Het nieuwe werken in China

11 april 2011, 07:14

Tweeënhalf jaar geleden ben ik met Marketingfacts meegegaan naar de Chinareis 2008. Naar aanleiding van die reis ben ik ook gelijk maar in China gebleven om mijn nieuwe software ontwikkelings bedrijf Nexocial op te starten. Dus na een korte talencursus in Beijing ben ik naar Chengdu verhuisd om mijn droom ook werkelijkheid te maken. Met de lessen die ik had geleerd bij Microsoft, wilde ik ook graag in China Het Nieuwe Werken toepassen. Toen ik dat met een aantal mensen overlegde, verklaarde iedereen mij voor gek want “dat werkt nooit met Chinezen”. Twee en een half jaar later zijn we zover en komen we nu regelmatig in de nieuws als “eerste nieuwe werken bedrijf van Chengdu”.

Deze gastbijdrage is geschreven door Hugo Leijtens (@hugoleijtens), oprichter van Nexocial.

De filosofie wijkt niet ver af van die van in Nederland: “Neem je verantwoordelijkheid en krijg vrijheid terug”. En het is nou net die vrijheid die het hier succesvol maakt. Het is niet gemakkelijk als klein bedrijfje de juiste talenten aan te kunnen trekken. De salarissen schieten hier namelijk ook snel omhoog. En met bedrijven als Intel, SAP en Microsoft om de hoek is het natuurlijk niet eenvoudig om mensen duidelijk te maken dat ze beter bij Nexocial kunnen komen werken, dan bij een van de grote spelers. Het nieuwe werken is de troef die er voor zorgt dat dus wel gebeurd.

De dagelijkse management cultuur van Chinese managers draait namelijk volledig om controle. De manager is de baas en zijn team doet exact wat hij verteld. In mijn ogen niet de meest handige aanpak, want de meeste mensen hebben hier echt een fatsoenlijke opleiding en kunnen prima voor zichzelf denken. Op het moment dat je ze die vrijheid geeft om zelf te mogen nadenken, zie je ook dat ze dat met open armen accepteren en dat ze met veel passie ook de verantwoordelijkheid nemen om de dingen goed af te ronden.

Dat gaat natuurlijk allemaal niet vanzelf. Op het moment dat je de chinezen in deze werkwijze niet begeleidt zullen ze erin verdrinken. Sommige nemen het gewoon niet op en anderen kunnen er misbruik van maken. Om de awareness binnen het bedrijf te creeeren hebben we een proces gedefinieerd waaraan mensen ook zelf kunnen zien hoe ver ze zijn.

Het is belangrijk dat de mensen hier eerst zien dat het anders werkt dan dat ze gewend zijn. Dat duurt meestal een paar maanden. Daarna kunnen ze zelf in het nieuwe werken mee lopen. Als ze er mee kunnen lezen en schrijven dan wordt het tijd voor ze om andere mensen te begeleiden om dit concept op te pakken. We hebben ervaren dat deze aanpak erg goed werkt. Ook hebben we hiermee een “druk middel” gevonden om de performance van de mensen hoog te houden en ze op een goede manier te forceren om minder leuke dingen te doen als administratie. Op het moment dat mensen de basics of hun taken namelijk niet in orde hebben, nemen we vrijheden weg.

Ze moeten dan bijvoorbeeld verplicht een week lang verplicht om 8.45 op kantoor komen en pas om 18.15 weggaan. Ook het sociale aspect draagt hier aan mee, aangezien je daarmee natuurlijk gezichtsverlies lijdt naar je collega’s. Het gebeurd gelukkig maar zelden dat we deze acties hoeven te doen, en meestal is dat ook maar 1 keer.

Anytime, anywhere

Omdat we een software bedrijf zijn, hebben we de mogelijkheid om altijd en overal te werken. Een van onze designers krijgt bijvoorbeeld vaak goede inspiratie terwijl hij in een park werkt onder het genot van een kopje thee. We hebben natuurlijk wel het werk zo ingericht dat er specifieke goals en targets zijn om de mensen een duidelijk doel te geven. Zo hebben we ook geen vaste werk tijden, en zien we dat mensen die kinderen hebben vaak wat eerder vanuit huis beginnen en dan wat later naar kantoor komen. Tegelijkertijd geeft deze hele manier van werken hen ook de willingness om richting deadlines echt nachten op kantoor door te brengen. Slaapzakken zijn dan ook geen uitzondering op kantoor. Wat ook echt opvalt is dat de meesten vanuit huis ook nog ingelogd zijn en dat taken die toegewezen zijn ook gewoon ‘s-avonds gewoon verder gaan.

Work Life Balance

Omdat we met allemaal enorm gepassioneerde mensen aan het werk zijn, slaat de work-life balance weleens om naar een onbalans. Het is natuurlijk goed om te zien dat mensen echt met veel plezier werken, maar het hoeft niet altijd goed te zijn voor de mensen. Zeker niet voor diegenen die getrouwd zijn. We hebben daarom ook 2x zo veel vakantie dagen ingepland dan normaal is in China (iedereen krijgt 25 vakantie dagen, in plaats van 12 per jaar). Dat is er juist om er voor te zorgen dat we mensen kunnen begeleiden in een goede balans tussen werk en prive.

