De 10 meest engaging Nederlandse Facebook-berichten

19 april 2013, 07:29

Wat kunnen we leren van de toppers qua engagement?

Engagement op Facebook en social media: we raken er met z’n allen niet over uitgepraat. Hierbij is het soms verfrissend om naar harde cijfers te kijken. Welke Nederlandse berichten scoren nou de meeste interactie op Facebook en welke patronen zijn daarin te herkennen? Met behulp van Pagemonitor.nl, dat vrijwel alle Nederlandse Facebook-pagina’s analyseert, presenteren we hier de 10 Nederlandse Facebook-berichten die in de afgelopen maand (periode: 12 maart t/m 11 april 2013) de meeste interactie genereerden. En in die lijst staan enkele verrassende namen.

1. Brandinvites.nl

Etalagepoppen met ‘normale’ lichaamsvormen worden massaal gewaardeerd getuige het bericht van Brandinvites.nl. En dat is opmerkelijk te noemen, want de pagina van Brandinvites.nl (een exclusieve online fashion-outlet voor vrouwen) heeft ‘maar’ 3.800 fans en deze update genereerde met dit bericht bijna 150.000 (!) likes, ruim 13.000 reacties en is bijna 10.000 keer gedeeld.

2. Extreem Grappig

De nummer 2 in de lijst is van Extreem Grappig, een pagina met 63.000 fans. Zij delen dagelijks grappige en soms flauwe foto’s, video’s en moppen. Deze update maakt gebruik van de onwetendheid van veel Facebook-gebruikers, want het intypen van een tekst (‘Red’) verandert niks aan een foto, maar levert wel enorm veel reacties op (ruim 60.000).

3. dumpert.nl

Dumpert.nl deelt dagelijks meerdere opmerkelijke foto’s en video’s. Deze video van dansende meiden scoorde qua interactie het beste en werd ruim 16.000 keer gedeeld.

4. FB Draait Door

Ook de pagina 'FB Draait door' deelt dagelijks een selectie van opmerkelijke foto’s en video’s. Deze Ultimate Golf Fail Compilation werd meer dan 30.000 keer gedeeld.

5. vkmag

Met al dat negatieve (doping)nieuws is er gelukkig ook iets positiefs te melden over wielrennen. Dat vonden vkmag en haar fans ook, getuige de 25.000 likes en bijna 4.000 shares die dit bericht opleverde.

6. De Telegraaf

Nederlands grootste krant De Telegraaf selecteert voor haar Facebook-fans meerdere keren het meest opmerkelijke of brekende nieuws en vraagt actief om feedback op het nieuws. Deze ontroerende foto van een begrafenis werd massaal geliket en verdiende daarom een plek in de top 10.

7. MarketingMonday

Met de opening van het Rijksmuseum maakte hoofdsponsor ING een zeer fraai filmpje over de terugkeer van de helden. Waar ING zelf de YouTube-link deelde op haar Facebook-pagina, uploadde MarketingMonday de video direct op Facebook. Resultaat: 16.000 shares voor de video van MarketingMonday versus 2.000 voor het origineel van de ING. Een video uploaden op Facebook werkt dus beter om interactie op Facebook te creëren (wat bevestigd wordt door een onderzoek van Socialbakers).

8. VROUW

VROUW (onderdeel van De Telegraaf) deelt regelmatig inspirerende ontroerende teksten en quotes. Dat is het type content dat massaal gewaardeerd wordt door de VROUW-fans, getuige deze update.

9. VROUW

Ook deze tekst plus begeleidende foto van VROUW scoorde goed genoeg voor een top 10-notering.

10. vkmag

Vkmag scoort met deze video over een levend standbeeld een tweede notering in de top 10. Ook dit bericht betreft een video die door de pagina is geüpload op Facebook in plaats van een gedeelde YouTube-link.

Learnings

Wat kun je van deze toppers leren qua interactie op Facebook? Als we alle top-updates analyseren zien we enkele patronen:

 • Alle updates in de lijst zijn foto’s & video’s. Deze updates scoren vrijwel altijd hoger qua interactie dan tekst en links. Een resultaat dat al vaker geconcludeerd is op basis van meerdere onderzoeken.

 • Humor, actualiteit, ontroerend en opmerkelijk nieuws zijn de thema’s die het beste scoren. Thema’s die ook perfect aansluiten bij de redenen waarom mensen Facebook gebruiken. Bedenk dus hoe jij zelf deze thema’s kan verwerken in je eigen contentkalender op een relevante manier.

 • Contentcuratie werkt: de topcontent is lang niet altijd geproduceerd door de pagina’s zelf. De meeste top-updates zijn afkomstig van andere bronnen en worden gedeeld door deze pagina’s. Een bewijs dat contentcuratie werkt. Praat dus niet alleen over jezelf als merk, maar bedenk wat aansluit bij zowel je merk als de belevingswereld van je fans en deel dat.

 • Een groot aantal fans helpt, maar is niet noodzakelijk. De updates van Brandinvites en MarketingMonday (beide pagina’s hebben ‘slechts’ enkele duizenden fans) bewijzen dat ook kleinere pagina’s extreem hoog kunnen scoren qua interactie d.m.v. het virale bereik dat gecreëerd wordt door het aantal shares.

