geplaatst over de verkiezing van ‘De Leningman’.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

4 Reacties

  Eloise

  Je zal er maar trots op zijn.. en dan ook nog eens zo arrogant zijn om het als ‘meest effectief’ te bestempelen, bah.


  13 februari 2005 om 15:56
  media

  Eloise, alhoewel het niet mijn manier van adverteren zou zijn, kun je toch niet ontkennen dat de DSB-campagnes erg succesvol zijn. Wat ik mij al meerdere malen heb afgevraagd waarom dit soort campagnes (niet alleen de DSB-campagnes maar denk ook aan wasmiddelencampagnes) zo succesvol zijn en adverteerders dit derhalve ook blijven herhalen. Iemand?


  13 februari 2005 om 18:53
  Vincent

  Nadat ik de uitzending van Radar had gezien, heb ik met een aantal mensen over deze man gesproken. Ik vond dat hij bij zijn studie(?) wel heel erg goed opgelet had.

  Hij wist het gesprek zo te wenden dat hij blij was met de prijs en hij deze dan ook met gepaste trots aannam. Volgens mij dacht de helft van televisiekijkend Nederland dat de man met de commercial inderdaad een prijs had gewonnen.

  Als je Antoinette zo ‘onder tafel’ kunt praten, dan verdien je mijn respect!


  13 februari 2005 om 20:58
  rvhooij

  Eloise, Vincent,

  De Loden Leeuw is een prijs voor de meest irritante commercial van Nederland. Het Nederlandse publiek oordeelt emotioneel over dit soort commercials, terwijl ik hier als marketeer rationeel naar kijk. Met andere woorden: de consument kijkt naar zichzelf en ik kijk naar het rendement. Die discussie win je dus nooit, dus is het maar beter om de prijs vervolgens met een *knipoog* in ontvangst te nemen. Iedere inhoudelijke discussie ontbrak dit jaar. Vorig jaar was anders en kun je ook uitleggen waarom je ’t zo hebt gedaan.

  Uiteindelijk gaat het mij om effectiviteit, dat is altijd zo. Het doel heiligt dan in veel gevallen het middel. Vrij denken, jezelf niet laten blokkeren.

  Je moet beslissingen echter wel toetsen aan het merkbeeld en mogelijke sociaal maatschappelijke gevolgen.

  Daarnaast ben ik simpelweg een vrolijke persoonlijkheid. Ik lach veel 🙂


  14 februari 2005 om 06:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!