• Mobile
    wordt gesponsord door

BT introduceert gecombineerde GSM en Bluetooth/Wi-Fi telefoon

BT introduceert gecombineerde GSM en Bluetooth/Wi-Fi telefoon
,

British Telecom, het telecom paradepaardje van de Nederlander Ben Verwaayen, verdient een pluim! Het bedrijf lanceert nog voor de kerst de Bluephone, ofwel de eerste dual-purpose GSM. Het toestel, dat door Sony Ericsson geproduceerd wordt, gebruikt zowel GSM als Bluetooth/Wi-Fi voor telefonie.

Dus in-huis belt de gebruiker via het draadloze netwerk en het Internet via BT Mobile Home, en buitenshuis via het GSM-netwerk. En daarmee is het hek van de dam. Het toestel, eerder aangekondigd als de ‘Everywhere phone’ is waarschijnlijk een omgebouwde P800 of P900. Op de website van BT staat ook een interessante PowerPoint presentatie van Ben Verwaayen uit juli van dit jaar waarin de Bluephone strategie uit de doeken wordt gedaan.

De bluephone van BT zal feitelijk inhouden dat in ruimtes waar een bluetooth ontvanger beschikbaar is via het vaste net gebeld kan worden. NEC en Motorola kondigen iets soortgelijks aan in het onderstaande bericht (van juli 2003). Hier gaan Motorola en NEC een stap verder door de GSM telefoon te combineren met WiFi technologie. Nu is dat op zich niet zo verrassend. Wel dat vervolgens Voice over IP (VoIP) wordt toegepast. Onduidelijk is of de bluephone eenzelfde technologie toepast. De combinatie van GSM en VoIP betekent theoretisch dat overal gebeld zou kunnen worden waar maar een draadloze internet toegang beschikbaar is. De telefoon maakt via internet (IP) een connectie met een VoIp server die het “gedraaide” nummer belt en de internet verbinding omzet naar vaste lijn. Uiteraard zal dit niet gratis zijn, maar de verwachting is dat het goedkoper zal zijn dan de mobiele tarieven. Zeker voor bedrijfsomgevingen een zeer re?el alternatief voor het mobiele bellen.

Een bedrijf wat overigens voorop loopt met alles wat met VoIP te maken heeft is Nortel Networks.

News.com heeft de primeur dat het Japanse NEC en het Amerikaanse bedrijf Motorola samenwerken aan een IP telefoon die specifiek geschikt is voor in een kantooromgeving. De mobiele telefoon maakt gebruik van het publieke (draadloze) internet en switcht naar het GSM of GPRS netwerk als signaal buiten het (draadloze) bedrijfsnetwerk dreigt te raken. Een potentiele beperking van 802.11x gebaseerde handsets is het enorme batterijverbruik. Chipmaker IceFyre zegt daarvoor een oplossing te hebben gevonden in een specifieke Wi-Fi chipset voor mobiele telefoons.

Lees verder:
Everywhere Phone van BT


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.