BurgemeesterIndex: 1 op de 3 burgemeesters gebruikt Twitter

6 december 2012, 12:29

Bekijk hoe vaak en waarover de burgemeesters twitteren

Meer dan 1 op de 3 burgemeester maakt actief gebruik van Twitter. Van alle 415 Nederlandse gemeenten heeft 35% een burgemeester die in november minimaal 1 tweet verstuurde. De top-3 burgemeesters met de meeste tweets zijn allemaal van het CDA. Toch is er op basis van de provincie, politieke partij of benoemingsdatum geen groot verschil in Twittergebruik zichtbaar, volgens de Google Maps Mashup: BurgemeesterIndex, die wij ontwikkelden.

Is de burgemeester in jouw gemeente actief op Twitter? In deze Google Maps Mashup van Buzzcapture kun je dat eenvoudig nakijken. Een klik op je woonplaats toont de naam van je burgemeester, politieke partij, Twitteraccount en meest gebruikte hashtags. Daarnaast kun je nu zien hoe actief de burgemeester is op Twitter. Vanaf nu zal deze index maandelijks gepubliceerd worden op www.burgemeesterindex.nl.

Deze datavisualisatie is gemaakt door Ryanne Turenhout (@RyanneTKD)

Limburgse burgemeesters meest actief

Opvallend is dat meer dan 50% van de burgermeesters in Limburg een Twitter-account heeft. Van alle gemeenten in Flevoland is alleen burgemeester Jorritsma van Almere actief op het sociale medium. Ook van de top-10 grootste gemeenten van Nederland (op basis van het aantal inwoners) is zij de enige die actief twittert. Na Limburg zijn de burgemeester in de provincies in het midden van Nederland het meest actief op Twitter.

PvdA burgemeester actiever dan CDA- en VVD-collega

Er lijkt vanuit de landelijke politieke partijen geen richtlijn te zijn voor burgemeesters om te twitteren. Iedere burgemeester lijkt zelf te mogen bepalen of hij of zij dit kanaal inzet om te communiceren met de burgers. Van de drie partijen die meer dan 100 burgemeesters leveren in Nederland zijn de PvdA-burgemeesters vaker vertegenwoordigd (44%) dan de burgemeesters van het CDA (36%) en de VVD (35%). Dezelfde verhouding is zichtbaar wanneer gekeken wordt naar de burgemeesters die daadwerkelijk een tweet plaatsten in november (Pvda 39% , VVD 32% en CDA 31%).

Onlangs benoemde burgemeester niet vaker op Twitter

Het actief beheren van een Twitter-account lijkt geen eis die gemeenten stellen aan een nieuw te benoemen burgemeester. Van alle burgemeesters die na 1 januari 2011 zijn benoemd twittert 43%. Van de burgemeesters aangesteld tussen 2002 en 2011 twittert 41%.

Meest actieve burgemeester is voormalig campagneleider van het CDA

De meest actieve burgemeester is Michael Sijbom van de gemeente Losser in Twente. In het verleden volgde hij Jack de Vries op als hoofd communicatie op het partijbureau en vanaf september 2008 was hij ook CDA-campagneleider. In november verstuurde burgemeester Sijbom maar liefst 397 tweets, gemiddeld 13 tweets per dag. De meest gebruikte hashtags worden zichtbaar door op de kaart te klikken, in het geval van burgemeester Sijbom zijn dit: #Losser, #DeLutte en #twitterwandeling. Ook de nummers 2 en 3 op deze lijst zijn CDA-burgemeesters.

Volgende maand zal een nieuwe index worden gepubliceerd. Dan zal de kaart van Nederland wellicht anders kleuren. Een samenvatting van de eerste BurgemeesterIndex staat in de presentatie hieronder.

Jaap van Zessen
Chef Digitaal bij AD.nl

Chef Digitaal bij AD.nl, verantwoordelijk voor het online bereik van het AD en alle regionale titels.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Hans

  Meer twitteren =minder besturen.


  6 december 2012 om 13:33
  bramkoster

  @Hans: heb jij wel tijd om deze post te lezen en te reageren? Moet je niet werken? 🙂


  6 december 2012 om 13:37
  Susan

  “Van alle 415 Nederlandse gemeenten heeft 35% een burgemeester die in november minimaal 1 tweet verstuurde” Ik snap de kop “actie gebruik” niet als ik deze frequentie van twitteren lees. Volgens mij is er nog een (Twitter) wereld te winnen wil je kunnen spreken van écht gebruik van Twitter door burgemeesters.


  6 december 2012 om 14:14
  Kevin

  Toch wel ideaal zo’n twitterende burgemeester. Makkelijk om op deze manier problemen door te koppelen zodat er dan iets aan kan worden gedaan


  6 december 2012 om 14:27
  jaapvanzessen

  Hoi Suzan,

  van alle burgemeesters heeft 39% een Twitter account. 35% van het totaal aantal heeft ook (tenminste) 1 tweet geplaatst. Door de Google Maps Mashup willen we aantonen dat er binnen die 35% ook veel verschil in frequentie is. Door de verschillende kleuren kun je dus ook inzoomen om te kijken hoeveel van % van deze twitteraars ook ‘écht’ gebruik maken van Twitter.


  6 december 2012 om 14:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!