Je bekijkt een artikel van Beeckestijn Business School
partner

De Ultieme Gids voor Google E-E-A-T Optimalisatie

Ontdek hoe Google's E-E-A-T principes (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) de kwaliteit van je website beïnvloeden. Bouw vertrouwen op met betrouwbaar gedrag, merkgezag en hoogwaardige content voor een sterke online aanwezigheid.

7 november 2023, 07:28 1029 x gelezen

In de wereld van SEO springt één richtlijn er bovenuit: de E-E-A-T principes van Google. Deze vier letters vertegenwoordigen Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness – de vier fundamentele pijlers waarmee Google de kwaliteit van een website beoordeelt.

Met de opkomst van Artificial Intelligence, zoals Chat GPT, lijkt deze factor nog belangrijker te worden. Tegenwoordig kan iedereen met een druk op de knop kant-en-klare artikelen genereren. Maar hoe gaan zoekmachines hiermee om? En hoe kunnen ze daadwerkelijk onderscheid maken tussen authentieke ervaring en expertise, in tegenstelling tot imitatie?

Experience

Google beoordeelt ervaring op drie manieren:

 1. “First hand experience”: Google kijkt of de content aantoont dat het voortkomt uit echte ervaring, zoals het daadwerkelijke gebruik van een product, het bezoeken van een locatie, of het delen van persoonlijke belevenissen.
 2. Ervaring “in the field”: Zelfs met externe indicatoren van expertise, zoals diploma’s en certificeringen, kan iemand weinig ervaring in het veld hebben. Ervaring in de praktijk is moeilijk te vervalsen en brengt subtiliteiten met zich mee die een diploma niet kan bieden.
 3. De ervaring van de zoeker: Je moet ook letten op de ervaring van de gebruiker op je website. Dit omvat advertenties, mobiele gebruiksvriendelijkheid, pop-ups, beveiliging (HTTPS), en Core Web Vitals, die overigens aanzienlijk bijdragen aan de rangschikking in Google.

Het optimaliseren voor een betere ervaring is simpel, maar niet gemakkelijk. Het vereist inspanning en tijd, maar het is de moeite waard. Het verbeteren van de gebruikerservaring kan een groot verschil maken in je SEO-resultaten.

Expertise

Het begrip expertise is niet eenvoudig vast te pinnen; het kan zich uiten op verschillende manieren:

 • Je vaardigheden
 • Ervaring
 • Gedrag
 • Officiële referenties
 • Waargenomen expertise

Om je expertise te versterken, kun je beginnen met het optimaliseren van je website, het creëren van een platform voor je persoonlijke merk en het updaten van al je andere kanalen (zoals sociale media).

Wanneer Google ziet dat je serieus actief bent op andere kanalen (sociale signalen) en je wordt aanbevolen door gerenommeerde instanties binnen jouw sector, dan stijgt je status als expert. Denk aan een fysiotherapeut geregistreerd in het kwaliteitsregister, of een arts met positieve reviews op zorgkaartnederland.nl. Het verbeteren van je expertise is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard als je serieus bent over het groeien van je autoriteit.

Authoritativeness

Het vestigen van autoriteit (Authoritativeness) is een essentieel onderdeel van de E-E-A-T richtlijnen van Google. Zelfs als je de andere drie componenten perfect uitvoert, zul je zonder autoriteit niet de gewenste SEO-resultaten behalen. Hier zijn enkele manieren om autoriteit op te bouwen:

 • Merkgezag: Kijk naar je merkzoekopdrachten om te zien of je merk herkenning heeft.
 • Backlink Gezag: Onafhankelijke studies hebben aangetoond dat backlinks koning zijn als het gaat om gezag en SEO-prestaties.
 • Onderwerp Gezag: Je website moet een ‘topical authority’ zijn. Blijf binnen je competentiecirkel en creëer alleen content binnen je onderwerpsdeskundigheid.
 • Auteur Gezag: De autoriteit van de auteur is een zwak signaal, maar nog steeds significant. Je content moet worden geschreven door een onderwerpsdeskundige die enige autoriteit heeft in de industrie.

Trustworthiness

Vertrouwen vormt de kern van de E-E-A-T-principes van Google (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Zelfs de meest deskundige en gezaghebbende pagina’s scoren laag op E-E-A-T als ze niet betrouwbaar zijn. Hoe kun je dat vertrouwen opbouwen?

 • Verander je gedrag: Doe het juiste, bescherm je gebruikers, bouw een reputatie op.
 • Gedraag je als een Fortune 500-bedrijf: Creëer “vertrouwenselementen” zoals een Over ons-pagina, Team-pagina, bedrijfsgeschiedenis, missieverklaring.
 • Beschermen van gebruikers: Zorg voor een SSL-certificaat, privacybeleid, cookieverklaring.
 • Gebruik (kwalitatieve) redactionele richtlijnen: Behandel je inhoud als een mediabedrijf.
 • Optimaliseer je ontwerp en UX: Een goed ontwerp en gebruiksvriendelijke ervaring verhogen het vertrouwen.
 • Investeer in je inhoud: Goede SEO-inhoud is essentieel.
 • Bouw je autoriteit op: Verzamel beoordelingen en relevante, hoogwaardige backlinks.

Richt je op het creëren van hoogwaardige content en het verwerven van relevante backlinks. Dit omvat ongeveer 80% van de E-E-A-T-vergelijking. Vertrouwen vormt de sleutel tot online succes.

Deze aanpak vergt tijd en toewijding, maar de beloning is groot: een sterke positie in zoekmachines, meer organisch verkeer en een betere waardering van je merk.

Lees het artikel

Make impact  

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar gratis kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij of download een van de whitepapers. #kennisdelen

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar nieuwe kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij, download een van de whitepapers of volg een opleiding of training. #kennisdelen 

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!