“Waarom zou ik moeten gaan twitteren?”, wordt mij regelmatig gevraagd. De afgelopen weken was mijn ludieke antwoord: “Volg op zondagavond eens de stream #bzv (Boer zoekt Vrouw) en televisie zal nooit meer hetzelfde zijn.” De afgelopen weken hebben wij (vaak ongevraagd) kunnen ‘smullen’ van de perikelen rondom dit kijkcijferkanon op televisie en Twitter. De boer is ‘hot’ en marktonderzoeksbureau AgriDirect heeft de koe bij de hoorns gevat. In november werd het onderzoek naar gebruik van smartphones en social media door de agrarische sector afgerond. Om tot een representatieve steekproef te komen, werd het marktonderzoek zowel telefonisch als per email uitgevoerd. Wellicht gaat het ooit nog zover komen dat dit onderzoek via Facebook of een aparte app aangeboden kan worden, maar dat het nog (lang) niet zover is, kunt u hieronder lezen.
Welke boeren zijn actief?
Volgens het onderzoek Social Media around the World 2012 van Insites Consulting is momenteel 80% van de Nederlandse bevolking actief op social media, de aanwezigheid van agrariërs steekt hier met 33% nog schril bij af. Verder valt op dat van de agrariërs jonger dan 45 de helft actief op social media is en dat ook de bedrijfsgrootte van invloed is op gebruik ervan (hoe groter het bedrijf, hoe actiever op social sedia).
Welke platformen worden gebruikt?
Facebook (55%) heeft in 2012 YouTube (51%) van de troon gestoten als meest gebruikte platform voor agrariërs. Hyves wordt ook door deze doelgroep steeds minder gebruikt (daling van 33% naar 10%) en Twitter kent een aanzienlijke stijging van 13% naar 19%. Slechts een op de tien agrariërs die actief zijn met social media heeft een account op Linkedin. Driekwart van de agrariërs die social media inzetten doet dat voornamelijk zakelijk, terwijl de rest het alleen voor privé-doeleinden gebruikt.
Waarom social media?
Als we kijken naar welke doelen agrariërs voor ogen hebben, dan springt de informatiebehoefte er met kop en schouders boven uit! 80% geeft aan zo nieuws uit de sector te willen volgen, en 58% zoekt naar nieuws over producten en machines. Naast de informatiebron worden deze kanalen ook gebruikt om contact met medeboeren te onderhouden, tips en ervaringen uit te wisselen en eventuele nevenactiviteiten aan de doelgroep te vermelden.
Voor leveranciers aan de agrarische sector wordt het steeds lucratiever zich via social media te richten op deze doelgroep. Inmiddels geeft 35% van de boeren aan interesse te hebben om de accounts van hun leveranciers te gaan volgen. Dit is een aanzienlijke groei t.o.v. 2011 (11%) en lijkt de bevestiging dat ook in de agrarische sector sociale communicatie en interactie steeds belangrijker wordt.
Smartphones
De smartphone is voor de gemiddelde agrariër nog geen commodity geworden, met een penetratie van slechts 12%. De verwachting is echter dat het gros van de boeren bij de eerstvolgende aanschaf van een mobiele telefoon kiest voor de smartphone. Niet in de laatste plaats vanwege de opkomst van agrarische apps, of apps die toegevoegde waarde hebben voor agrarische activiteiten. Niet voor niets is het smartphone bezit onder de tuinders met 23% aanzienlijk hoger. Onder deze groep stijgt de populariteit van apps met weersvoorspellingen, actueel agrarisch nieuws en adviezen over telen, gewasbescherming en bemesting. Daarnaast geeft ruim 50% van de agrariers met smartphones aan (nog) geen app te gebruiken maar hier wel zeer geïnteresseerd in te zijn.
Conclusie: ook de ‘boer’ wordt steeds actiever met social media. De invloed van de sociale omgeving (kinderen, werknemers) zal hier zeker aan bijdragen, evenals de toenemende mogelijkheden om zakelijke informatie te verkrijgen of te communiceren met leveranciers of collega’s. Het lijkt er dus sterk op dat ook de boer langzaam zijn trekker de digitale snelweg op draait.
Wil je het gehele onderzoek rustig doornemen, dan kun je het aanvragen op de website van AgriDirect.