4 belangrijke trends in online video

28 december 2012, 06:29

De opmars van online video zet soms ongemerkt, maar wel in alle hevigheid door. Volgens comScore worden er vier miljard video's per dag bekeken en YouTube rapporteert dat het aantal uploads is gestegen naar 60 uur per minuut. Daarmee gaan de online videonetwerken met nieuwe content de eyeballs van de consument proberen te veroveren. Maar wat zijn nu de belangrijkste ontwikkelingen die online video gaan vormgeven? In deze blog zet ik er 4 op een rij.

Deze blog is onderdeel van het hoofdstuk Online Video van het Marketingfacts Jaarboek 2012, waaraan ik heb meegeschreven. Het Jaarboek is een samenvatting van de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Per hoofdstuk beantwoorden we de vragen ‘wat is het?’, ‘waar staan we?’ en ‘waar gaat het naartoe?’. Klik hier voor meer informatie en om te bestellen.

Long form content

Online video was het domein van grappige korte video's die we als videosnack tussendoor keken, maar groeit nu uit tot een plaats waar ook long form content in groten getale wordt geconsumeerd. Deze trend is bijvoorbeeld te zien aan de groei in Amerika van diensten als Netflix en Hulu Plus (de Amerikaanse variant van Uitzending Gemist). Het publiek kijkt deze video's soms op tv, maar vooral vanaf het scherm van de computer, tablet of smartphone.

Zelfs de viral video lijkt nu succesvol te kunnen worden als long form content. Naast Psy's Gangnam Style is de video ‘Kony 2012’, tot nu toe met meer dan 93 miljoen kijkers, de viral hit van 2012. Een viral van maar liefst bijna 30 minuten lang! Een eeuwigheid als je het hebt over viral video’s! Inmiddels is Gangnam Style overigens de best bekeken video op YouTube ooit, en waarschijnlijk zal de video dit jaar de magische grens van 1 miljard views passeren.

Ook uit de kwartaalcijfers van Ooyala, die John Goedegebuure onlangs op Marketingfacts blogde, blijkt dat er steeds meer kijktijd wordt besteed aan langdurige kijksessies. Bij tabletbezitters gaat 71% van hun videoconsumptie naar content van 10 minuten of langer en voor 30% van het gebruik betreft dit zelfs kijksessies van meer dan 1 uur. Voor connected-TV’s (en gameconsoles) liggen deze percentage op resp. 94% en 41%.

Investeringen in originele content

De online videonetwerken gaan ook steeds duidelijker inspelen op kijkers die gewend zijn om langer naar online video te kijken. Er wordt door online videonetwerken stevig geïnvesteerd in de productie van originele series die alleen online worden uitgezonden.

YouTube investeert bijvoorbeeld 100 miljoen dollar in 100 YouTube-kanalen met uiteenlopende onderwerpen. Een aantal van deze kanalen is gericht op een breed publiek en wordt gemaakt en/of ondersteund door beroemdheden als Madonna en Shaquille O'Neal. Andere kanalen bedienen meer een nichemarkt, maar worden wel gemaakt door YouTube-sterren die hun sporen al hebben verdiend. Onlangs is YouTube ook van start gegaan met het uitrollen van Europese YouTube kanalen.

Ook Hulu, Netflix, Yahoo, Sony Playstation Network en AOL zijn al gestart of gaan starten met het maken van originele series voor het web. Al deze webseries worden van hoge kwaliteit en worden stuk voor stuk geproduceerd door ervaren teams die veelal uit de tv- of filmwereld afkomstig zijn.

Met deze investering is in 2012 de echte strijd om de kijker tussen de tv en online videonetwerken losgebarsten. De grote vraag is of online videonetwerken de kijker kunnen losweken vanachter de tv en geboeid kunnen houden achter het scherm van de computer, tablet of smartphone.

Online video op TV

De doorbraak van online video op tv had allang moeten plaatsvinden; toch blijkt het veroveren van de tv moeilijker te zijn dan gedacht. Ondanks veel settopboxen die 'over the top' internet en online video naar het tv-scherm weten te brengen loopt het nog niet storm bij de massa voor het kijken van online video op de tv.

Dit neemt niet weg dat de aanbieders nog steeds groeicijfers laten zien. In Amerika zijn aanbieders van over the top-diensten als Google TV, Boxee, Roku en Vudu nog steeds aan het groeien. Google TV wordt straks zelfs door de belangrijkste tv-fabrikanten Samsung, Sony, LG en Vizio standaard ingebouwd, waarmee het einde in zicht lijkt voor tv- fabrikanten die ieder een eigen oplossing hiervoor bedenken. Google TV wordt in 2012 ook in Nederland beschikbaar. De belangrijkste concurrentie in Nederland komt van de kabelaars UPC en Ziggo, die vergelijkbare diensten aanbieden via settopboxen.

Ondanks deze initiatieven lijkt de kijker massaal te kiezen voor een andere oplossing, het tweede scherm. Tijdens het tv-kijken wordt massaal gebruikgemaakt van een tweede scherm via laptop, tablet en smartphone, waarop tijdens tv-kijken e-mail wordt afgehandeld, sociale netwerken worden bijgehouden en natuurlijk online video wordt gekeken. Daarbij wordt de focus van de kijker op de tv ver naar de achtergrond gedrukt en krijgt het tweede scherm meer aandacht en focus.

Programma's als The Voice of Holland maken hier goed gebruik van, maar zijn nog een uitzondering. De komende jaren gaan we dit steeds meer zien samensmelten, waarbij ook online video een rol gaat spelen als een 'back channel' van tv-programma's. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kijken van een kort item op tv waarna de verdieping verder bekeken wordt op een online videokanaal met de daarbij behorende sociale media-mogelijkheden.

