• Mobile
  wordt gesponsord door

Marktaandelen mobiele OS in Nederland: Jongeren willen Blackberry, Android dominant

Marktaandelen mobiele OS in Nederland: Jongeren willen Blackberry, Android dominant

Vier op de tien Nederlanders is in het bezit van een smartphone. Maar, van welke? TNS Nipo heeft vandaag cijfers gepubliceerd over de marktaandelen van mobiele besturingssystemen in Nederland. Hieruit blijkt dat Android de marktleider is geworden in Nederland met een marktaandeel van 36%. Apple’s iOS staat op de tweede plek met een hap van 23%. Het aandeel Nokia’s met Symbian is verder gedaald tot 16%.

Blackberry populair onder jongeren

Wanneer we het smartphone bezig afzetten tegen leeftijdsgroepen zien we dat Blackberry zijn marktaandeel met name verwerft in het jongerensegment (16-20 jr), met een marktaandeel van 37%. Ook onder 21-24 jarigen is het platform populair, maar naar mate gebruikers ouder zijn neemt de populariteit snel af.

De duidelijke marktleider is Android, die met uitzondering van de jongeren het meest populair is onder alle segmenten. iOS is in veel segmenten de tweede, en legt het alleen onder senioren af tegen Symbian.

iPhone gebruikers zijn ruimdenkend en hebben hoog inkomen

Verder blijken Android gebruikers qua profiling ‘gemiddelde Nederlanders’. Bezitters van een iPhone zijn relatief vaak ruimdenkend, zakelijk en luxezoekers. iPhone eigenaren hebben een relatief hoge opleiding en inkomen. Symbian gebruikers zijn juist zorgzaam en behoudend.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Interessante cijfers!

  Ik ben erg benieuwd wat er met Windows Phone gaat gebeuren. Als die nieuwe versie met Mango straks ook in Nederland gelanceerd wordt kan dat best interessant worden. Helemaal omdat de desktop ook op Mango draait straks. Dat maakt het voor veel mensen makkelijker om zo'n smartphone te gebruiken. Daarnaast is Nokia aan het overstappen van Symbian naar Windows Phone.

  Al met al denk ik dat Microsoft de juiste kaarten in handen heeft om snel de derde speler te worden. Het is de vraag of ze die kaarten slim spelen.

  geplaatst op
 • Ik blijf bij mijn HTC en android

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.