Vergeet website SEO en start met video SEO

24 augustus 2011, 09:11

Steeds meer organisaties spenderen veel tijd en geld om een website zo goed mogelijk te optimaliseren voor zoekmachines en in het bijzonder Google. In de strijd om een plaats op de eerste pagina van Google wordt één belangrijke tool vaak over het hoofd gezien: video. Google toont YouTube resultaten al enige tijd op de voorpagina van zoekresultaten. Zo gevonden worden is vaak een stuk sneller en makkelijker dan met SEO, zeker gezien de recente veranderingen aan YouTube promoted videos.

Over de doorbraak van online video valt niet te twisten: iedere minuut wordt er meer dan 48 uur aan video op YouTube gepubliceerd en YouTube is na Google de grootste zoekmachine op het internet. De gemiddelde internetter kijkt 15 minuten online video per dag en is daarbij actiever verbonden met het getoonde onderwerp.

Video SEO is overzichtelijker

Online video is dus ongekend populair en toch is video SEO overzichtelijker dan website SEO. Voor video SEO worden een aantal standaard YouTube elementen gebruikt bij de indexatie zoals de titel, beschrijving en tags en ook ondertiteling en reacties. Meeste van deze elementen zijn uitstekend beïnvloedbaar waardoor video SEO ook voor de gemiddelde organisatie prima zelf uit te voeren is.

Promoted videos als bron voor verkeer

Een andere belangrijke factor bij YouTube video SEO is populariteit van een video. Maar ook hierin biedt YouTube een tool in promoted videos. Dit is weliswaar een betaalde manier om kijkers te werven, toch is het een effectieve manier om een video te verspreiden en YouTube maakt het programma ook steeds aantrekkelijker voor deelnemers.

Zo is promoted video’s recentelijk geswitched van betalen per klik naar betalen per bekeken video. Dit heeft als voordeel dat de adverteerder zeker weet dat een video ook daadwerkelijk wordt bekeken. Daarnaast kondigde Google op het AdWords weblog recentelijk aan dat promoted videos ook bovenaan de Google video zoekresultaten worden getoond zowel op het web als op mobiel (mobiel wordt steeds belangrijker op het gebied van video). Met deze eerste stap van Google verwacht ik dat het nog een kwestie van tijd is voordat Google promoted videos ook te vinden zijn in de hoofdzoekresultaten van Google. Hierdoor wordt deelname aan promoted videos nog interessanter.

Google voorpagina binnen handbereik

Uiteraard is een goede video met de juiste boodschap, product presentatie en/of call to action van een organisatie uitermate belangrijk. Zijn die video’s al beschikbaar dan is video SEO in combinatie met promoted videos een prima tool om een plaats op de voorpagina van Google en YouTube te veroveren!

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

17 Reacties

  Kasper de Wijs

  Waarom zou je website SEO moeten vergeten zoals in de titel wordt gesuggereerd en kan je niet gewoon beide doen?!


  24 augustus 2011 om 17:12
  Frank-Jan Smit

  Video’s doen het vooral goed op websites zelf. Als je op Youtube kijkt naar de video’s van bijvoorbeeld een willekeurige MKB’er die een leuk promofilmpje heeft gemaakt, zul je zien dat het aantal hits altijd super laag is. Video’s kunnen idd. wel een onderdeel van je SEO strategie zijn.


  24 augustus 2011 om 17:35
  Maurice Brand

  Wat een Telegraaf-titel. Het slaat echt nergens op. Volgens mij moet je op dit blog SEO berichten overlaten aan professionals zoals Traffic4U. Wel eens onderzoek gedaan naar conversies op video SEO? Hoe zie je het voor je dat ik voor mijn B2C webwinkels geen website-SEO meer moet doen maar leuke filmpjes moet maken? Meer dan 30% van onze omzet komt uit website-SEO.

  Daarnaast biedt Google veel minder ruimte voor video’s dan voor websites en is je kans van slagen dus klein.


  24 augustus 2011 om 18:19
  Remco Bron

  @Kasper @Maurice Als SEO voor je werkt moet je natuurlijk nooit stoppen. Punt is dat video SEO vaak wordt vergeten – zelfs door SEO specialisten – terwijl daar nu juist de kansen liggen met minder moeite toch bovenaan te komen staan zowel op Google als op de YouTube zoekmachine (toch de nummer 2 zoekmachine op het internet). Dus de boodschap: staar je niet blind op web SEO!


  24 augustus 2011 om 19:48
  Remco Bron

  @Frank-Jan Promo filmpjes scoren net zo hoog als advertenties, het zijn immers ook verkapte advertenties! Video SEO werkt op dezelfde wijze als web SEO: zijn er veel verwijzingen, embeds en views dan komt de video ook hoog in de ranking. Mijn ervaring; maak een leuke video (geen duidelijke reclame!), zorg voor goede beschrijvingen en meta gegevens, geef een kickstart aan de views met promoted video’s en een video krijgt vanzelf betere ranking en meer ‘natuurlijk’ verkeer via Google en YouTube.


  24 augustus 2011 om 19:52
  Peter van Schaik

  Waar kan ik de mogelijkheid van promotend videos, dus tegen betaling je videos bij promotend te krijgen, precies vinden?


