10 succesfactoren voor een kinderboeken app

12 januari 2012, 09:50

Wat zijn die succesfactoren? Wie het weet mag het zeggen. Als je de succesfactoren namelijk zou kennen, dan zou je alleen nog succes apps maken. Ik weet het net zo min als boekenuitgevers weten wat de succesfactoren voor een boekenbestseller zijn. Wel zijn er een aantal voorwaarden waarmee de kans op succes stijgt. Omdat ik vaak vragen krijg van mensen die een app willen maken van hun boek, zal ik er een aantal op een rij zetten.

Een paar opmerkingen vooraf.

Toen wij in oktober 2010 onze eerste prentenboek app Timo in de App Store plaatsten, waren er zo’n 170.000 iPads in Nederland. Volgens de laatste cijfers die ik las, zijn dat er nu ongeveer anderhalf miljoen. Ik ken de socio-demografische profielen niet van de vroegere en huidige iPad kopers, maar gezien de aard van de succes apps, krijgen we in snel tempo meer met ‘de gewone man/vrouw’ te maken, terwijl er aanvankelijk veel ‘bakfietsouders’ waren, is mijn educated guess. Op alles wat ik hieronder noem zijn uitzonderingen te maken en er zijn ongetwijfeld meer factoren te bedenken. Ik heb me niet willen verliezen in teveel details. Zo zijn er bijvoorbeeld criteria waaraan een goede icon moet voldoen, maar dat maakt of breekt niet het succes van een app.

1. Grote naam.

Dit helpt enorm. Die grote naam kan betekenen dat de auteur of illustrator erg bekend is en veel boeken verkoopt, het kan ook een bekende Nederlander zijn die een kinderboek schrijft. Het publiek gaat nu eenmaal gemakkelijker achter een grote naam aan, dan achter iemand die ze nauwelijks kennen. Naarmate de penetratie van de iPad verder doorzet en het meer een device voor de gemiddelde Nederlander wordt, schat ik dat dit een steeds sterkere rol zal spelen. Anders gezegd, als een bekende musicalster een kinderboek zou schrijven en dat zou laten verappen, zou dat nu meer kans maken op succes dan een jaar geleden.

2. Gebruik maken van andersoortige bekendheid.

De laatste tijd zien we veel Dora apps in de top10 verschijnen. Laat het dus duidelijk zijn dat een spin off van een tv programma al een behoorlijke voorsprong heeft bij de verkoop. Het zelfde geldt voor de app over Tintin (Kuifje), waarvan de film van Spielberg met succes in de bioscopen draait.

3. Onderwerp.

Ik denk dat tijdschriftenuitgevers (coverbeleid) hier meer kennis over hebben dan ik, maar sommige onderwerpen verkopen gewoon beter dan andere. Bij kinderboeken apps is dat ook zo. Het onderwerp ‘paarden’ met als doelgroep meisjes is bijvoorbeeld een gelukkige combinatie.

4. De ‘rijkheid’ van de app.

Met rijkheid bedoel ik de (hoge) mate van interactiviteit, animatie, special effects en geluid. Hoe rijker de app, hoe groter de kans op succes. In pogingen om de concurrent de loef af te steken, wordt er geprobeerd om apps zo mooi mogelijk te maken. Ook de concurrentie vanuit, met name, de Verenigde Staten, die door het veel grotere taalgebied over grotere productiebudgetten kan beschikken, werkt dit in de hand. Begrijpelijk dat de consument hierdoor verwend wordt en voor de luttele Euro’s die een app kost, heel veel verwacht. Dit is wel gerelateerd aan de prijs van de app, maar dat gaat maar ten dele op. Dure producties kunnen niet verwerkt worden in een prijs die hoger ligt dan maximaal € 4,99. De consument haakt dan gewoon af, hoe mooi de app ook is.

5. Stabiliteit.

Een app moet stabiel zijn. Het klinkt als een open deur, maar toch zijn er vrij veel apps die crashen bij intensief gebruik. Of ze zijn niet goed genoeg getest, of de makers hebben gedacht dat het ‘zo wel kon’. Consumenten kunnen daar erg chagrijnig van worden en laten dat weten door negatieve recensies in de App Store.

6. User interface.

Heel veel makers van kinderboeken apps zijn zo gefixeerd op wat ze voor creatiefs kunnen bedenken, dat ze bijna vergeten dat het om het verhaal draait. Toeters en bellen moeten relevant zijn, interactieve elementen herkenbaar en de navigatie intuïtief. Veel apps voldoen niet aan deze voorwaarden en zullen daarom minder snel gerecommendeerd worden.

7. Prijs.

De prijs van een kinderboeken apps is een heikel punt. Als maker stoort het me dat we veel kosten maken voor bijvoorbeeld het animeren, de geluidsopnames en het programmeren, terwijl we als verkoopprijs maar een fractie mogen berekenen van wat een prentenboek kost. Jammer genoeg helpt het niet om je te storen en heb je er gewoon mee te maken. Het resultaat is wel dat er een raar prijs/kwaliteitbeeld ontstaat. Heel mooi gemaakte apps zijn in mijn ogen onredelijk goedkoop (tot maximaal € 4,99), terwijl er voor broddelwerk nog rustig € 1.59 wordt gevraagd. Die laatsten zijn vaak niet een commercieel succes, maar bepalen wel mede het prijsbeeld voor de consument.

