GadgetReview: Razendsnel communiceren met de Sony Ericsson Xperia Mini Pro

15 september 2011, 03:26

Ze werden in mei al officieel aangekondigd als de nieuwe generatie van ’s werelds kleinste smartphones: de Xperia mini en Xperia mini pro. We hebben er daarna nog zo’n twee maanden op moeten wachten, want ze worden pas vanaf het derde kwartaal van dit jaar verkocht. Ter review heb ik de Xperia mini pro ontvangen, die met een adviesprijs vanaf 269 euro maar net iets duurder is dan de onlangs besproken HTC ChaCha. Net als de ChaCha heeft ook de Xperia mini pro een fysiek toetsenbord en Facebook-integratie. De vraag bij dit toestel: biedt zo’n klein en goedkoop toestel alles wat je van een smartphone mag verwachten?

Look & feel

Zoals alle toestellen van Sony Ericsson is ook de Xperia mini pro gefabriceerd uit plastic, veel plastic. Niet ieders smaak, hoor ik zo in mijn omgeving. Mij maakt het niet uit, zolang de techniek maar voldoet aan mijn verwachtingen. Maar los van het plastic is het een stevig toestel, dat zelfs met het uitschuifbare toetsenbord bijzonder degelijk is. Wel is het toestel erg zwaar voor zo’n kleintje, maar ik persoonlijk geef niet zo om het gewicht. Het toestel is echter ook nogal dik, wat natuurlijk door het toetsenbord wordt veroorzaakt, maar toch valt het op, zeker in vergelijking met de eerdere dunne toestellen die Sony Ericsson heeft geproduceerd. Het laat je denken dat dat wel beter (dunner) moet kunnen. Het toestel is te krijgen in vier kleuren, zwart, wit, roze en turkoois.

Technisch

Met een 1Ghz processor is dit toestel bijzonder snel, zeker voor een toestel in deze prijsklasse. Dat merk je dan ook in alles. Verder wordt het 3inch krasbestendige touchscreen opgeleukt door een mooie techniek van Sony, de Mobile BRAVIA Engine. Kleuren worden mooier en alles wordt scherper weergegeven. Kost wel iets meer energie, dus als je merkt dat de batterij te snel leeg is kun je het ook uitzetten. Bovendien is het scherm toch net iets te klein om die extra’s volledig uit de verf te laten komen. De Xperia mini pro beschikt ook over een 5 megapixel camera en filmt tevens in 720p. Niet geheel onverdienstelijk, de kleuren zijn wellicht wat vlak, maar het contrast en de focus zijn uitstekend. Aan de voorkant zit nog een camera voor videobellen. Ook de nabijheidssensor, de led-indicator en de lichtsensor zijn het vermelden waard. Deze zorgen er achtereenvolgens voor dat het scherm uit gaat als je met je wang bij het toestel bent, dat er een lampje knippert als je een bericht hebt en dat de helderheid automatisch wordt aangepast aan het daglicht. In de telefoon zit een 1200mAh batterij die ervoor zorgt dat de telefoon bij intensief zéker een dag mee gaat en bij ‘gewoon’ gebruik zo’n drie dagen. Nog steeds niet spectaculair, maar inmiddels verwachten we ook haast niet anders van een smartphone.

Om vooral niet het opvallendste stuk techniek te vergeten, verdient het QWERTY-toetsenbord een aparte vermelding. De bijna vierkante toetsjes zijn goed in te drukken en zitten op een goede afstand van elkaar. Zelfs met mijn lange nagels kan ik uitstekend typen op dit toetsenbord. Het enige minpuntje daarbij is wellicht dat de bovenste rij met toetsen iets te dicht op de onderkant van het scherm-deel zitten. Maar zonder lange nagels heb je daar geen last van 😉

