GadgetReview: LG Optimus 3D, de eerste 3D smartphone met ballen

28 juli 2011, 05:22

Een mobiele telefoon die echt iets nieuws brengt is tegenwoordig schaars. Veel telefoons lijken op elkaar en hebben dezelfde functionaliteiten. LG brengt met zijn LG Optimus 3D werkelijk iets nieuws op de markt waarmee ze ons een blik in de (mogelijke) toekomst geven. Zal 3D een nieuwe revolutie brengen voor de mobiele gebruikers ervaring? We gaan er dieper op in en ondervonden zelf het 3D geweld dat LG brengt met de eerste 3D telefoon voor het grote publiek.

Look & Feel

De LG Optimus 3D wordt geleverd in een elegante compacte rode doos. Bij het uitpakken is het eerste wat opvalt de grote van de telefoon. Met een scherm van 4.3inch voelt het product erg groot aan, dat is wennen wanneer je gewend bent aan een compacte telefoon. De voorzijde bevat het 4.3inch scherm, de speaker, de front camera en de vier standaard Android toetsen. Er bevindt zich een HDMI uitgang, micro-SD, Jackplug en een 3D switch aan de zijkant van het toestel. De achterzijde heeft iets bijzonders, een zilveren streep die een flitser en twee camera’s bevat, het eerste teken dat deze telefoon iets bijzonders te bieden heeft. Het grote scherm biedt een geweldige gebruikers ervaring, alles is duidelijk te lezen en het aanslaan van de verkeerde toetsen is verleden tijd. Waar wel beter over nagedacht had kunnen worden was het plaatsen van de aan/uit knop. Deze bevindt zich boven aan het toestel, hierdoor is het activeren van je beeldscherm nauwelijks uit te voeren met een hand.

3D geweld

Het speciale aan deze telefoon zijn de 3D mogelijkheden. In de Optimus 3D heeft LG ruimte gemaakt voor een autostereoscopisch 3d-scherm, een 3d technologie waar het mogelijk is zonder bril 3d te zien. Door het schaarse aanbod van 3D producten levert LG zelf een aantal applicaties mee om te genieten van het 3D vermogen. Vier spellen, een aantal 3D voorbeeld filmpjes en een 3D galerie worden standaard geleverd. Bij het opstarten van een 3D applicatie duurt het ongeveer 3 seconden voordat je ogen eraan gewend zijn en je daadwerkelijk diepte ziet. Een spectaculaire ervaring die veel mensen verrast, maar toch wel wat gewenning nodig heeft. Het is verrassend om te zien dat de 3D beelden haarscherp zijn en niets inleveren ten opzichte van 3D met bril. Het verbetert 3D zelfs doordat er niet langer een donkere waas veroorzaakt door de bril aanwezig is. Persoonlijk kan ik niet wachten tot deze techniek kan worden toegepast in de bioscoop. Het idee achter 3D is dat beelden op je afkomen, maar mijn ervaring op dit toestel is vooral meer diepte. Het wekt de illusie dat je als gebruiker door een raam naar een scene zit te kijken. Mobiele gebruikers staan erom bekent snel afgeleid te zijn, iets wat niet aan de orde is wanneer je in 3D werkt. Als gebruiker moet je je concentreren om 3D te ervaren, je sluit je praktisch af van je omgeving en bent alleen nog bezig met je scherm. Het missen van je trein wordt oprecht een gevaar door de intensiviteit. In de praktijk gebruik je de 3D mogelijkheden niet veel, het kost te veel tijd om te laden en elke keer moeten je ogen er eerst aan wennen. 3D voelt als een leuk speeltje, maar je gebruikt het gelimiteerd. Het trek de batterij zo snel leeg dat je het alleen wilt gebruiken wanneer je stroom bij de hand hebt.

Camera

Hoewel het afspelen van 3D materiaal al bijzonder is, kan de telefoon ook 3D films en foto’s opnemen. Ik herinner mij een uitspraak van Jack Black bij de Graham Norton show dat maar een handje vol mensen zichzelf ooit in 3D hebben gezien. Dit aantal zal snel gaan stijgen met de komst van de LG P920. De opgenomen video is van zeer goede kwaliteit. Nadeel is dat je het niet op een gewone Windows of Mac OS X PC of laptop kunt afspelen zonder dat die 3D ondersteunen. Hetzelfde geldt voor 3D foto’s, welke je niet in 3D kunt afdrukken. In de praktijk betekent dit dat het materiaal alleen voor jezelf in 3D is te bekijken en het delen van films en foto’s niet gebeurd. Uiteraard is dit een kwestie van tijd en zal de mogelijkheid in de toekomst wel bestaan, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit te laat voor deze telefoon. Het is gelukkig ook mogelijk om 2D foto’s en video’s op te nemen. De kwaliteit hiervan is wat je er van mag verwachten. De camera ondersteund 1080P high definition opnamens waarbij de beeld kwaliteit prima is. Wanneer 3D materiaal ook op de desktop wordt ondersteund zal de camera op het toestel pas volledig tot zijn recht komen.

Multimedia

Het geluid uit de bijgeleverde headset is uitstekend en een genot om je favorieten muziek mee te beluisteren. Wel ondervond ik dat het aansluiten van mijn eigen “Monster Beats” headset een probleem was. Hoewel de bijgeleverde headset perfect past, is de kromme afwerking bij de 3,5mm plug niet geschikt voor mijn eigen headset waardoor het apparaat vaak stopt met afspelen. De ingebouwde speaker heeft mij positief verrast. Hoewel ik normaliter geen fan ben van muziek afspelen zonder headset, heb ik hem de afgelopen tijd geregeld aangezet tijdens het klussen.

