8 tips voor adverteren op Facebook

26 maart 2012, 08:59

Facebook: een krachtig marketingkanaal

De laatste jaren zijn sociale netwerken niet meer weg te denken uit de marketingmix van bedrijven. Zo ook het adverteren binnen deze netwerken. Qua omvang en potentie steekt Facebook er op dit moment met kop en schouders bovenuit. Met meer dan zes miljoen gebruikers in Nederland en de mogelijkheid om zeer diep te kunnen targeten is Facebook een uitermate krachtig netwerk om je doelgroep te kunnen bereiken, binden en activeren.

Facebook biedt een aantal verschillende manieren van adverteren. Zo kan je adverteren met relatief platte advertenties. Met deze advertenties kan je spelen met verschillende afbeeldingen, koppen en teksten. Ook biedt Facebook de mogelijkheid om extra bereik te genereren met bijvoorbeeld ‘Sponsored Stories’. Deze vorm van adverteren biedt de adverteerder de mogelijkheid om specifieke berichten en acties extra bereik te geven.

Hieronder geef ik 8 tips voor mensen die net zijn gestart of willen starten met adverteren op Facebook. Dit om zo effectief als mogelijk te adverteren op Facebook.

Tip 1: Super targeting

Super targetting op Facebook De kracht van Facebook zit hem in de mogelijkheid om zeer diep te kunnen targeten. Zo kan je targeten op leeftijd, geslacht, werkgever, woonplaats, interesses, etc. Houd dit in het achterhoofd als je een nieuwe campagne binnen Facebook opzet. Probeer campagnes op te delen per subgroep op basis van de genoemde targeting mogelijkheden. Wat werkt voor een specifieke subgroep hoeft niet te werken voor een andere subgroep. In sommige gevallen heeft een organisatie al onderzoek gedaan naar hun doelgroep en herkent in deze groep potentiële gebruikers al subgroepen. Deze subgroepen zijn veelal doorvertaald naar personas.

Personas zijn de personificaties van de huidige klanten of fans en potentiële gebruikers. klanten en fans op basis van verschillende kenmerken. Bijvoorbeeld; Alie is een huisvrouw tussen de 30 en 40 met kinderen, kijkt naar RTL4 en SBS6, luistert naar Nick & Simon en gaat graag op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Deze kenmerken zijn goed door te vertalen naar interesses. Alie is gevoelig voor andere advertenties dan haar tegenpool Henk. Henk is namelijk een alleenstaande man van tussen de 25 en 30, kijkt naar BNN, luistert naar alternatieve rock en gaat graag op vakantie naar IJsland om daar van de natuur te genieten.

Ik adviseer een andere aanpak voor deze personas en dus een aparte campagne en ook budget. Op deze manier kan je efficiënt te werk gaan en optimaal en beschikbare budget benutten.

Tip 2: Sponsored Stories

Naast de reguliere advertenties die je target op de personas is het aan te raden een aparte Sponsored Stories campagne op te zetten. Er zijn verschillende vormen van Sponsered Stories. De meest gebruikte varianten zijn Sponsered Like Stories en de Sponsored Page Post Stories.

De Sponsored Like Story is erg krachtig omdat deze gericht op de vrienden van de nieuwe fans. Op het moment dat iemand fan is geworden, wordt een advertentie met deze mededeling getoond aan zijn of haar vrienden.

De Sponsored Page Post Story is juist erg geschikt om je fansbase te activeren. Op het moment dat een merk een bericht plaatst op het prikbord, wordt dit bericht door ongeveer 13% van de fanbase gelezen. Als dit bericht gekoppeld wordt aan een Sponsored Page Post Story bereik je al snel 70% van je fanbase. Afhankelijk natuurlijk van de omvang van je fanbase en het beschikbare budget.

Binnenkort zal ik ook de andere advertentievormen behandelen, zoals Sponsored Offers en Sponsored Query Based Story. Deze advertentievormen zijn te complex om in 1 artikel te beschrijven.

