Bill Gates over corona en hoe een fastfoodketen nieuws gratis maakt

6 april 2020, 11:00

De week van Koot: de meerdere functies van slimme speakers, het Social Distancing Festival en een ‘nationale verbindingszender’

De paradox van dit moment is dat er in een tijd waarin er geschiedenis wordt geschreven, het bijna onmogelijk is om ons eigen verhaal te vertellen. En toch zijn marketeers meer nodig dan ooit. Ter leering ende vermaeck is hier weer wat nieuws van de week. Mooie week, houd anderhalve meter afstand en blijf vooral letten op mensen die hulp kunnen gebruiken!

1. Bill Gates

De TED talk van Bill Gates uit Maart 2015 waarin hij de wereld waarschuwt voor de mogelijkheid van een pandemie is inmiddels historie geworden. Daarom is het wel interessant om de kijken wat de gedachten van Bill Gates nu zijn. In een meer dan inspirerend gesprek met Chris Anderson, de curator van TED, over zijn visie, de huidige situatie en de mogelijke oplossingen.

2. Covid Voice Detector

Vorige week maakten we al melding van het project om een voice applicatie te ontwikkelen die mensen de mogelijkheid geeft middels hun stem te testen of ze misschien besmet zijn met het coronavirus. Inmiddels staat die dus live en kan iedereen (met een enorme disclaimer) de applicatie gebruiken. Als blijkt dat het ook echt werkt, is dit een prima toepassing en een zeer zinvolle toepassing van voice. Probeer het zelf en dan help je het systeem ook nog zijn kennisbase opbouwen. (Update 6-4-20: Bij de laatste controle van de link bleek dat de website tijdelijk even ‘under construction’ is, maar ik verwacht dat de bovenstaande link vrij snel weer actief zal zijn. Dus vandaar dat ik dit onderwerp even laat staan)

3. The Coronavirus Crisis Is Showing Us How to Live Online

Alles heeft altijd een keerzijde. Voor de coronacrisis werden we ons steeds meer bewust van het gegeven dat het ooit zo bijzondere internet een schaduwzijde heeft. Van trollen tot polarisatie, van fake news tot machtsmisbruik. Niet dat die gevaren nu opeens verdwenen zijn, maar door deze unieke situatie zien we ook weer het oorspronkelijke idee van het internet tevoorschijn komen. Het gebrek aan fysiek contact en de mogelijkheid om connecties ook online te maken waren uiteindelijk ooit een van de basispilaren van het internet. Kevin Roose verwoordt in zijn verhaal in The New York Times een beetje dat idee.

4. The Social Distancing Festival

Een van die prachtige voorbeelden is het Social Distancing Festival. Een online festival met als doel ‘celebrating art from all over the world, showcasing amazing talent, and coming together as a community at a time when we need it more than ever’. Dus het allerbeste uit de wereld van cultuur, dans en theater is hier te vinden om live van te kunnen genieten. (tip: Frank Meeuwsen).

5. Spicy Journalism

Een origineel en relevant idee. Mary Brown’s is een Canadese keten van Fried Chicken Food. Om de inwoners van Canada de mogelijkheid te geven al het belangrijke nieuws te kunnen lezen hebben zij door middel van een sponsor deal de paywalls van de belangrijkste Canadese dagbladen afgekocht zodat iedereen die het laatste nieuws wil lezen niet tegen een paywall aanloopt. Origineel en spicy idee.

6. IedereenLive

En ander voorbeeld is het idee van WNL: ‘IedereenLive’, een nieuwe online televisiezender. Tussen 14.00 en 17.00 uur kan iedereen zijn of haar verhaal delen. Gewoon vanuit de woonkamer of vanachter het bureau. Zoals WNL zelf zegt ‘de verbindingszender van Nederland’. Hosts zoals Beau van Erven Dorens, Alexander Klöpping, Romana Vrede en Roel Maalderink gaan op zoek naar de mooiste verhalen in deze crisistijd. Te volgens via Facebook, YouTube, KPN kanaal 70 en Ziggo kanaal 13.

7. Smart Speakers

Volgens de cijfers hebben ruim een half miljoen Nederlanders een smart speaker in huis. Die gebruikers weten inmiddels hoe gemakkelijk de timer-functie van de smart speaker is en de functie als muziekspeaker. Maar juist in deze tijden van thuiswerken en quarantaine blijkt opeens dat die smart speaker veel meer kan dan we hadden gedacht. Je kunt hem gebruiken voor telefoongesprekken, podcasts en kinderen kunnen de smart speaker gebruiken als hulp bij het maken van huiswerk.

8. WFH

Working From Home. Voor de gemiddelde ZZP’er een normale situatie, maar voor veel mensen een totaal nieuwe ervaring. We werken imiddels drie weken thuis en er komen er nog minimaal vier aan. En zo langzamerhand krijgen we dan ook behoefte om die tijd beter te gebruiken. Zijn er slimme middelen of technieken die thuiswerken kunnen optimaliseren. Daarvoor is er nu een handige manual beschikbaar. “Often when you think you’re at the end of something, you’re at the beginning of something else.” Tips van professionals, tools om te kunnen gebruiken en natuurlijk de voorbeelden.

9. Voice Talks

De wereld staat nu even stil. Maar we weten vanuit het verleden dat technologische ontwikkelingen zich niet laten stoppen door welke gebeurtenis dan ook. De voice-technologie zal ook na corona weer doorgaan. Mocht je op de hoogte willen blijven van deze ontwikkelingen, dan kun je je nu alvast aanmelden voor een nieuw platform: Voice Talks. Dit is een maandelijkse live stream met de toonaangevende specialisten uit deze wereld. Eind april gaat deze serie van start. Aanmelden kan hier.

10. Google Online Courses

Mocht je deze dagen tijd over hebben om jezelf nog van wat nieuwe kennis te voorzien, dan heeft Google negen gratis trainingen voor je op een rijtje gezet. Van leadership, het gebruik van online tools tot storytelling.

Tot volgende week!

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!