Move media faster in het digitale tijdperk met Intel’s Thunderbolt: Wat technologie wil

25 februari 2011, 06:45

What Technology Wants. Aan de titel van dat boek van Kevin Kelly moest ik even denken toen ik het nieuws over Intel’s Thunderbolt-aansluiting en de nieuwe macbooks van Apple vanmorgen soupeerde bij de koffie. Wat technologie wil: als het kán, dan zal het, kijk naar de ontwikkelingen en bereid je voor. Als je een aansluiting kunt maken op pc’s die 10Gbps aan kan (full-length HD movie in 30 seconden overpompen) waarom zou je dat dan niet doen? Sorry, iedereen met HDMI of erger nog (zó 2000 and late) USB 2.0 of 3.0. De technologie schrijdt voort. Hier is Intel’s Thunderbolt: jouw nieuwe standaard.

Nee, natuurlijk is het niet de nieuwe standaard. Nog lang niet. Maar kunnen we de battle nog herinneren tussen die twee opvolgers van de dvd? De ene is blu-Ray en de andere ben je waarschijnlijk alweer vergeten. De ontwikkelingen gaan zó snel dat het bijna niet meer bij te houden is. Maar voor de massale adoptie en het predikaat van ‘standaard’ is wel een kritieke massa nodig. Dáárom heeft Intel Thunderbolt in de nieuwste MacBooks van Apple laten bouwen als primeur en niet in een of andere saaie beamer. Want die MacBookk, die moet namelijk iedereen hebben omdat er een i7 processor inzit met 2,7 Gigahertz: dat is sneller dan je nodig hebt, maar als het kán in een laptop, dan zal het. Het is wat de technologie wil. Tot zover het marketinglesje in deze column.

In het persbericht borstklopt Intel’s Mooly Eden, general manager van de PC Client Group bij Intel: “With Thunderbolt technology, Intel has delivered innovative technology to help professionals and consumers work faster and more easily with their growing collection of media content, from music to HD movies. We’ve taken the vision of simple, fast transfer of content between PCs and devices, and made it a reality.”

We worden geholpen door de nieuwe technologie, want we kunnen met onze pc’s, laptops, tablets, telefoons en alle andere digitale devices waar we ons mee omringen nog sneller gegevens uitwisselen met slechts één kabel voor audio en data. Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise, en Western Digital zijn bedrijven (misschien heb je wel een externe harddisk van LaCie of WD) die al aan boord zijn gestapt bij Intel. Dat maakt het leven gemakkelijker. Maar eerst moeten we even alle HDMI-tv’s en pc’s langzaam dumpen, toch? Om maar te zwijgen van die mooie standaard USB. Je weet wel, die kabel waar je in ieder internetcafé overal ter wereld mee uit de voeten kunt ;).

Het valt allemaal mee. Om de adoptie van Thunderbolt een zetje te geven bezweert Apple dat er heel veel opgelost kan worden met adapters (daar zijn ze gek op in Cupertino, adapters). In het persbericht van Apple:

“Featuring two bi-directional channels with transfer speeds up to an amazing 10Gbps each, Thunderbolt delivers PCI Express directly to external high performance peripherals such as RAID arrays, and can support FireWire and USB consumer devices and Gigabit Ethernet networks via adapters. Thunderbolt also supports DisplayPort for high resolution displays and works with existing adapters for HDMI, DVI and VGA displays. Freely available for implementation on systems, cables and devices, Thunderbolt technology is expected to be widely adopted as a new standard for high performance I/O.”

De nieuwe standaard. Als Apple het zegt, dan is het zo. Nu gauw naar de winkel, snel een nieuwe MacBook halen. Niet omdat ik Apple zo leuk vind, natuurlijk. Maar vanwege die Thunderbolt aansluiting. Dat klinkt goed, Thunderbolt. Vinden jullie ook niet?

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

2 Reacties

    mgvandenbroek

    @ Mark: Heh, bah. Mild commentaar. Vond de link met gedachtegoed Kelly zo mooi gevonden…. Als jij tussen de regels niet hebt gelezen dat ik dit zéker wel een belangrijke en interessant ontwikkeling vind, dan is dat écht spijtig. Dat komt dan door mij. Hoewel dit, na uitvoerige herlezing zo op vrijdagavond, weinig aan duidelijkheid te wensen overlaat:

    “We worden geholpen door de nieuwe technologie, want we kunnen met onze pc’s, laptops, tablets, telefoons en alle andere digitale devices waar we ons mee omringen nog sneller gegevens uitwisselen met slechts één kabel voor audio en data. Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise, en Western Digital zijn bedrijven (misschien heb je wel een externe harddisk van LaCie of WD) die al aan boord zijn gestapt bij Intel. Dat maakt het leven gemakkelijker.”

    De column van Lefsetz is inderdaad een stuk beter, Mark. 🙂


    25 februari 2011 om 19:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!