Tip 3: Test met verschillende afbeeldingen

Op het moment dat je een campagne opzet in Facebook is het verstandig een collectie aan relevante afbeeldingen in je bezit te hebben. Start met 3 afbeeldingen per campagne. Dit om te voorkomen dat niet elke afbeelding evenveel ruimte krijgt om zich te bewijzen. Neem vervolgens een periode van 2 of 3 dagen om de afbeeldingen te analyseren en te beoordelen op performance. De performance kan doorklik zijn, maar ook click-to-connection of cost-per-action. Pauzeer vervolgens de afbeeldingen die niet presteren en zet een nieuwe variant live om mee te testen. Herhaal deze procedure tot het eind van de campagne.

Als er rekening is gehouden met tip 1 dan zie je al vrij snel grote verschillen. Alie klikt bijvoorbeeld eerder op een afbeelding met dieren, terwijl Henk eerder op afbeeldingen klikt met mensen. Ook zien we in onze internationale campagnes vaak grote verschillen in response op verschillende afbeeldingen. Houd dus ook rekening met verschillende landen en culturen. Belangrijk is dat je als bedrijf zo goedkoop mogelijk klikken wilt inkopen. In de basis geldt, hoe relevanter de advertentie, hoe hoger de CTR, hoe lager de klikprijs. Er gelden nog een aantal andere factoren. Daarover binnenkort meer.

Staar je niet blind op alleen de CTR. Kijk ook naar de click-to-connection en het volume. Hieronder zie je bijvoorbeeld een advertentievariant met een lage CTR, maar met een gezonde click-to-connection. Analyseer waarom de CTR op deze variant zo laag is. Wellicht is een kleine aanpassing aan de afbeelding voldoende om de CTR te verhogen en hiermee het succes.

Testen met afbeeldingen op Facebook

Tip 4: Vriendschap gaat voor verkoop

Veel kanalen worden afgerekend op wat het direct oplevert. Als bedrijven Facebook zouden beoordelen met dit in het achterhoofd, dan zouden nog weinig bedrijven investeren in Facebook. Dit zou een gemiste kans zijn. Facebook is een kanaal dat meer raakvlak heeft met e-mailmarketing dan met Display of SEM. Het is investeren in de relatie met de klant.

Facebook draait om relatiemanagement. Een fan die nu nog niet overgaat tot aankoop van een product, doet dat wellicht wel in de toekomst. Mits het relatiemanagement goed wordt aangepakt. Facebook adverteren kan hier ook een rol spelen. Met Sponsored Page Posts Story kan je specifieke berichten meer bereik geven. Dit gezegd hebbende, houd ook rekening met de inhoud van je berichten. Ken je doelgroep en schrijf content die aansluit op de informatiebehoefte van de doelgroep.

Vanuit het relatiemanagement is de stap naar een 'sale' een stuk kleiner. Afhankelijk natuurlijk van het type product of dienst. Geduld is een schone zaak!

Tip 5: Een nieuwe impuls

Een aantal dagen tot een week na de start van een Facebook campagne zal de campagne een terugloop laten zien wat betreft doorklik en succes. De reden hiervoor is dat je binnen Facebook zeer specifiek adverteert (vooral als tip 1 toegepast is). Een kleine doelgroep zal de advertenties gedurende 2 – 5 dagen dus regelmatig terugzien. Deze groep zal na de genoemde periode niet zo snel meer klikken.

Nu kan je verschillende dingen doen. Je kan de campagne een impuls geven door nieuwe advertentievarianten toe te voegen. Test met nieuwe afbeeldingen en teksten. Als de campagne een langere periode heeft gelopen is het verstandig om de campagne een periode te pauzeren. Na een aantal dagen kan je de campagne kopiëren en opnieuw starten. Dit geeft een nieuwe impuls aan de campagne en zal uiteindelijk het succes vergroten.

Tip 6: Wat kost vriendschap?

