Apple kondigt iPad Air aan en maakt Mac OS X Mavericks, iLife en iWork gratis

22 oktober 2013, 18:25

Ook nieuwe versies van MacBook en iPad Mini

Gisteravond heeft Apple de nieuwe iPad aangekondigd. De nieuwe iPad heet iPad Air en heeft dunnere randen en een betere frontcamera waarmee in 1080p gefilmd kan worden. Daarnaast heeft Apple de nieuwe versie van Mac OS X aangekondigd: Mavericks. De nieuwe versie van besturingssysteem is gratis te downloaden. Ook de iLife- en iWork-apps zijn gratis beschikbaar. De MacPro, de flink geredesignde desktop-pc van Apple, komt ook binnenkort beschikbaar.

Cijfers

In het eerste weekend na de lancering van de nieuwe iPhones zijn er 9 miljoen iPhones verkocht, een record. Tim Cook noemt iOS7 de grootste verandering sinds de eerste iPhone. Inmiddels zijn er 200 miljoen devices die iOS7 draaien. Dat staat gelijk aan 64 procent van de iOS devices. Tim vertelt vervolgens verder over iTunes Radio. Inmiddels zijn er meer dan 20 miljoen luisters.

Dan de App Store. Inmiddels zijn er meer dan 1 miljoen downloads. Totaal zijn er meer dan 60 miljard app-dowloads geweest. Dat heeft ontwikkelaars 30 miljard dollar opgeleverd.

Mac OS X Mavericks

Door meer RAM-geheugen beschikbaar te maken presteert het OS beter. Daarnaast wordt beloofd dat de batterij het langer uithoudt. Nieuw zijn de native maps-app en iBooks. Die laatste ziet er erg indrukwekkend uit.

Nieuw is eveneens website-notificaties waarbij je updates kan krijgen van nieuwe content op websites. Daarnaast hebben Mail en de kalenderapplicatie diverse nieuwe features gehad, zoals integratie van maps en weer-informatie. Wachtwoorden kunnen vanaf nu af aan in de cloud worden opgeslagen zodat je cross-device makkelijk kan inloggen. Ook creditcardgegevens kunnen in iCloud worden opges

Wat interessant is is dat updates in app-vorm kunnen worden gedownload. En dat, jawel, Mavericks gratis te downloaden is! Vanuit marketing-oogpunt is dit toch wel het meest interessante van de avond. Apple heeft blijkbaar belang dat zoveel mogelijk mensen overschakelen naar de nieuwe software. Mogelijk doet Apple dit om het gebruik van iCloud een flinke boost gegeven, die veel zwaarder in het besturingssysteem zit verweven. Creditcardinformatie in de cloud is natuurlijk nog eens extra interessant.

MacPro & MacBook Pro

Voor de MacBook Pro’s geldt dat ze better, faster, stronger zijn. Beloofd wordt dat je nu 9 uur video kunt kijken op 1 batterij. De MacBooks worden goedkoper. De 13″ is verkrijgbaar vanaf 1.299 dollar. De nieuwe 15″ vanaf 1.999 dollar. Beiden zijn 200 dollar goedkoper dan voorheen.

Apple liet de nieuwe Mac Pro halverwege 2013 al even zien, maar de nieuwe desktop-PC is nu officieel gelanceerd. Hij zal te koop zijn voor 2.999 dollar.

Apps

iLife: de apps waarmee je aan de slag kunt muziek, films en foto’s, zijn aangepakt. iPhoto voor tablets heeft een grote redesign gehad. Daarnaast heeft Apple eigen fotoalbumsoftware ingebouwd waarmee je direct vanuit iPhoto een album kan maken en bestellen. Ook iMovie heeft voor iOS7 een redesign gehad. Nieuw is iMovie Theater, waarmee je al je video’s bij elkaar hebt. Met iCloud integratie zijn die video’s op elk device beschikbaar, ook op Apple TV.

Ook GarageBank heeft iCloud-integratie waardoor je een nummer wat je op je Mac begint, vervolgens op je iPhone kunt afmaken. Ook voor iMovie, Garageband en iPhoto geldt dat ze gratis zijn bij de aanschaf van een nieuwe Mac of iOS Device.

De productiviteitsapps (iWork) hebben ook een update gekregen. Op desktop en laptop zijn de apps herschreven en hebben ze een nieuwe gebruikersinterface.

iPad Air

Thinner, lighter, more powerful‘, daarom wordt hij de iPad Air genoemd. De randen zijn dunner en de rekenkracht en videoperformance zijn aangepakt. De iPad Air is 20 procent dunner en is daarmee 7,5mm dik. De frontcamera filmt nu in 5 megapixel en kan 1080p video opnemen. De iPad Air is vanaf 1 november verkrijgbaar, ook in Nederland.

De iPad Air is verkrijgbaar vanaf 499 dollar (16gb/WiFi). De iPad 2 blijft verkrijgbaar voor 399 dollar.

iPad Mini 2

De nieuwe iPad Mini krijgt een retinascherm. Daarmee heeft het apparaat een resolutie van 2048×1536 pixels (net als de MacBook Air). Er wordt een batterijduur van 10 uur beloofd. De iPad Mini 2 is verkrijgbaar vanaf 399 dollar (16gb/WiFi), en is verkrijgbaar vanaf eind november. De prijs van de oude iPad Mini wordt verlaagd naar 299 dollar.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie

3 Reacties

  hansss

  Het is de Grote Meer Van Hetzelfde Show maar toch wil je het weer hebben 🙂


  22 oktober 2013 om 18:21
  Erwin

  Gefilmt?


  22 oktober 2013 om 19:32
  DannyOosterveer

  Krijg je met livebloggen, fixed!


  22 oktober 2013 om 21:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!