 • Trucjes werken (helaas) nog. Lang niet alle Facebook-gebruikers weten dat het intypen van een tekst zoals bijvoorbeeld ‘Red’ (update 2) niks doet. Als je voor kortstondig succes wilt gaan en irritatie wilt oproepen (zie de comments op de betreffende update) zou je dit ook kunnen proberen. Indien langdurig succes je doel is, raad ik je aan om dit soort updates achterwege te laten.

 • Video’s die op Facebook zijn geüpload genereren meer interactie dan gedeelde YouTube-links. Iets om te onthouden als je een video wilt delen op Facebook.

 • Succes is aan te leren. TMG (eigenaar van Facebook-‘concurrent’ Hyves, remember) is het meest succesvol met het genereren van interactie op Facebook met 4 noteringen in de lijst van 3 verschillende titels (De Telegraaf, VROUW en Dumpert.nl). Ook vkmag scoort consistent hoog qua interactie en staat tweemaal in de lijst. Dat is geen toeval maar een bewijs dat een succesvolle contentformule aan te leren is.

Benieuwd naar de internationaal best presterende updates? Die vind je hier. De 100 meest interactieve Nederlandse pagina’s zijn te vinden op de Facebook-pagina van Marketingfacts en deze cijfers worden ook geleverd door Pagemonitor.nl.

Facebook-marketing leren van de experts?

Wil je meer weten over Facebook succesvol zakelijk inzetten en leren van de experts? Op dinsdag 11 juni vindt in de Jaarbeurs Utrecht de eerste editie van het Congres Facebook Maketing plaats en wordt er in meerdere sessies stil gestaan bij succesvolle content voor Facebook. Tot 1 mei kan je nog profiteren van de vroegboekkorting en op de Facebook-pagina van Marketingfacts maak je kans op 2 kaarten t.w.v. 690 euro (meedoen kan tot en met dinsdag 23 mei 2013).

Peter Minkjan
Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting

Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting, waar ik mijn passie voor marketing, voetbal en innovatie kan combineren. Samen met een team van elite videoscouts helpen wij betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland om meer geschikte spelers te vinden. De scouts, verspreid over drie continenten, behoren tot de absolute top 1% na een zeer uitgebreide selectieprocedure.

Categorie
Tags

10 Reacties

  bramkoster

  @Joeri: leuke, sympathieke aanvulling. Althans, dat *zou* het zijn als je gewoon netjes had vermeld dat het om zelfpromotie gaat en dat jullie namens Het geboorterijk de sociale media-kanalen hebben opgezet…


  19 april 2013 om 09:00
  Joeri Peeters | Your Business Online

  Puur ter aanvulling inderdaad Bram!


  19 april 2013 om 09:07
  bramkoster

  @Joeri: tja, hoop dat je begrijpt dat we liever iets inhoudelijkere en/of transparantere aanvullingen zien.


  19 april 2013 om 09:09
  Joeri Peeters | Your Business Online

  Voornamelijk het bereik wilde ik als inhoudelijke toevoeging meegeven aan mijn reactie.


  19 april 2013 om 09:14
  john de jong

  Toch leuk om te zien dat een van mijn Facebook pagina’s op de 2de plaats is geëindigd. Maar wou toch nog even reageren op het volgende “Trucjes werken (helaas) nog” Als het om een niet Humor account gaat is dit misschien een wat minder goed idee. Maar bij een Humor account is dit naar mijn mening geen enkel probleem.


  19 april 2013 om 11:50
  jurjen Drenth

  wat een nutteloze onzin berichten; echt iets van deze tijd; gaat in wezen nergens over!


  19 april 2013 om 18:41
  canipelle daisy

  Goedenavond meneer

  Mijn naam alexandra Mezder, ik ben een winkelcentrum en een

  dochter Jennifer. Kom ik in dit bericht naar je

  getuigenis. Ik was een slachtoffer van zwendel voor 8 maanden, omdat ik

  op zoek naar een lening van 25.000€ tot een advocaat en het gezicht te huren

  rechtvaardigheid, omdat de vader van mijn dochter wilde de voogdij over hebben

  mijn dochter, en ook daarna bleef mijn geval. Ik zag op een forum

  een dame die zonder administratieve kosten, maar in contact met geleend

  hem dat hij legde me uit dat ik de vergoeding zou moeten betalen om mijn

  klaar, maar het zou mijn geld te verdienen tijdens de overdracht. Waarbij Me

  Opgelicht Ik weigerde en hij mij ervan overtuigd dat ik het zal maken wanneer

  overdracht. Dus ik betaalde 370 €, ik riskeerde mijn leven voor mijn geld

  op zijn minst vinden van een geldschieter die ons kan helpen, ons redden

  in de handen van oplichters. En nu vond ik een. Ik doe

  geloof mijn ogen, maar na 48 uur had ik dit met mijn transfer 370€ .

  Ik wilde je vertellen dat deze dame heeft geloof, het is een van de Mens

  speech en ik geloofde niet wat ze zei, maar uiteindelijk is er

  heeft nog steeds een serieuze totale kredietverlening op dit geloof ik dat het was Ms.

  DAISY. Zijn adres is: candaisy@outlook.fr


  26 juni 2015 om 09:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!