De laatste cijfers over internetgebruik in Europa

22 april 2014, 13:29

Een tijd terug heeft de Europese Commissie de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar het ICT gebruik onder Europeanen bekend gemaakt. Deze cijfers zijn onlangs toegevoegd aan Eurostat en het Marketingfacts Stats Dashboard. Het zal geen verrassing zijn dat de internetpenetratie zeer hoog is. In termen van huishoudens met toegang tot internet is Nederland koploper in Europa met een penetratie van 95 procent. 94 procent van de Nederlanders heeft in de afgelopen 3 maanden internet gebruikt.

Internetpenetratie naar land

IJsland is koploper als het gaat om het gebruik van internet in de afgelopen 3 maanden. De Scandinavische landen maken de kopgroep compleet. Het Europees gemiddelde staat op 75 procent (Europese Unie).

Ontwikkeling over de jaren

Het internetgebruik groeide in Nederland met name tot en met 2007 sterk. De afgelopen jaren neemt het internetgebruik geleidelijk toe. In België lijkt het internetgebruik zich ook de stabiliseren, echter wel op een niveau van 82 procent.

Het verschil tussen mensen met een hoog en laag opleidingsniveau is in Nederland nog altijd opvallend groot. 99 procent van de Nederlanders met een hoog opleidingsniveau heeft de afgelopen 3 maanden internet gebruikt. Onder laag opgeleiden is dit 83 procent.

E-mail en productieinformatie opzoeken belangrijkste internetactiviteiten

Het ontvangen en verzenden van e-mail en het opzoeken van productinformatie zijn de belangrijkste internetactiviteiten onder Europeanen. Ook het raadplegen van wiki's om kennis op te doen, het consumenten en publiceren van content op social media en het lezen van een digitale krant of online nieuws lezen wordt veel gedaan.

Vergelijk je Nederland met andere landen dan lezen we relatief veel over politiek en zijn we ook relatief actief in de discussie over politiek.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Ivo

  In de grafiek “Internetpenetratie Nederland” staat 94% bij 2013, maar ik zie toch echt in de news release van Eurostat het getal 95 staan. Kijk ik nou verkeerd?


  22 april 2014 om 13:54
  DannyOosterveer

  Hi Ivo,

  Het percentage in het persbericht gaat over het percentage van de huishoudens, 94 procent is het percentage van de individuen.


  22 april 2014 om 14:07
  Ivo

  Aha! Dankjewel


  22 april 2014 om 14:18
  Jorens

  Hoeveel internet gebruikers zijn er in Europa?


  8 februari 2018 om 08:03
  DannyOosterveer

  ⬆️⬆️


  13 februari 2018 om 19:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!