Video als verkoopkanaal

Met beeld en geluid is video een uitermate geschikt medium om emotie over te brengen en zo in te zetten als verkooptool. Dat weten we natuurlijk al sinds de introductie van TellSell, maar door de doorbraak van online video zien we dit ook steeds vaker ingezet worden in online webshops.

Amazon en Bol.com werken al enige jaren met video's bij producten, maar ook relatief nieuwe spelers als Coolblue produceren zelf steeds meer video om de verkoop te bevorderen. Daarbij is de trend om niet de reclamevideo van een producent te gebruiken, maar zelf een video te produceren in de vorm van een uitpakparty of uitlegvideo.

Het ultieme voorbeeld hiervan is de Amerikaanse webshop Joyus.com, die volledig gericht is op het verkopen met video. Daarin wordt dan ook gebruikgemaakt van een eigen videoplayer waarin regelmatig 'koop nu'-knoppen worden getoond om de conversie zo hoog mogelijk te maken.

Doordat het steeds makkelijker wordt om professionele video te produceren en publiceren is de verwachting dat online video een steeds grotere rol gaat spelen in het verkoopproces. Daarbij wordt het ingezet als manier om de klant emotioneel te betrekken bij het product, waarmee de verkoopconversie verhoogd kan worden.

Afbeelding: Karl Johnsson (cc)

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

11 Reacties

  Ian Piepenbrock

  Goed artikel Remco. Ik geloof zelf ook zeer sterk in webshop/ecommerce video’s als middel om conversie te verhogen. Ik zou zelf altijd Youtube gebruiken, en daarmee de combinatie met het verhogen van je online vindbaarheid op productniveau opzoeken.

  Ik merk het ook in gesprekken met klanten; het geloof in online video groeit. Begin volgend jaar gaan we de eerste series productvideo’s produceren voor enkele ecommerce klanten, erg leuk en slechts het begin denk ik!


  28 december 2012 om 11:12
  NieneheemskerckStiem

  Trends van 2011 wel een beetje ook toch?


  31 december 2012 om 19:21
  Niene

  Nu wel?


  31 december 2012 om 19:23
  jan suiskens

  Ik vind het een erg helder artikel. Ook voor hen die niet, zoals ik, dagelijks bezig zijn met online video’s. Mijn complimenten dus Remco!!

  Als producent van online video’s (wat ik trailers noem) lopen wij qua ontwikkeling in lijn met het artikel. Wij maken al een aantal jaren trailers voor btb en btc opdrachtgevers en merken een stijgende interesse in het gebruik en inzet ervan. Want we zijn er een aantal jaren geleden mee begonnen omdat ik tot de conclusie kwam dat niemand meer leest. En met ‘niemand leest meer” bedoel ik de zogenaamde eerstlijns communicatie; De eerste indruk, wie ben je, wat doe je, en dat soort basis info vraagstukken. En wij gaan nog veel verder met soorten trailers die we inzetten. Qua medium gaan we nog veel meer rondom het gebruik en inzet van video’s (trailers) horen. Let maar op.


  2 januari 2013 om 15:58
  Jan Taco te Gussinklo

  Zeer lezenswaardig artikel. Het valt mij op dat er bij crowdfunding ook gebruik wordt gemaakt van korte video’s


  3 januari 2013 om 05:52
  Remco Bron

  Dank allen voor de vriendelijke woorden. Ik ben zelf erg benieuwd naar conversie cijfers van video in de commercie. Uiteraard is het moeilijk te meten, toch heb ik me wel eens laten vertellen dat bijvoorbeeld bij CoolBlue de koop knop die onder video’s geplaatst bijna net zo vaak wordt gebruikt als de ‘normale’ koop knop (geen officiële cijfers helaas).

  Corporate video’s zijn uiteraard prima voor opbouwen van image en gevoel bij een klant, maar als gemeten wordt dat een online video wordt omgezet in verkoop wordt het opeens een stuk interessanter!


  3 januari 2013 om 22:56
  Elke

  Zeker helder artikel! Goed geschreven. Zelf ben ik en me partner ook altijd bezig youtube filmpjes te maken maar ook het maken van een filmpje leren we aan anderen.


  6 januari 2013 om 18:42
  Jeanine

  Interessant artikel. Online video is de nabije toekomst; iets waar wij als bedrijf dagelijks mee bezig zijn en heilig in geloven! Er was namelijk geen Amerikaans voorbeeld nodig geweest, dichter bij huis in eigen land bestaat er namelijk ook al ruim een half jaar een startend video verkoop kanaal 🙂

  Als ik zo vrij mag zijn, zou ik zeggen: neem eens een kijkje op VideoDeals.com!


  17 januari 2013 om 15:21
  bedrijfsfilm, Companyfilms

  Ondanks het feit dat dit artikel inmiddels wat jaartjes oud is, is het meer dan duidelijk dat online content en dan met name unieke content uitmaakt of je het gaat overleven of niet. Onze commerciële tak van http://www.companyfilms.nl laat een nog steeds groeiende markt zien van online bedrijfsfilms en commercials, maar het zijn niet meer dezelfde als vroeger. Niemand zit namelijk meer te wachten op een al uitgekauwd concept.

  We klikken immers al weg als een film langer dan 1 minuut en 15 seconden duurt!

  Het enige wat rest is eigen originele films. Voor zowel bedrijven die film inzetten ter verkoop van hun producten als de grote jongens van Netflix en Universal die eigen content maken. Nu nog even wachten op het moment dat Google en Apple zich in deze strijd gaan mengen. Hopen op vele originele verhalen!

  En mocht je ze dichterbij huis zoeken kun je altijd bij Companyfilms terecht!


  7 april 2015 om 15:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!