GadgetReview: Beeld van je laptop op de TV met PConTV

28 maart 2011, 07:00

De integratie van internet en social in de TV is aanstaande. Met Samsung SmartTV, Google TV en Apple TV barst de strijd om de slimme TV los. Tot die tijd moeten we het laptopje inpluggen om internet of video op de TV te bekijken. Een alternatief is PConTV van het Nederlandse Dutchtronics. Hiermee kan je via WiFi het beeld van je PC of laptop streamen naar je TV. In deze review nemen we dit apparaat eens goed onder de loep.

Thuis en bij mijn ouders sluit ik regelmatig mijn laptop op de TV aan via HDMI om een leuk filmpje te kijken. Dit werkt op zich prima maar het is niet zo eenvoudig dat ik mijn ouders dit zelf ook om de haverklap zie doen. Om in dit gemak te voorzien bedachten de mannen van Dutchtronics de PConTV. Het apparaat is een WiFi ontvanger die je via HDMI op je TV aansluit. Via WiFi kun je tot 8 laptops en computers (ook Mac wordt ondersteund) verbinden met het apparaat, welke je eventueel kunt bedienen met een toetsenbord en muis dat je erop aansluit. Leuk in het kader van Battle of the screens: consumenten die tijdens TV kijken op de laptop Twitter in de gaten houden of emailen op de smartphone. De PConTV maakt het mogelijk dat informatie van meerdere screens op TV kan worden getoond en zo content met de rest van de huiskamer kan delen.

Installatie

Zoals gezegd sluit je het apparaat aan op je TV, en hang je deze via WiFi of kabel in het lokale netwerk. Op de PC’ of laptop waarvan je het beeld op je TV wilt tonen moet je de software van PConTV installeren. Het voordeel van de software is dat deze automatisch je netwerk afzoekt naar de PConTV, en je dus niet handmatig het IP hoeft op te zoeken. Wat daarnaast handig is van de software is dat het automatisch de resolutie van de laptop aanpast gedurende dat deze is aangesloten op de TV. Het nadeel is dát je extra software moet installeren wanneer je een nieuwe client wilt gebruiken, en je dus altijd op zoek moet gaan naar dat installatie-CDtje. Anderzijds zul je in de huiskamer weinig van devices wisselen, dus dan zou dit minder relevant zijn.

Gebruik

Als de software geïnstalleerd is, hoef je deze alleen aan te zetten en te connecten om je PC met de TV te verbinden. De software past de resolutie aan en “mirrort” het scherm zodat je ook op je laptop nog goed kan zien wat je doen. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld wilt browsen, YouTube filmpjes bekijken of je sociale netwerken doorbladerd met je laptop op schoot. Daarnaast is het mogelijk om een muis- en toetsenbordset aan te sluiten op de USB poort van de PConTV, zodat je daarmee je laptop of PC kunt bedienen. Vooral handig als je aan de andere kant van de kamer een PC hebt staan waarvan je het toetsenbord niet heen en weer kan of wil slepen. Ik kan me goed voorstellen dat de PConTV voor velen erg handig is. Ik merk dat ik sinds dat ik het apparaat in de huiskamer heb staan ook sneller geneigd ben om mijn huisgenoten “even dit leuke filmpje” en “even die foto’s van afgelopen weekend” te laten zien. In mijn omgeving zie ik steeds meer mensen de laptop op de bank in de woonkamer gebruiken, wat de relevantie van de PConTV verhoogd. Mijn ouders kijken bijvoorbeeld zeer vaak programma’s terug op Uitzending Gemist, wat ze doen op de laptop. Met de PConTV zouden ze dat eenvoudig op de TV kunnen bekijken, wat toch prettiger kijkt.

Beeld- en geluidskwaliteit

De kwaliteit van het beeld gaat tot 720p (1280×720). Prima dus voor DVD en HD-ready video. Tot 1080p is het apparaat niet in staat, wat vrij logisch is gezien de limitaties van de snelheid van het WiFi. De geluidskwaliteit bedraagt stereo (44,1KHz) geluid. Voor de echte audio- en videofielen is de PConTV dan ook niet bedoeld. Om 720p beeld te versturen via de WiFi heb je wel een goede router nodig. Mijn oude Linksys 100mbit b/g router zorgde ervoor dat ik niet via de hoogste kwaliteit kon doorsturen, ook niet via de kabel. Toen ik deze verving door een 1 Gbit TP-Link b/g/n router lukte dit wel prima, zowel via de kabel als via WiFi. Desalniettemin is de kwaliteit van het 720p beeld erg goed. DVDtjes kijken en HD ready films zien er prima uit. De echte filmfanaten zullen echter geen genoegen nemen met 2.0 audio en 720p video.

