Affiliatemarketing toepassen in de offline wereld

24 november 2011, 05:10

Affiliatemarketing is natuurlijk een fantastisch mechanisme om je product of dienst online te vermarkten op een “no cure no pay”-basis. Maar is dit ook offline toepasbaar? Dat is wat ik me afvroeg en heb uitgezocht.

Een van de eerste bedrijven die dit toegepast heeft, is natuurlijk Tupperware, met zijn befaamde “Tupperwareparty”. Daarbij geeft een medewerker van Tupperware uitleg over de producten. Dit gebeurt in het huis van een gastvrouw die vriendinnen, vrienden, familie en kennissen uitnodigt. Afhankelijk van de hoogte van de omzet ontvangt de gastvrouw (de affiliate dus) als beloning gratis producten.

Drie jaar geleden, toen het rookverbod werd ingevoerd in Nederland, heb ik samen met een vriend van me de Fancyan, een design afvalbakje voor horeca, op de markt gebracht. Door de jaren heen heb ik diverse marketingtechnieken toegepast. Met wisselend succes overigens. Onlangs ben ik ook gestart met “offline affiliatemarketing”.

Offline toepassen

Allereerst is het een kwestie van affiliates zoeken, in principe gewoon verkopers van je product (hiernagenoemd: provisievangers). Zij plaatsen geen banner of tekstlink op een website, maar gaan daadwerkelijk op pad om het product aan de man te brengen. Om deze te werven heb ik een pagina aangemaakt waarop studenten die wat willen bijverdienen gezocht worden.

Voor studenten zou het namelijk een ideale bijbaan kunnen zijn. Daarom richt ik me op deze groep bij het zoeken van affiliates. Doel is om voor elke grote stad een student te vinden die affiliate wil worden.

Belastingtechnisch

Hoe zit dat belastingtechnisch? Voorkomen moet worden dat de belastingdienst het gaat zien als een vast dienstverband. Dat zou naheffingen met zich mee kunnen brengen. Hiervoor heb ik daarom advies gevraagd aan Martijn Jonker van Jonker Belastingadvies.

Hij vertelde me het volgende:

Dit moet zeker mogelijk zijn zonder loonheffingen. Als je het maar goed vastlegt en daar ook naar handelt.

Als provisievanger stuur je in principe een nota van afrekening met BTW bij elk recht op provisie uit te betalen door de verkoper. De provisievangers moeten in principe BTW afdragen over hun provisie, die de verkoper vervolgens in aftrek kan brengen. Omdat je buiten de sfeer van loonheffingen blijft, is er voor de verkoper verder geen verantwoordelijkheid wat betreft het aangeven van inkomen.

Wel is het belangrijk dat je als verkoper in je eigen administratie goed hebt vastgelegd aan wie je welk bedrag hebt betaald, evenals een goede overeenkomst met de verkopers. Deze persoon moet voor de Belastingdienst eenvoudig te traceren zijn. Vraag daarom ook het BSN-nummer van elke verkoper.

Al met al kan affiliatemarketing dus een interessante marketingtechniek zijn in de offline wereld, in mijn ogen. Ik ben benieuwd of en hoe jullie dit hebben toegepast en lees natuurlijk graag jullie reacties in de comments.

Aan dit artikel kunnen geen reachten worden ontleend. Alle beschreven uitlkomsten zijn namelijk zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden.

Gijs Heerkens
Internetondernemer bij internetondernemer

Gijs Heerkens (1983) is een Nederlandse internetondernemer. Gijs is continu op zoek naar op te zetten innovatieve internetconcepten, waarin automatisering en uitbesteding centraal staan. Een voorliefde voor ondernemerschap, meer dan 5 jaar ervaring in online marketing en een Bachelor of Commerce-diploma zijn hiervoor de perfecte basis.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!