Nexocial

Nexocial is een Nederlands / Chinese startup dat een Intern Social Business platform heeft voor bedrijven die wel Sharepoint 2007 sociaal willen hebben, maar nog niet willen migreren naar Sharepoint 2010. Met klanten als ING, Volkswagen en anderen bedienen we vooral grote enterprises om te transformeren naar Social Business. Nexocial heeft naast hun core business weConnect ook nog side projects gelanceerd als Windows Phone 7 applicaties en natuurlijk de Nederlandse npad. Nexocial opereert zowel in Europa als in China.

Nexocial – first new world of work company in Chengdu

Link naar oorspronkelijke artikel (China).

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie
Tags

6 Reacties

  vincentrietveld

  Leuk stuk. En herkenbare situatie. Ben zelf net een week terug van een stage van vier maanden bij Maximum Employment Marketing Group in Shanghai. De collega’s daar kregen ook veel vrijheden en werktijden werden flexibel ingevuld. Wat ik merkte is dat er vaak vanuit huis ook nog hard gewerkt werd en lange werkdagen waren geen uitzondering. Vond het erg prettige en leerzame werkomgeving en merkte dat er naast werk ook vooral veel lol werd gemaakt.


  11 april 2011 om 09:20
  Hugo Leijtens

  Hi Vincent,

  Leuk te horen! Shanghai is ook een prachtige stad om rond te lopen. Ik had graag gewild dat er in mijn tijd die mogelijkheden ook werden geboden! Het empoweren van mensen om altijd en overal te werken heeft ook het gevolg dat dat dan ook gebeurd! Als founder is het natuurlijk erg cool te zien hoe iedereen hetzelfde gedrag ook heeft met het thuiswerken en inzet tonen.


  11 april 2011 om 11:19
  Remco Steen

  Hey Hugo,

  Inspirerened verhaal. Fantastisch om te lezen dat je je dromen daadwerkelijk waarmaakt in China.

  Heel veel succes met het uitbouwen van Nexocial!


  12 april 2011 om 16:41
  Sandra Galjaard

  Vincent, wat mooi om te zien dat je je droom kunt realiseren in den verre. Wat me opvalt is dat de werkomgeving op kantoor bij jullie niet echt een hele inspirerende is. Halen chinezen hun inspiratie uit andere zaken dan hier in NL? De verwachting is dat de toekomstige leiders in NL hoog opgeleide chinese dames zullen zijn, in hoeverre is dat een herkenbare ontwikkeling voor jou als daadwerkelijk de strenge command en control cultuur veranderd?

  Ik zie het namelijk zomaar gebeuren hoor. Zeker door de andere arbeidsethos en volgens mij ook een andere balans, waarbij het prive zeker belangrijk is, maar volgens mij de zwaarte bij het werk blijft liggen (ondanks HNW).


  13 april 2011 om 06:19
  Hugo Leijtens

  Hi Sandra,

  Weet niet zeker of je mij bedoelde, Vincent kan ook vast antwoord geven op je vraag! Allereerst je vraag over de kantoor omgeving. Grappig dat je dat zegt. Ik heb namelijk heel sterk geprobeerd om meerdere omgevingen te creeeren waar mensenverschillende type werk kunnen uitvoeren. Een van de ruimtes waar we een meer ontspannen omgeving wilden creeeren is voor chineze begrippen ook echt heel bijzonder. Je hebt wel gelijk als er wat meer aan de muur mag hangen 😉

  Mijn rechterhand en meest belangrijke persoon in mijn bedrijf is een vrouw. Ik wilde dat ook liever aangezien vrouwen andere inzichten hebben dan mannen. Persoonlijk vind ik de diversity erg belangrijk. Ik kan ook wel echt hardop zeggen dat zij mij complimenteert. Al mijn gebreken vult zij perfect aan waardoor we samen als bijna 1 persoon opereren naar de rest van het bedrijf team. Wat betreft het gezicht naar buiten push ik haar graag naar voren.

  Het wordt natuurlijk afwachten zodra ze kinderen gaat krijgen hoe dat gaat lopen, maar na een aantal gesprekken daarover heb ik er alle vertrouwen in dat dat helemaal goed gaat komen. Kinderopvang (iets dat ook niet normaal is) is al langs de revu gepaseerd en nieuw werken kan natuurlijk ook prima vanuit huis.


  13 april 2011 om 07:05
  Sandra Galjaard

  Hoi Hugo,

  ik bedoelde jou inderdaad, foutje. Wat leuk dat jouw rechterhand een vrouw is. Ik ben echt benieuwd hoe snel e.e.a. zich gaat ontwikkelen, ook naar het westen. Wat goed dat je ook wat westerse gewoontes als kinderopvang gelijk meeneemt en iets doet met vakantiedagen.

  V.w.b. de ruimtes: op de video zie je natuurlijk maar weinig. Wat ik vooral zag waren ruimtes met veel bureaus die ook zeer goed bezet waren en inderdaad witte wanden. Nu kan dat natuurlijk ook heel prettig zijn, maar ik merk juist dat er in de combi HNW en inspiratie meer gezocht wordt in afwijkende kleuren en vormen. En natuurlijk gecombineerd met juist weer rust en eenvoud. Alles voor verschillende soorten werkzaamheden en momenten.

  Nou succes in ieder geval met je business.


  13 april 2011 om 07:19

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!