B2B

Behalve dat het product geschikt is voor in de huiskamer, richt Dutchtronics zich met de PConTV ook op kantoren. Als je het apparaat aansluit op een projector/TV, kunnen verschillende mensen via de WiFi hun presentatie projecteren. Voor presentaties is de video- en audiokwaliteit sowieso meer dan in orde. Nadeel is wel dat elke gast die een presentatie geeft eerst de software moet installeren.

Al met al is de PConTV een leuk apparaat wat het een stuk gemakkelijker maakt voor de consument om beeld van de laptop of PC te projecteren op de TV. De adviesprijs van het apparaat bedraagt 150 euro, waarvan ik betwijfel of veel consumenten dat er voor over hebben.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

8 Reacties

  jos

  Mensen die films van hun PC op hun TV willen kijken hebben over het algemeen genoeg kennis om een Samba share in te stellen, en dus hebben deze mensen genoeg aan een mediaplayer, die veel goedkoper is, en veel meer formaten kan afspelen.

  Deze versie is iets beter dan hun vorige PConTV, maar nog steeds is dit product een belediging voor de ontwikkeling van multimediaspelers.


  28 maart 2011 om 07:15
  Chris

  Het aantal formaten dat de PConTV afspeeld is afhankelijk van wat je eigen PC afspeeld.

  Het is namelijk als het ware gewoon een clone van je desktop en geen mediaspeler… 😉

  Prima product voor mensen die op een eenvoudige manier meerdere PC’s in huis op willen kunnen oproepen op hun TV.


  30 maart 2011 om 05:34
  John

  Kan iemand mij vertellen hoe de geluidskwaliteit is?

  Het gaat mij vnl. om het via de TV/surround installatie af kunnen spelen van mijn muziek nl.

  Vr. groeten

  John


  29 mei 2011 om 08:28
  erwin

  Hallo allen,

  Ik twijfel over de aanschaf van dit product.

  Ik wil het niet zozeer gebruiken voor het streamen van films e.d. vanaf mijn vaste PC, maar om “normale” computerprogramma’s als excel, word e.d. en evt spellen via de TV te doen en niet via de PC (die in mijn geval op zolder staat).

  Of het apparaat hiervoor geschikt is lees ik echter nergens terug, aangezien iedereen het enkel over de beeld en geluidskwaliteit (van films) heeft.

  Kan iemand hier iets meer over zeggen?


  19 juni 2011 om 15:49
  DannyOosterveer

  Erwin,

  Dit kan met de geluids/beeldkwaliteit in ieder geval prima. Omdat je een USB toetsenbord/muis combinatie op het apparaat kan aansluiten hoeft de PC en/of laptop ook niet in de buurt van de TV te staan. Dat maakt het zeker geschikt om ook programma’s als Excel te gebruiken. Wel is het beeld van TV niet zo scherp als een display van een laptop of PC, kleine teksten zijn dan altijd erg lastig te lezen. Wat dit betreft is het juist weer niet zo geschikt. Dit heb je echter met alle apparaten die je op je TV zal aansluiten. Als je dichtbij staat is het wel goed te doen, maar nooit zo optimaal als PC/laptop scherm.


  19 juni 2011 om 15:57
  john

  kan mij iemand vertellen hoe ik mijn laptop laat projecteren op tv toestel via WiFi.. het gaat bij mij,maar als ik begin met projecteren springt de resolutie vanzelf terug van de hoogste stand naar de laagste stand,dus steeds na prjecteren moet ik mijn laptop terug instellen naar de hoogste resolutie.. wat doe ik verkeerd hier ?


  11 november 2012 om 16:43
  DannyOosterveer

  Hi John,

  Ik heb ‘m zelf niet meer, maar ik kan me een dergelijke situatie ook wel herinneren van m’n testperiode. Hij springt terug naar een lagere resolutie als de bandbreedte het niet aankan. Bij een 1Ghz router en netwerkcontroller ging de hoogste resolutie prima. Maar toen ik een laptop gebruikte met langzamere wifi lukte dat niet.


  11 november 2012 om 19:23
  wilma

  hallo ik wiltv aaslo


  9 mei 2017 om 17:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!