Blogview: Blogo.nl

7 november 2005, 07:25

Blogo.nlRegelmatig wordt me gevraagd naar voorbeelden van succesvolle weblogs in Nederland. En alhoewel de grote bedrijven het vooralsnog laten afweten, zijn er inmiddels tal van kleine ondernemers en ondernemingen die hebben laten zien wat weblogs kunnen betekenen in hun bedrijfsvoering. In de komende periode zal ik op Marketingfacts een aantal van deze voorbeelden de revue laten passeren.

Deze week aandacht voor de mensen achter een aantal Nederlandse weblognetwerken waarbij de aftrap wordt genomen door Stephan Fellinger van Blogo.nl, de eerste Nederlandse webloguitgeverij dat eerder dit jaar werd gelanceerd.

Wanneer ben je begonnen met blogo.nl?

Het idee voor het netwerk is ontstaan in 2004, Voorjaar 2005 zijn we gaan proefdraaien en op 23 juni 2005 gingen we officieel van start als eerste Nederlandse webloguitgeverij.

Hoe ben je op het idee van een weblognetwerk gekomen?

Ik werd geinspireerd door Startpagina, dat vind ik nog steeds uitblinken in eenvoud. En ik bedacht me dat als er meer weblogs zouden komen, er behoefte zou zijn aan ordening. Ik had daarbij een bepaald model voor ogen. Later kwam ik erachter dat een aantal mensen in de VS op soortgelijke gedachtes waren gekomen. Ons model lijkt nog het meest op Weblogs, Inc.

Wat was je doelstelling met blogo.nl?

Een netwerk opbouwen van rond de 150 weblogs met ieder minimaal 1.000 vaste bezoekers per dag. En een netwerk van Blogo’s waarbij je direct kan zien dat ze met plezier en liefde worden gemaakt.

Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Als je het ziet als werk, is dit het leukste werk dat ik ooit gehad heb. Het levert me enorm veel plezier op. Een tijdje geleden hadden we onze eerste schrijversbijeenkomst en dan kan ik echt genieten als ik al die enthousiaste schrijvers en tekenaars zie. We hebben nu meer dan 50 mensen die voor ons schrijven en tekenen.

Puur financieel gezien hebben we nog weinig inkomsten, maar daar waren we ook vanuitgegaan. Uitgangspunt is dat we dit eerste half jaar gebruiken voor het vinden van goede schrijvers (en tekenaars), sponsors zijn we nog niet actief gaan benaderen. Maar we merken nu, dat we zelf door mediabureau’s en bedrijven worden benaderd, maar we zijn nog erg voorzichtig. Ik vind dat we eerst nog wat groter moeten worden.

De doelstelling voor de bezoekers (1.000 bezoekers per dag, binnen 1.5 jaar) is voor een aantal van onze Blogo’s nu al behaald. Met de hoeveelheid weblogs blijven we wel achter (ik had graag 50 Blogo’s gehad), mensen moeten bij ons 3 maanden proefdraaien en we leggen de lat hoog. Dat gaat ten koste van de snelheid van de groei van ons netwerk. Dat heb ik graag er voor over,om de kwaliteit te handhaven.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste succesfactoren?

De schrijvers en de tekenaars. Het is net als met een voetbalteam, de spelers moeten het doen. Ik voel me meer een trainer die de juiste spelers moet opstellen en moet zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn voor de spelers, zodat zij maximaal kunnen presteren.

Waar staat blogo.nl over een jaar?

Ik hoop dat we dan rond de 75 kwalitatief goede Blogo’s hebben. Ik verheug me nu al op de bijeenkomst met de makers 🙂

Stephan en alle blogo’ers, heel veel succes en vooral ook plezier. Ik geniet in ieder geval nu al dagelijks van strips.blogo.nl, een van mijn favoriete niet-business blogs!

Suggesties voor deze reeks van succesvolle zakelijke weblogs zijn uiteraard altijd welkom. Stuur een email naar [email]info@marketingfacts.nl[/email] of plaats hieronder een reactie.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  Hardcopy

  Leuk initiatief. Eens kijken of die 75 Blogo’s over een jaar ook echt bestaan. 😉


  7 november 2005 om 12:36
  henkjan

  Wat was je doelstelling met blogo.nl? << Even als ondernemer:

  Van 150.000 bezoekers per dag + ‘ is dit het leukste werk dat ik ooit gehad heb’ kan je niet eten. Zeker niet als je je schrijvers en tekenaars ook wat wil betalen.

  1) Wil je er van eten?

  2) Wanneer denk je er wel van te kunnen eten?

  3) Hoe?


  7 november 2005 om 12:48
  Stephan Fellinger

  @ Henk jan

  Ik leg het je graag uit bij een kop koffie 🙂

  Maar vergeet niet dat je als ondernemer juist vaak brood ziet in zaken, waar anderen juist geen brood in zien, dat is de essentie van ondernemen. En plezier hebben, hoort ook bij ondernemen!


  7 november 2005 om 14:53
  henkjan

  Doen we. Ik mail je. Misschien kan punt.nl iets voor je betekenen. Ik heb overigens ook een uitnodiging van Marco gekregen dus ik ga geloof ik komende week ook met de billen bloot op deze plek…


  7 november 2005 om 14:56
  CasaMan

  Hoi stephan, ik verbaas me inderdaad over de kwaliteit van de schrijvers (en zeker ook de tekenaars) in het woud van webloggers.

  Ik heb een kleine opmerking over de vormgeving. In firefox valt op dit moment de 6 oudere berichten over de laatste post heen.

  Er zal in de css nog even naar de floats gekeken moeten worden denk ik.

  Daarnaast is het jammer dat er niet echt gebruik wordt gemaakt van zoekmachine vriendelijke url’s


  7 november 2005 om 21:57
  Stephan Fellinger

  @CasaMan: ik hoop dat je je bedoeld verbazen als in positief :-). Je opmerkingen zijn we mee bezig, dank.


  8 november 2005 om 15:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!