Facebook inside

Sony Ericsson geeft graag een eigen draai aan het Android-besturingssysteem (Android 2.3 in dit geval). Op het startscherm zie je daarom in alle vier de hoeken een pictogram dat na aanraken een eigen menuutje opent. Open je het toepassingsmenu dan kun je alle pictogrammen sorteren, iets wat ik op systemen van andere fabrikanten nog niet heb gezien en wat ik bijzonder handig vind. Maar wat Sony Ericsson echt bijzonder maakt is de bijzonder integratie met Facebook, onder de naam Facebook inside Xperia. Dit werd officieel op de Xperia mini’s gepresenteerd, maar is nu ook beschikbaar op de andere toestellen in de Xperia-serie. Waar HTC alleen een knopje heeft gemaakt, heeft Sony Ericsson de integratie een stuk verder doordacht. Ben je in de muziekspeler, dan kun je direct elk nummer ‘liken’, waarna het op Facebook wordt geplaatst met gegevens uit TrackID. Ben je in de gallery, dan zie je daar ook de foto-albums van je Facebook-account terug. Van daaruit kun je dan direct zien of de foto’s geliket zijn en je kunt reageren. Bijna net alsof je in de Facebook-app zit. Vanuit de bijgeleverde app ‘Muziek en video’s van vrienden’ zie je direct een overzicht van YouTube-video’s die door je vrienden zijn gedeeld. Van daaruit kun je ook de video liken en erop reageren en hem natuurlijk bekijken (daarvoor word je wel doorgestuurd naar de YouTube-app. Verder wordt je Facebook-agenda gesychroniseerd (inclusief verjaardagen van vrienden) en zie je bij je contactpersonen hun laatste Facebook-statusupdate, mits je natuurlijk je contactpersonen synchroniseert.

Via de widget ‘Typen en verzenden’ kun je, zodra je het toetsenbord openklapt, beginnen met typen en dan direct je bericht verzenden via mail, sms, Whatsapp, Facebook, Twitter, of een andere berichtendienst, of je kunt direct naar iets zoeken. Zo hoef je niet eerst een app te openen om berichten te delen.

Marketing

We hebben nog niet zoveel gezien van de Xperia mini pro. Op zich logisch, want officieel is hij nog maar net verkrijgbaar. Het toestel is wel overduidelijk als instapmodel in de markt gezet. Dat zie je vooral aan de prijs, die ver onder de prijs voor de grote Xperia toestellen ligt. Verder focust Sony Ericsson zich fors op het ‘broekzak’ formaatje. Dat werd heel duidelijk toen ik de telefoon opgestuurd kreeg. Na het openen van het pakje kwam er een opschrijfboekje uit, waar een cover omheen zat in de vorm van een broekzak. De telefoon zat keurig opgeborgen in die broekzak, vanzelfsprekend om meteen al te laten zien wat de insteek is: hij past goed in je broekzak. En hoewel erg iets voor te zeggen valt ben ik het er niet helemaal mee eens. Toegegeven: zo’n groot toestel wil in een strakke broek al snel ‘krak’ zeggen als je verkeerd gaat zitten en daar heeft deze een stuk minder last van. Maar als vrouw stop je een telefoon toch al niet zo snel in je broekzak. Dat Sony Ericsson daar op focust laat ook het filmpje zien wat op hun YouTube-kanaal staat:

Conclusie

Voor dit geld krijg je onwijs veel telefoon. Een erg fijn toetsenbord om mee te beginnen en die Facebook-integratie is op zijn zachts gezegd goed uitgevoerd. Perfectie bestaat echter niet wat smartphones betreft, en dat laten het plastic uiterlijk, de (nog steeds) relatief korte battertijd én het gewicht van deze Xperia mini pro zien. Maar, om de vraag uit de inleiding te beantwoorden: dit toestel biedt alles wat je van een smartphone redelijkerwijs mag verwachten, zeker voor dit geld.

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

2 Reacties

    Vicky

    I love these!! How cute are they!! I can't wait till you get your hands on them eityhr…eou will make some amazing stuff with them I am sure. I will have to wait a while before getting them as I am a little low on cash at the moment. But oh well. I shall live vicariously through you..hahaha 🙂


    9 augustus 2016 om 05:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!