De toekomst van evenementen met Daniël van der Waals van XPlane VR

2 juni 2020, 14:44

Een van de dingen die binnen de huidige crisis niet mogelijk is, is het bezoeken van evenementen. De afgelopen maanden niet, nu niet, mogelijk over een paar maanden. Echter, een ding is zeker, de dynamiek zal veranderen. Kan VR ons helpen om in een anderhalve-meter samenleving toch deze samenkomsten te organiseren? En is dit voor een groot publiek toegankelijk? Marcel Bamberg spreekt erover met Daniël van der Waals, CEO van XPlane VR, in een nieuwe aflevering van Digital Waves.

De toekomst van virtuele evenementen

Het nabootsen van een groot evenement in VR kost enorm veel data; denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van alle bewegingen per aanwezige bezoeker. Het limiet van de hoeveelheid mensen in één virtuele ruimte is daarom op dit moment beperkt tot 50. Als je dus écht een groot evenement wil nabootsen, loop je al snel tegen technische limitaties aan. Hier komt XPlane om de hoek kijken: de spreker gebruikt een VR headset en deelnemers zijn door middel van een livestream via hun desktop aanwezig. Door de livestream beschikbaar te stellen in 360° video, kan het VR-effect al worden bereikt door middel van Google Cardboard.

Nieuwe markten aanboren

De technologie die gebruikt wordt, game technology, is niet per se vernieuwend volgens Van der Waals. Wat volgens hem innovatief is, is het inzetten van deze technologie in een nieuwe branche: de zakelijke evenementenmarkt. Deze evenementen worden voornamelijk gehost door corporates, waarbij het organiseren van een geslaagd evenement veel geld kost.

“Met deze technologie kunnen straks MKB+ bedrijven of misschien zelfs start-ups grote events organiseren.”

Het evenement van de toekomst

De hele ervaring zal veranderen volgens de CEO. Stel je voor dat je in plaats van klikken door slides, complete omgevingen kan veranderen. Het concept van een evenement in een VR wereld hoeft geen podium en stoelen in het publiek meer te bevatten. Je bent vrij in het creëren van ‘experiences’ toegespitst op jouw luisteraars.

Maar wat gebeurt er met de ontwikkeling van VR evenementen als we straks wél weer fysieke evenementen mogen bezoeken? Biedt een VR evenement dan nog genoeg voordelen? En hoe groot zijn de risico’s rondom deep fakes? Luister de volledige aflevering met Daniël van der Waals op Spotify of YouTube.

Anisha Sivakumaran
Projectmanager bij Digital Waves

Digital Waves is dé business-podcast, waarin Marcel Bamberg in gesprek gaat met ondernemers, innovators, investeerders en specialisten uit het Nederlandse bedrijfsleven. Support en volg ons via Spotify, Apple, Soundcloud en YouTube. Digital Waves is een initiatief van Node1.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!