Eerder heb ik het al over het sturen op kosten per fan (cost-per-connection) gehad. Het is aan te raden om vooraf vast te stellen hoeveel een fan mag kosten. Met de maximale kosten per fan in het achterhoofd kan dan de set-up worden gemaakt voor de campagne. In het algemeen geldt de regel, hoe specifieker de targeting, hoe hoger de CTR, hoe lager de kosten per klik, hoe lager de kosten per fan.

De campagne richten op fans is een fantastische manier om je fanbase uit te bouwen. Door middel van relatiemanagement en content die naadloos aansluit bij de doelgroep, heb je als merk een goudmijn in handen. Ga wel doelgericht te werken en weet wat een fan mag kosten.

Wat kost een fan op Facebook?

Tip 7: Meet conversies

Een goede online marketeer weet op de komma nauwkeurig te berekenen wat een campagne gaat opleveren of wat het heeft opgeleverd. Dit op basis van kennis, ervaring, nauwkeurig meten en vooronderzoek. Eerst zal bepaald moeten worden wat een conversie is. Is het een nieuwe fan, interactie van de fan met de Page, een nieuwsbriefinschrijving, een aankoop, etc? Nadat dit bepaald is kan je kijken hoe de conversie doorgemeten kan worden.

Sociale acties zijn in het algemeen goed door te meten met verschillende Facebook Advertising tools en Facebook Insights. Belangrijk in deze is dat de conversie toegekend moet kunnen worden aan de verantwoordelijke advertentie, campagne, afbeelding of interessegroep. Op basis van het uitgegeven budget kan dan berekend worden wat de gemiddelde kosten zijn geweest per conversie.

Het meten van conversies in een App, game of op een externe website is lastiger, maar niet onmogelijk. Er zijn verscheidene tools op de markt die kunnen faciliteren in het doormeten van conversies. Wat belangrijk is om te weten is dat zowel het doormeten van Sociale acties én conversies buiten Facebook niet samengaat. Je zal dus een keuze moeten maken.

Conversies meten op Facebok

Tip 8: Houd de campagne scherp in de gaten

Eerder noemde ik al dat een campagne op Facebook na een aantal dagen qua impact in kan zakken. Het is belangrijk om de campagne dagelijks goed te monitoren. Het zou zonde zijn als een bepaalde advertentievariant dagenlang actief staat en veel budget verbruikt omdat de CTR gunstig is, maar de kosten per fan de pan uit rijzen. Aan het eind van de campagne wil je niet concluderen dat je kansen (fans of conversies) hebt laten liggen door niet op tijd zaken te signaleren.

Een goede basis

Met de bovenstaande tips hoop ik iedereen die met Facebook adverteren bezig is of wil starten, een goede basis te geven. Efficiënt adverteren op Facebook is logischerwijs niet samen te vatten in een achttal tips, maar ik hoop ieders ogen wel iets geopend te hebben. Facebook is geen plat push kanaal, het is veel meer dan dat. Ik hoor graag of jullie je kunnen vinden in de gegeven tips. Of hebben jullie zelf misschien nog goede tips?

Sander Hof
Digital Marketeer / Ondernemer bij Harvest Digital

Eigenaar van Harvest Digital (strategy, data & technology), marketing automation partner. Daarnaast co-founder van het on-demand online marketing platform Zooport.co.

Categorie
Tags

12 Reacties

  Yordi Pauptit

  Beste Sander,

  Ik (als toekomstig) ben mij op dit moment helemaal aan het richten op Google Adwords. Na het lezen van dit artikel besef ik mij echter dat ik verder moet kijken dan alleen Google. Facebook is inderdaad ook een netwerk waar gericht geadverteerd kan worden op specifieke doelgroepen en daarom ook zeker de moeite waard om uren in te steken.

  Bedankt voor de tips!

  Met vriendelijke groet,

  Yordi Pauptit


  27 maart 2012 om 17:13
  Sander Hof

  Beste Yordi,

  Geen dank!

  Adwords is een blijft het beste pull kanaal. In mijn ogen onmisbaar in de marketingmix van de moderne ondernemer. Daarnaast is Facebook een fantastisch kanaal om je doelgroep te vinden en te binden. Adverteren kan het proces versnellen. Zeker de moeite waard om je als toekomstige ondernemer in te verdiepen!

