GadgetReview: Google’s Nexus S

19 april 2011, 09:00

De Nexus S is het laatste pareltje uit de Nexus-telefoonserie van Google. De fabrikant van de voorgaande Nexus One, HTC, is voor de Nexus S ingeruild voor Samsung. Deze 1GHz krachtpatser draait als eerste smartphone op de laatste versie van Android, 2.3 (Gingerbread). De telefoon is sinds het eerste kwartaal van dit jaar beschikbaar, hoog tijd om deze smartphone eens goed onder de loep te nemen. Wat maakt deze smartphone tot een Google-phone?

Look & Feel

De eerst indruk dat je van het toestel krijgt als je het uit de doos haalt is dat het scherm enorm groot is. Net als de huidige concurrentie (LG Optimus 2X, Samsung Galaxy S) beschikt het over een 4 inch capacitief touch display. Alleen de HTC Desire HD beschikt over een groter scherm, namelijk 4,3 inch. De kleuren van het Super AMOLED scherm knallen eruit. Dat is toch wel een van de pro’s ten opzichte van SuperLCD. Het toestel is voelt erg licht in de hand, het weegt dan ook slechts 129 gram. Dit is enerzijds te danken aan de gebruikte materialen. Vergeleken met andere smartphones lijken er weinig metalen gebruikt te zijn voor het exterieur van het toestel.

Aan de voorzijde van het toestel bevinden zich onder het scherm nog 4 capacitieve knoppen. Google heeft de knoppen in een van andere toestellen enigszins afwijkende volgorde geplaatst; v.l.n.r.: return, opties, zoeken en home. Boven het scherm bevindt zich nog een VGA (640×480) front facing camera voor videobellen. Links van het scherm zit een knop voor volume up/down. Het scherm kan aan en uit worden gezet met een button aan de rechterzijde. Aan de onderkant zit een 3,5mm audiojack en een microUSB aansluiting waarmee hij met de computer kan worden verbonden of worden opgeladen. Klein minpuntje is dat er voor opladen en met de PC verbinden een aparte kabel nodig is, wat ik zelf toch altijd een nadeel vind als je veel reist.

Communicatie

De belkwaliteit van de Nexus S is prima, de ontvangst is consistent en tijdens het testen heb ik geen vervormingen geconstateerd. Ook het geluid over de speakers is dik in orde. De rest van de communicatiemogelijkheden zijn allemaal aanwezig. Voor SMS gebruikt het de standaard berichtenfunctie van Android, en voor mijn email kan ik de Gmail App gebruiken. Van die laatste ben ik niet heel enthousiast, maar het werkt o.k. Ook Google Talk is standaard aanwezig. Ook ondersteund het apparaat sinds de nieuwste versie van Android NFC communicatie. Hoewel NFC een veelbelovende techniek is, kan ik er nu nog weinig mee. In de VS zou Google bezig zijn NFC te pushen als vervanger van QR codes.

Multimedia

Qua multimedia is het qua software standaard weinig bijzonders. De applicatie “Muziek” zorgt voor het afspelen van je favoriete tunes, en de “Gallerij” kan video’s afspelen. Ook de widgets zijn erg simpel. Qua video wordt MP4/DivX/WMV/H.264/H.263 ondersteund, en qua audio MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de LG Optimus 2X, is de Nexus S niet met HDMI output en DLNA uitgerust. Net als het gespreksvolume, is het mediavolume zeer hoog. Ook het geluid over de headset is top. Over de in-ear headset die standaard wordt bijgeleverd ben ik wel wat minder enthousiast, ze blijven slecht zitten in mijn oren en zijn daarom erg onpraktisch. Ook de geluidskwaliteit is benedenmaats. Dankzij de 3,5mm audiojack kun je gelukkig elke willekeurige headset inpluggen.