Aan de andere kant is de prijs voor de app eigenlijk oninteressant, als je niet weet welke invloed die heeft op de verkochte hoeveelheid. Ook de ‘massa is kassa’ insteek is immers een legitieme strategie. Helaas is de prijselasticiteit voor een kinderboekenapp niet van dien aard dat hier de redding ligt voor een uitgever. Het effect van extra verkoop bij een lagere prijs is er wel degelijk, maar de markt is gewoon te klein. In de Verenigde Staten kan dit wel. Kortom, prijs jezelf niet uit de markt.

8. Het fonds van de uitgever.

Er is intussen een aantal uitgevers dat meerdere apps heeft uitgegeven. Het helpt als daar een kaskraker tussen zit. Een keiharde verkoophit als Dikkie Dik (de iPhone app die al sinds de introductie in februari 2011 vrijwel onafgebroken op de eerste plaats staat) zal effect hebben op de verkoop van de andere apps van Gottmer. Hoewel het geen vereiste voor succes is, helpt het ongetwijfeld.

9. Promotie.

Wees hier en blijf hier heel actief in. Weinigen kunnen het zich veroorloven om achterover te hangen, maar veel schrijvers denken dat een app wel verkoopt als die eenmaal in de App Store staat. Veel boekenuitgevers zijn niet geëquipeerd om de ondersteuning te geven die een app behoeft. Een app verkoopt zichzelf niet. Die moet gezien en gevonden worden. Zorg dat je app snel zo hoog mogelijk in de rankings verschijnt. Een hoge positie creëert op zich weer vraag. Hoe je dat doet is natuurlijk de kunst, maar zorg in ieder geval voor een actief beleid richting (online en offline) media. En blijf dat doen. Niet denken dat je er met één persbericht bent. Verdiep je ook eens in de do’s en don’ts van zoekmachine optimalisatie.

Apps worden online gekocht en besproken. Daar behoor je dus als maker/uitgever aanwezig te zijn. Omdat wij de app De gelukkige olifant voor hem maakten, kan ik iedereen uit eigen ervaring verzekeren dat het helpt als Youp van ’t Hek met zijn 170.000 volgers één keer twittert dat er een app is van zijn kinderboek. Maar ook zonder zoveel volgers heeft het veel zin om social media in te zetten. Heb je je daar als auteur of uitgever nooit in verdiept, dan is dat niet handig voor het succes van je app.

10. Kwaliteit.

Zorg dat wat je maakt van goede kwaliteit is. Natuurlijk moeten het verhaal en de illustraties goed zijn. Een matig prentenboek is een slecht begin voor een succesvolle app. Als je als schrijver geen uitgever hebt kunnen vinden voor je prentenboek, denk dan niet dat je er wel een succesvolle app van kunt laten maken. De kans daarop is verwaarloosbaar.

Werk met mensen die ervaring hebben. De tijd dat goede programmeurs of animatoren een beginnende appmaker wel op royaltybasis van dienst wilden zijn, ligt achter ons. Áls je al zo’n deal wilt en kunt maken, heb je een track record nodig.

Laat je adviseren hoe je de marketing van de app aanpakt. Het is een competatieve markt waarin veel apps commercieel mislukken.

Bert Vegelien
uitgeefadviseur bij Vegelien Advies

Categorie
Tags

4 Reacties

  Bert Vegelien

  Hallo Ingamr,

  Ik ben het met je eens over die eenvoud, maar dat hoeft ‘rijkheid’ niet in de weg te staan. Onder punt 6 zeg ik: “Toeters en bellen moeten relevant zijn, interactieve elementen herkenbaar en de navigatie intuïtief.” Dus ook hele interactieve apps kunnen wel degelijk eenvoudig zijn.

  Succes met Brikki. Ik zie hem, as we speak – op de 4e plaats staan van de gratis iPad apps en op 17 bij de iPhone apps.

  Gr.

  Bert


  12 januari 2012 om 12:46
  Ingmar

  Het gaat inderdaad om de combinatie.

  Brikki stond op 1 bij iPad, hij is wat gezakt, heel spannend allemaal!


  12 januari 2012 om 15:23
  Jacky

  Hallo Bert,

  Ik vroeg mij af of deze succesfactoren nog steeds up-to-date zijn? Het is nu zes jaar later en het aantal kinderboekenapps is aanzienlijk gegroeid. Kunt u mij een bevestiging geven dat het nog steeds up-to-date is? En zo niet: wat er dan veranderd is? Ik ben nu bezig met mijn scriptie en zou dit artikel graag als bron willen gebruiken.

  Ik hoor graag van u.

  Mvg,

  Jacky


  29 maart 2018 om 07:54

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!