Het grote scherm leent zich prima voor het digitale toetsenbord. Voorheen was ik zelf gek op telefoons met een fysiek toetsenbord, maar die heb ik met deze telefoon niet gemist. Het bekijken van video’s gaat uitstekend en het grote beeldscherm zorgt voor een goede kijkervaring. LG levert nog een aantal applicaties mee voor onder andere het beluisteren van muziek en het gebruik van social media. Deze heb ik zelf uit gewenning echter weer vervangen voor applicaties uit de Android market.

Krachtpatser

Het vloeiend afspelen van 3D spellen geeft al aan dat het toestel krachtig is. De dual-core processor maakt het toestel heerlijk om mee te werken. Het starten van video’s, het laden van je gallerij, alles verloopt vlekkeloos en in een vloeiende beweging waardoor de telefoon je nooit tegenwerkt. Alle pracht en praal heeft helaas ook een negatieve kant, de batterijduur is niet lang. Wanneer je onderweg graag online bent, muziek beluisterd of video’s bekijkt zal je slim met je stroomvoorzieningen om moeten gaan en altijd een oplader bij je moeten dragen. Een uurtje reizen met streaming muziek zorgt al gauw voor een afnamen van de batterij van 25%. Ik heb geregeld gehad dat ik niet meer bereikbaar was omdat de batterij leeg was. Dit heeft tot gevolg gehad dat ik haast geen gebruik maakte van de 3D mogelijkheden, dit zorgde er namelijk voor dat mijn telefoon twee keer zo snel leeg liep. Bij normaal gebruik redde ik ongeveer tien uur met de accu, net genoeg voor het een volledige werkdag plus reistijd.

Marketing

Bij de GadgetReview van de LG Optimus 2X schreven we hier op Marketingfacts al over de koerswijziging van de strategie van LG. Een focus op ‘feature phones’ zorgde ervoor dat de verkopen van LG kelderde. Inmiddels is LG weer op de goede weg lijkt het, al werd wel onlangs bekend dat het toch de verkoopverwachtingen naar beneden bij moet stellen. LG verwacht dit jaar 24 miljoen smartphones te verkopen, waar de Koreaanse fabrikant eerder aan 30 miljoen dacht. De tegenvallende resultaten zouden vooral te wijten zijn concurrenten Samsung en Apple.

De totale winst van LG kwam in het tweede kwartaal van 2011 uit op bijna 146 miljoen dollar. De omzet van de mobiele divisie steeg met 11.6 procent, wat vooral door betere verkopen van de Optimus-lijn. Zo verkocht de Optimus One en de Optimus 2X Speed erg goed en ook de eerste cijfers van de Optimus Black zijn positief. De verwachting voor de Optimus 3D is dat er 1,7 miljoen stuks verkocht zullen worden in 2011. Binnen de vernieuwde focus op smartphone toestellen is ook 3D een belangrijke component. Naast de Optimus 3D smartphone zal LG ook met een 3D tablet komen, de LG Optimus Pad.

LG is ook al bezig met een 3D opvolger. Er wordt gewerkt aan de Optimus HD, een smartphone met een 4,5 inch HD scherm. Ook liggen er alweer twee nieuwe smartphones op de planken voorzien van Android 2.3. Het gaat om de LG Optimus Pro (LG-C660) en de LG Optimus Net (LG-P690). De Optimus Pro

Eindoordeel

Ik zie een toekomst voor de 3D techniek van LG, maar ben niet overtuigd dat het zich leent voor het mobiele platform. Het 3D menu (wat niet gebruikt hoeft te worden) voelt nu meer als een obstakel, maar video en spellen worden er een stuk intenser door. Mobiel gebruik is vluchtig en ongeconcentreerd, terwijl 3D juist het tegenovergestelde van de gebruiker verwacht. Het opnemen van 3D materiaal is een geweldige functie, maar totdat onze desktops ermee overweg kunnen is het meer een leuke toevoeging. Met de 3D functionaliteiten weggelaten is het toestel nog steeds een uitstekende en goed presterende telefoon. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat het toestel problemen had met het draaien van zware applicaties en afgezien van de batterijduur heeft hij me nooit in de steek gelaten. Ik zou bijna vergeten dat ik op een mobiel apparaat werk in plaats van op een desktop pc.

Frank Bloemendal
Student Commucation & Multimedia Design bij Upstream

As a student of ICT I have focussed on multimedia products. I have been involved in game development, web development, interactive application development and most recent active on mobile development. Expanded my experiences with the minor Asian Studies: Doing business in China. Lived in China for a year and a half related to study and becoming more aware of cultural behavior. I am enrolled in Xiamen University for a lingituics program to improve my Chinese on writting, reading and speaking after which I will pursue a master degree in International Relations. Future plans are related to a managemental function within an international coperation targeting the Chinese market or having a development team in China.

Categorie
Tags

1 Reactie

    PKeizer

    Mocht uw accu van uw LG Optimus 3D snel leeg raken of heeft u behoefte aan een extra backup batterij. Dan kunt u deze bestellen op internet.


    28 juli 2011 om 14:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!