Android 2.3 en overige software

Software is het meest kritische punt van de Nexus S. De Nexus S is standaard niet uitgerust met een extra schil zoals bijvoorbeeld HTC Sense of Samsung TouchWiz. Hierdoor ziet de layout van Android 2.3 er toch wel erg kaal uit. Als tech-nerd weet ik hier mijn weg wel in de vinden. Net als vele Android fans overigens die juist blij zijn dat er geen extra “rotzooi” is geïnstalleerd en lekker zelf hun smartphones kunnen configgen. Met de juiste apps en widgets weet ik mijn homescreen om te bouwen tot stylish geheel. Voor de gemiddelde gebruiker is dit echter niet weggelegd, en dat is in mijn ogen daarom wel een sterk minpunt van de Nexus S. Een bijkomend voordeel van een kale Android versie is dat je bij een nieuwe Android versie direct kunt updaten, en je niet hoeft te wachten tot de fabrikant van je telefoon de Android met eigen software heeft herpakt.

Nieuw in Android 2.3 is ingebouwde ondersteuning voor VoIP, zodat je geen extra applicatie hoeft te installeren. Daarnaast ondersteunt het NFC technologie, en is de accuduur, het on-screen toetsenbord en de camera applicatie vernieuwd. Wat ik minder vind van het on-screen toetsenbord is dat ik de toetsen aan de kleine kant zijn, zodat ik nogal eens de verkeerde toets indruk. Daarnaast is de correctie die standaard aan staat erg vervelend, omdat hij woorden af en toe irrelevant corrigeert. Na Swype geïnstalleerd te hebben gaat de tekstinvoer een stuk sneller. De Google-phone bevat standaard de volgende Google apps: Calendar, Gmail, Google Earth, Google Maps met navigatie, Google Search, Google Talk, Google Voice, Voice Actions en YouTube. Qua multimedia valt de software toch enigszins tegen; maar na Winamp en een videospeler geïnstalleerd te hebben hoor je mij niet klagen.

Prestaties

De Nexus S doet nog niet mee aan de Dual Core trend. In plaats daarvan beschikt het apparaat over een 1GHz A8 (Hummingbird) processor en 512 MB RAM. Hier merk ik na een paar weken gebruik echter weinig van. Apps als Angry Birds, Layar, Google Earth en Google Maps draaien allemaal zeer soepel. De huidige positie wordt met behulp van A-GPS zeer frequent geüpdatet. Ook het bekijken van HD video gaat hem prima af. Ik kan dus niet zeggen dat ik een tweede core mis. Ook geanimeerde wallpapers draaien zeer soepel op de achtergrond, zonder dat de prestaties achteruit gaan. Wat top is van de Nexus S is dat hij standaard 16GB intern geheugen heeft. Dat is nog eens wat anders dan 250mb waardoor je OS geheugen zo vol loopt. Met 16GB heb je genoeg ruimte om al je muziek, foto’s en apps kwijt te kunnen. Als je een echte heavy user bent kan dit echter een nadeel zijn omdat er geen microSD slot in zit voor een externe geheugenkaart.

Camera

De resolutie van de camera (5 megapixel) mag dan wel niet heel groot zijn, toch vind ik de kwaliteit van de foto’s erg goed. Vooral overdag zijn de foto’s echt prima. In het donker gaat de kwaliteit van de foto’s wel achteruit, maar dit is inherent aan smartphones in contrast met fotocamera’s die daar meer voor geoptimaliseerd zijn. De video wordt opgenomen met een resolutie van 720 x 480 met de H.264 codec. Hieronder een aantal voorbeelden van foto’s gemaakt met de Nexus S:

Battterijduur

De batterijduur vond ik enigszins tegenvallen. De 1500 mAh batterij houdt het geen twee dagen vol bij gemiddeld gebruik. Ik kan me het ook wel voorstellen, omdat de prestaties van smartphones onevenredig toenemen ten opzichte van de batterijcapaciteit. Dit merkte Denise ook in haar review van de LG Optimus 2X. Ik heb hier zelf niet zo’n probleem mee, ik laad mijn telefoon altijd op aan het eind van de dag, dus zolang hij de dag doorkomt vind ik het prima.

