YouTube video’s als inspiratiebron voor succesvolle virals

5 februari 2012, 15:00

Vele marketeers vragen zich af hoe je een succesvolle viral maakt. Natuurlijk weet je nooit van tevoren of jouw online video een miljoenenpubliek zal trekken op YouTube. En natuurlijk kan een slimme ‘seeding’ strategie helpen om je filmpje viraal te maken. Maar kennis van YouTube hits is ook erg belangrijk om een succesvolle viral te kunnen creëren. In dit artikel gaan we op zoek naar YouTube video’s die als mogelijke inspiratiebronnen hebben gefungeerd voor bekende en succesvolle virals.

Laten we met de meest succesvolle Nederlandse viral beginnen – Walk on Water (Liquid Mountaineering) van CCCP Amsterdam. Deze video is wellicht geïnspireerd door de bekende truck van de Amerikaanse illusionist Criss Angel – Criss Angel Walks on Water uit 2006. De viral van CCCP gaat verder dan het gebruik van glazen platen onder water en trekt miljoenen kijkers dakzij een zeer goed gemaakte mockumentary over een nieuwe sport – Liquid Mountaneering. Overigens is dit artikel totaal niet bedoeld om iemand van plagiaat te beschuldigen. Integendeel, het is heel gebruikelijk op YouTube als je idee door anderen wordt verdiept (denk aan vele YouTube-memes). Liquid Mountaneering op zijn beurt was een inspiratiebron voor onze eigen viral WK Neusspoelen in Amsterdam.

De meest succesvolle Nederlandse viral van 2011 is ongetwijfeld My Social Tattoo van Pretty Social. Het verhaal over een meisje dat een tatoeage laat zetten van haar 152 Facebook vrienden klinkt zeer geloofwaardig. Er zijn honderden YouTube filmpjes over mislukte, ongelukkige en frappante tatoeages (zoek eens op “tattoo fail” op YouTube). We kennen het verhaal van het Belgische sterrenmeisje en van de onfortuinlijke AZ-supporter die te vroeg de datum van het kampioenschap op zijn been liet tatoeëren. Mijn absolute favoriet in dit genre is Julia Roberts Biggest Fan?!!

Het mooie aan virale video’s is dat ze vaak niet door professionals, maar door (semi)amateurs worden gemaakt. Een recent voorbeeld is Chatroulette Love Song, één van de publieksfavorieten van de Webvideo Top 40 van Upload Cinema. Deze viral is geïnspireerd door beroemde Chatroulette improvisaties van Merton. De video is gemakt door een Deense student die zijn scriptie over succesfactoren van virals in de praktijk wilde toetsen.

Eén van de bekendste voorbeelden van het gebruik van YouTube als inspiratiebron voor virals is T-Mobile Dance van Saatchi & Saatchi London. Deze viral is geïnspireerd door vele flash mobs, maar vooral door performances van de Amerikaanse groep Improv Everywhere. Improv Everywhere was opgericht in 2001, twee jaar voordat de term ‘flash mob’ bekend werd. Performances van Improv Everywhere zijn trendsetters in het genre van pranks (practical jokes) en flash mobs.

Succes van vele virale video’s is vaak gebaseerd op fake-or-real discussies die ze veroorzaken. Deze Fake Mini Viral van 19:13 uit München is een zeer waardevolle bijdrage aan het fake-or-real genre.

Heb je andere voorbeelden van succesvolle virals inclusief hun inspiratiebronnen op YouTube? Deel ze hieronder.

Serge Fenenko
Strategy Director bij Novocortex

Strategy Director van het internet marketingbureau Novocortex, na 7 jaar marketing en business development bij Rabobank. Novocortex is gespecialiseerd in interactieve marketing en Internet Strategie Audits. We werken internationaal - in Nederland, Zwitserland, Rusland, Oekraïne, Kroatië etc. Novocortex maakt interactieve campagnes, virals en iPhone games die aandacht in sociale media en prijzen op internationale festivals winnen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!