  Gr,

  Sander


  27 maart 2012 om 18:53
  Lars

  Heb je voorbeelden van instanties/apps/etc die facebook conversies kunnen meten binnen Facebook? Extern gebruik ik Analytics met URL shortener maar intern ben ik nog op zoek.


  29 maart 2012 om 13:18
  Sander Hof

  @Lars: De tool die wij gebruiken is van Brighter Option/Buddy Media. Conversies doormeten in Facebook is daarmee geen probleem. Het enige nadeel is als je conversies doormeet, dat je de sociale data kwijt bent (likes, actions, etc).


  30 maart 2012 om 07:02
  Niek

  Erg goed artikel, met 8 tips die je als marketeer niet uit het oog moet verliezen!


  31 maart 2012 om 15:33
  Sander Hof

  @Niek: Bedankt voor het compliment!


  31 maart 2012 om 17:45
  torremolinos

  Ik ben mee eens dat Facebook geschikt is on je fan base up to date te houden. Nu is mijn groep (een horeca zaak) rond 1200 leden heeft, kan ik verder gaan door gewoon te posten zonder betaald te promoten op facebook.

  Ik denk dat zodra je 1000 leden of zoiets bereikt, is het veel makkelijker om verder door te groeien zonder daarvoor te betaken via sponsored stories enz..


  18 december 2012 om 15:44
  Erik Lefferts

  Bruikbaar stuk. Je moet je inderdaad niet blindstaren op je CTR, maar het bepaalt wel in hoofdlijnen of facebook je de:

  – gewenste impressies gunt;

  – tegen welke prijs ze je laten zien (CPM of CPM)

  Want over het algemeen betekent een hoge CTR een lagere CPC.

  Hoe haal je een hoge CTR?

  Zorg ervoor dat je advertenties relevant zijn en een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar toon ook een beetje creativiteit, die je eventueel nog kan segmenteren. Door wat eenvoudige aanpassingen kan je de CTR vaak vervijfvoudigen.

  Tevens merk ik dat de CTR hoger is op zondagavond. Daarom doe je er goed aan om nieuwe campagnes op zondagmiddag klaar te zetten zo haal je de meeste clicks uit je advertenties.

  Veel succes!

  Erik

  Mijn website


  14 juli 2014 om 13:35
  Evelien Velsma

  Goed artikel. Met betrekking tot je eerste voorbeeld heb ik alleen een brandende vraag:

  Is het bij een advertentie doelstelling: pagina-vind-ik-leuks beter om een like actie te verzinnen dat zich focust op het behalen van likes of is het beter om te focussen op het behalen van likes, met daarbij je facebook programma in het achterhoofd houdend?

  Waar ik met het genereren van likes een beetje bang voor ben is namelijk het volgende:

  je plaatst een super toffe like actie dat veel likes genereert (zoals een prijsvraag), maar alleen tijdelijke fans werft die alleen maar geinteresseerd zijn in die specifieke like actie. En als je die fans eenmaal binnen hebt, dat ze dan niet meer liken of delen op je andere wekelijkse posts (die wat bescheidener van opzet zijn), waardoor je veel fans hebt die niet liken, sharen of reageren.

  Want een groot aantal fans dat wekelijks niet likes, shared of comment plaatst is niet goed voor je algehele bereik van je wekelijkste posts..toch?


  22 juni 2015 om 17:52
  bjhartog

  Beste Sander,

  Hartelijk dank voor je tips. Enkele dagen geleden ben ik voor mijn administratiekantoor een campagne gestart. Jouw tip en trucks gaan me daar heel goed bij helpen.

  Groet, bjhartog

  Den Hartog Ondersteuning

  http://www.denhartogondersteuning.nl


  7 december 2015 om 23:18
  Kendra

  Where to buy youth nfl jerseys cheap? Come here.

  cheap nfl authentic jerseys china free shipping


  13 augustus 2017 om 16:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!