Marketing

Voorganger Nexus One was in eerste instantie alleen via internet te bestellen. Na tegenvallende resultaten werd besloten om de telefoon toch via brick-and-mortar winkels te verkopen. Zo ook voor de Nexus S, hij is verkrijgbaar bij retailers, los of in combinatie met een abonnement.

Opvallend is dat Google voor de opvolger van de Nexus One HTC heeft ingeruild voor Samsung. Zou dit te maken hebben met de vele kinderziektes waar de Nexus One mee worstelde? Daarnaast wordt er gesuggereerd dat HTC uit Google’s gratie is gevallen vanwege het grote aantal smartphones dat HTC naast Nexus One op de markt bracht. Dat Samsung in de VS de grootste Android-vendor is kan ook een factor zijn.

Ter promotie van de Nexus S lanceerde Google een eigen pagina, kocht het een promoted trend op Twitter in, en verspreidde het aantal YouTube video’s, waaronder deze viral die meer dan 1,8 miljoen keer werd bekeken.

Verder is het marketingbudget van de Nexus S klein gehouden, Google zet in op haar naamsbekendheid in combinatie met word of mouth om de telefoon bij het grote publiek bekend te krijgen. De ontvangst van de Nexus S was wisselend. CNET publiceerde “Six Things Not to Love About the Nexus S”, de Tech Crunch review daarentegen was juist positief.

Conclusie

Na de Nexus S een aantal weken gebruikt te hebben ben ik er zeer tevreden mee. Hij is heerlijk snel, heeft veel geheugen, en ligt lekker in de hand. Intensieve applicaties als Google Earth of Layar draaien als een zonnetje. Een nadeel van de OEM versie (zonder verdere software) van Android is dat er geen schil zoals HTC Sense aanwezig is. Een voordeel voor echte Android fans dat er geen extra zooi op zit en dat ze hem lekker zelf kunnen aanpassen. Een nadeel voor de gemiddelde gebruiker omdat de gebruikersinterface daarom minder aantrekkelijk is. De Google-branding dient vooral promotionele doeleinden gezien de meerwaarde behalve de nieuwste software-versie minimaal is. Concreet biedt het de nieuwste Android en een reeks Google Apps, waarvan Google’s voice search/input applicaties en Google Navigatie meerwaarde bieden ten opzichte van bv. iPhones. Andere voordelen zijn VoIP/SIP en NFC ondersteuning. Aan de andere kant is de Nexus S net als voorgaande Android toestellen niet bijzonder als het aankomt op media. Andere minpuntjes zijn de kwaliteit van de bijgeleverde in-ear headset en het on-screen toetsenbord waar ik niet zo enthousiast over ben. Al met al is de Nexus S een top smartphone, hij is snel en je hebt altijd de meest recente software. Dit in combinatie met de kale Android maakt deze telefoon uitermate interessant voor Android fans en technisch aangelegde gebruikers.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

2 Reacties

    zjuul

    Leuke telefoon, ik heb hem nu precies een week. Heel erg blij mee, werkt nagenoeg perfect.

    Enige minpuntje is dat de aan/uit/ophangen knop aan de zijkant zit. Beetje onhandig.

    Gelukkig wel normale USB en audio aansluitingen.

    Kleine correctie op het artikel: de europese versie heeft geen super AMOLED, maar een superLCD scherm.


    19 april 2011 om 12:12
    Arno

    @zjuul als je klaar bent met bellen hoef je alleen je telefoon van je oor te nemen, je scherm word dan automatisch geactiveerd en kan je de ophang button op je scherm gebruiken, stukken gemakkelijker dan de knop aan de zijkant 😉


    22 april 2011 om 07:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!