  25 augustus 2011 om 03:35
  Frits F

  Remco heb je hier zelf enig ervaring mee? Heb je een case waarmee je kan aantonen wat de CTRs zijn van youtube naar site? (mijn eigen ervaring bedroevend laag) heb je enig idee wat de ROI van een SEO video campaign is? Ik heb vele tests gedaan, maar tot op heden heeft het wel bakken vol met geld gekost en heeft het slechts een handvol stuivers opgeleverd.

  Een video produceren die geen duidelijke reclame bevat klinkt erg leuk, maar is vaak duur, en levert geen conversie op.


  25 augustus 2011 om 07:59
  Remco Bron

  @Frits De conversie van een video is anders dan een traditionele campagne; daarom moet je een video campagne wat mij betreft niet met CTR meten maar opzoek gaan naar andere meet methoden zoals imago, engagement en de traditionele views.


  25 augustus 2011 om 08:13
  Frits F

  @remco daar ben ik het helemaal mee eens. maar is dan de strekking van je artikel niet helemaal verkeerd? Waar SEO veelal draait om het genereren van traffic, leads en sales gaat het bij video om imago. Zijn dit niet twee compleet verschillende marketing doelstellingen? Dus we moeten stoppen met geld verdienen en al onze knaken in het imago stoppen. Wellicht moet je eens beter nadenken over een titel voordat je een sensatie titel (en inleiding) schrijft die kant nog wal raakt.

  Trouwens: “Google voorpagina binnen handbereik” als er over bijvoorbeeld de blackberry torch alleen al 5900 resultaten zijn, hoe zorg je er dan voor dat je bovenaan kom te staan met een video? (en op een keyword zoals blackberry worden er al helemaal geen video’s op pagina1 van google getoond). Wellicht handig om wat video SEO tips te geven in plaats van alleen maar melding te maken van het feit dat het bestaat.

  Daarnaast gaat een groot gedeelte van je artikel over promoted videos, terwijl dat natuurlijk geen SEO is. Of zijn er bewijzen dat google betaalde resultaten ook beter weergeeft tussen de organische resultaten?


  25 augustus 2011 om 09:33
  David van Dam

  Remco, waarom denk je dat het nog een kwestie van tijd is voordat promoted video’s ook op de standaard SERP terug zullen komen? Dat dit op Google video search gebeurt vind ik logisch, daar zijn mensen immers op zoek naar video content. Hoe zie jij dit voor je op de standaard SERP?


  25 augustus 2011 om 10:45
  Maarten Zijlmans

  Promoted video’s tussen de gratis resultaten zie ik niet snel gebeuren. Het lijkt mij het beste te vergelijken met Google Shopping en Google Maps. Je hebt de gratis resultaten via en wil je ervoor betalen, dan doe je dit via de AdWords advertentie-extensies.

  Als je kijkt hoeveel er wordt geüpload en hoe makkelijk de titel, beschrijving en tags zijn op te geven, dan denk ik dat het juist heel moeilijk is voor de gemiddelde organisatie om video SEO zelf uit te voeren. Als iedereen het kan, is het juist moeilijk te onderscheiden. En de andere factoren zijn heel wat lastiger te beïnvloeden.


  25 augustus 2011 om 12:55
  Remco Bron

  @Frits Mijn strekking is niet dat je voor ieder keyword zomaar bovenaan kan komen te staan, maar er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waarvoor dit wel prima te doen is. Dat de conversie anders is ben ik met je eens, maar door daar creatief over na te denken kan je er wel succes mee worden.

  De koppeling tussen SEO en promoted video’s is belangrijk omdat in mijn ervaring promoted video’s invloed heeft op de vindbaarheid en populariteit van een video als een soort vliegwiel effect.


  25 augustus 2011 om 13:57
  Remco Bron

  @davidvandam @Maarten De plaatsing van promoted video’s tussen de natuurlijk zoekresultaten is speculatie van mijn kant maar ik vind het een logische stap na het tonen van video’s in de zoekresultaten. Waarom zou Google zich beperken tot alleen sponsored tekst links?


  25 augustus 2011 om 14:01
  Randy

  beste mensen ik vindt dat Remco wel gelijk heeft. ik zocht net namelijk op de woorden seo voor video en raad eens wat de allereerste resultaat isdat is: Video SEO Basics – Whiteboard Friday | SEOmoz en deze heeft een video. en dat in de normale tekst resultaten. en de video daaronder heb ik door de yahoo backlink checker gehaald en deze heeft maar 2 links en is de tweede resultaat. dus hoe kan dit. video wordt veel sneller geindexeerd. en ook nog een tussen de normale zoekresultaten. en het is een simpele video waarin een persoon voor de camera praat. niet eens een professionele marketing video.

  en ik heb meer resultatn gezien warin video met maar weining links op de eerste pagina komen. dus ik denk echt dat je met meer kans heb als jij ook video marketing erbij gebruikt. maar jouw normale seo moet je ook nooit vergeten en blijft nog steeds belangrijk


  11 november 2011 om 07:44
  Jacobus Lavooij

  Hallo Remco, denk je dat het nuttig is om plugins te gaan gebruiken zoals die van Yoast voor video seo? Die lijkt me een hoop werk uit handen te nemen. Zou graag jouw gedachte daarover horen.


  9 oktober 2012 om 23:32
  Renko

  Bedankt voor de tips!


  11 september 2014 om 20:04
  Jaylen

  I’m unsure where you are getting your info, however great topic. I must spend some time studying way more or untsnedarding more. Thanks for fantastic info I was looking for this data for my mission.


  9 augustus 2016 om 04:31

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!