De week op social: Facebook lanceert nieuwe mogelijkheden voor live video

14 januari 2017, 08:00

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met de nieuwsitems die de afgelopen week opvielen.

Facebook introduceert live video voor desktop en live contributors

Facebook live, de feature om live video uit te zenden, krijgt een aantal belangrijke updates. De belangrijkste is de mogelijkheid om live video uit te zenden via een desktop of laptop. Voor de meeste bedrijfspagina’s is live video alleen beschikbaar via de Facebook Pages Manager-app of door streaming via de Facebook live API. Zo zijn er diensten als Huzza, Wirecast of Bluejeans die het mogelijk maken multi-person livestreams uit te zenden op Facebook.

Met de nieuwe Facebook feature ‘Live from the web’ kunnen mediauitgevers nu direct een live-uitzending starten via hun browser. Tot op heden blijkt dit echter alleen te werken via Chrome.

Facebook maakt het ook makkelijker om meerdere ‘verslaggevers’ sneller toegang te geven tot live video op een pagina. Met de introductie van ‘Live Contributor’ kunnen beheerders van een pagina nu anderen zonder beheerdersrol, maar met de live contributorrol, de mogelijkheid geven om live uit te zenden op hun Facebookpagina.

Bron: Facebook Media

Facebook introduceert video insights voor profielen

In de komende weken lanceert Facebook ook video insights voor Facebookprofielen met meer dan 5.000 volgers. Deze statistieken bieden, met name publieke figuren als journalisten of politici, inzicht in hoe hun videocontent presteert. Deze lichtgewicht insights geven inzage in het totaal aantal minuten dat een video bekeken werd, het totaal aantal views en het totaal aantal interacties (reacties, opmerkingen en delen).

Bron: Facebook Media

Facebook test combineren van instant articles

Met de introductie van instant articles in april 2016, gaf Facebook organisaties een nieuwe tool om artikelen te maken die sneller laden. Het resultaat is een verhoging van het leesgemak en als gevolg meer lezers, althans dat is het idee. Vanaf 12 januari test Facebook nieuwe manieren om meerdere artikelen te combineren in een post. De uitgevers kiezen de artikelen en de omslagfoto of video, Facebook voegt die vervolgens samen in een set van instant articles. De test zal zichtbaar zijn voor gebruikers van de laatste versie van de Facebookapp voor iOS of Android.

Bron: Facebook Media

Facebook test advertenties in het midden van video’s

Volgens TechCrunch opent Facebook een nieuwe inkomstenbron voor videomakers. De online uitgever meldt dat Facebook zogenaamde ‘mid-rol advertenties’ gaat testen. Dit zijn advertenties die niet aan het begin of het einde van een video verschijnen, maar twintig seconden na het starten van een video die minstens negentig seconden duurt. De inkomstenstroom van deze advertenties zou worden gedeeld met de videoproducenten, makers zouden 55 procent van de opbrengsten krijgen.

Bron: TechCrunch

Twitter sluit dashboard voor managen businessaccounts

In juni 2016 lanceerde Twitter een speciale app voor het managen van businessaccounts: dashboard. Zeven maanden na de lancering in beta besluit Twitter de app te sluiten. De exacte reden is niet bekend, maar volgens VentureBeat was de app niet opgewassen tegen concurrerende tools als HootSuite of Facebook’s Mentions app.

Bron: VentureBeat

Instagram rolt advertenties uit in stories

Instagram zit inmiddels op 300 miljoen dagelijkse gebruikers. Het platform rolt binnenkort een nieuwe inkomstenstroom uit met full-screen advertenties binnen stories. Adverteerders krijgen met deze advertenties in stories toegang tot targeting, bereik en andere mogelijkheden om het effect te meten.

Instagram rolt de advertenties binnen stories uiteindelijk wereldwijd uit, voorlopig wordt er eerst getest met een groep van dertig partners waaronder Capital One, General Motors, Nike en Netflix.

Onderstaande video geeft je een idee van deze story advertenties:

Bron: Instagram Business Blog / TechCrunch

Snapchat test deeplinking en web auto-fill

Adweek meldt dat Snapchat twee nieuwe features test bij een aantal merken, die niet genoemd mogen worden. Een van de features, deeplinking, stelt Snapchat gebruikers in staat om naar boven te swipen in een Snap om toegang te krijgen tot een link. Zo’n link kan gekoppeld zijn aan een afspeellijst in een muziekapp of een productpagina in een e-commerce app.

De tweede feature is web auto-fill om leadgeneratie-formulieren automatisch te koppelen met gebruikersinformatie. Dit bespaart gebruikers tijd om het formulier in te vullen en vergroot te kans op het verzamelen van nieuwe leads.

Bron: Adweek

Snapchat introduceert nieuwe zoekfunctie

Snapchat rolt een nieuwe zoekfunctie uit waarmee het zoekvenster zichtbaar blijft als je navigeert binnen de app. Deze nieuwe feature, die vooral het chatten met vrienden makkelijker maakt, is allereerst beschikbaar voor een kleine groep Android-gebruikers. De update maakt het eenvoudiger om je eigen profiel te openen door het tappen op de Bitmoji-versie van jezelf.

Bron: TheVerge

LinkedIn Marketing Solutions publiceert eBook

LinkedIn biedt de mogelijkheid om meer dan 450 miljoen professionals te bereiken met advertenties. LinkedIn Marketing Solutions publiceert deze week een eBook met een kijkje achter de schermen hoe LinkedIn haar eigen marketingtools gebruikt. Om dit eBook (tevens leadgenerator voor LinkedIn) te downloaden ga je naar The Secret Sauce.

Bron: LinkedIn Marketing Solutions Blog

YouTube lanceert superchats in livestreams

Met de introductie van superchats voegt YouTube een interessante nieuwe feature toe aan live video. Superchats biedt iedereen die een livestream bekijkt op YouTube de kans om extra aandacht te kopen. Zodra je een superchat koopt tijdens een livestream zal YouTube je chat bericht markeren met een kleur en tot een bepaalde tijd vastzetten in de ticker.

Het aankoopbedrag bepaalt de kleur van je superchat, de maximale lengte van je bericht en de tijdsduur dat je bericht vastgezet blijft in de chatticker. YouTube start superchat in beta met een aantal videomakers waaronder vlogger Alex Wassabi en rolt de feature verder uit op 31 januari naar videomakers in twintig landen en kijkers in veertig landen.

Bron: Google Blog

Juan Felix is marketing en sales consultant en eigenaar van marketing bureau Felix Marketing Advies. Juan heeft ruim 20 jaar ervaring als adviseur voor ondernemers en marketeers in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, retail, automotive, media en telecommunicatie. Zijn uitgangspunt is steeds "hoe kun je het vertrouwen van je klanten winnen en vasthouden". Social media marketing speelt daarbij een prominente rol. Sinds 5 jaar werkt Juan voor gerenommeerde Amerikaanse bedrijven in de social media industrie. Zijn professionele marketing en sales kennis zet hij tevens in voor het succes van Nederlandse ondernemers.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!