GadgetReview: BlackBerry Bold 9780 met nieuwe OS 6.0

23 december 2010, 10:31

De BlackBerry Bold 9780 is er qua hardware op vooruit gegaan (camera en geheugen) maar de echte verbeteringen zitten toch in het nieuwe operating systeem OS6. Het traditioneel zakelijke merk timmert goed aan de weg in de consumenten smartphone markt. In deze review zullen we alle aspecten bekijken en toelichten. Het basic design en de basic features van de allereerste BlackBerry’s is nog steeds terug te vinden in hun nieuwste modellen. Niet geheel onverstandig want de verkoopcijfers van BlackBerry zijn nog steeds dik in orde en de Bold 9700 verkoopt nog steeds beter dan welke andere Smartphone dan ook in Nederland.

Dat is opmerkelijk, er is toch stevige concurrentie van de iPhone 4, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD of Z en ook Windows Phone 7 doet langzaam zijn intrede. Wat is er dan toch zo bijzonder aan de BlackBerry? Nu ik zelf de Bold 9780 gebruik ik deze namelijk ook meer dan mijn iPhone 4!

Om alvast een idee te geven van de look & feel van de BlackBerry Bold 9780 bij deze de video:

Scherm, Bediening en Prestaties

Het oude OS versie 5.0 doet na het gebruiken van 6.0 al heel snel ouderwets aan. Het nieuwe OS6 is verder ook wel even wennen. Voor het eerst zitten voor mijn gevoel vooral in de settings zaken op een hele andere plek en is het even zoeken geblazen. De bediening is echter net zo soepel en heeft iets meer “eye candy” maar blijft toch vrij basic en trouw aan waar BlackBerry groot mee is geworden.

Scherm

Klein maar fijn gaat zeker op voor het maar 2.44? scherm. Het is helder en scherp en vooral in het zonnetje zeer prettig om naar te kijken. Bij het browsen of bekijken van video schiet het scherm qua afmetingen zeker tekort maar email en tweets lezen gaat echt prima. Ook foto’s zien er prima uit maar echt lekker door je bibliotheek bladeren zal toch anders voelen dan op een 3.5? of groter scherm.

Bediening

Geen touchscreen en dat is eigenlijk best lekker. Snel en efficiënt typen, met een snelkoppeling naar een menu onderdeel of met één hand al lopend door je email bladeren en switchen tussen apps en dat is op menig touchscreen toestel een ander verhaal. Ook het toetsenbord is nog steeds ongeëvenaard en ik denk dat je qua invoersnelheid iedereen kunt verslaan of er nu gebruik gemaakt wordt van Swype, tekstvoorspelling of wat dan ook.

Prestaties

OS 6.0 is absoluut een verbetering maar gaat niet ten koste van de prestaties want ook de Bold 9780 is snel en efficiënt. Je kunt zonder wachten switchen tussen apps ongeacht hoeveel er open staan. Het enige moment dat ik vertraging heb gemerkt is bij het installeren van een applicatie. Dan lijkt de Bold 9780 toch even wat rekenwerk te moeten doen. De goede performance komt mede door het efficiënte OS en natuurlijk het gebrek aan flitsende animaties alhoewel we hier en daar toch een mooie beweging zien van een schuivend paneel.

Connectiviteit

Alles connectie opties zijn aanwezig en het enige dat ik nog mis is 802.11n maar om eerlijk te zien zie ik mezelf niet superveel YouTube filmpjes kijken op de Bold of andere heavy download zaken doen. Met 802.11 b/g redden we ons dus prima. Wat helemaal super is qua connectiviteit is de wijze waarop je dit kunt inschakelen. Je schuift één keer over het trackpad naar boven en klikt en voilà een verbindingen beheren scherm is te zien.

Naast dit gemak is ook de kwaliteit van de connectie goed geregeld. Tot op heden geen issues met flipperende verbindingen, Wifi login problemen of andere zaken. Gewoon een gedegen verbinding zonder gedoe. Ook het inschakelen gaat snel dus als je vergeten was Bluetooth in te schakelen als je instapt in de auto dan is dit snel te fixen. Wifi is overigens lekker snel en het enige nadeel van Wifi vind ik dat je de BlackBerry App World niet kunt gebruiken als je niet ook GPRS/3G aan hebt staan, jammer.

GPS

De GPS aan boord kan worden gebruikt om je foto’s te koppelen aan een locatie (geo-tagging) of om te navigeren. Er zijn een aantal basic navigatie oplossing op de markt en je kunt hiervoor bijvoorbeeld met Wisepilot werken en dat gaat best ok. De grote namen ontbreken echter qua navigatie zoals een TomTom of een Navigon, daar moet je als je veel wil gaan navigeren rekening mee houden. Wel kun je Google Maps installeren en dat werkt wat mij betreft al beter dan BlackBerry Maps maar echt lekker navigeren zit er toch niet in.

Multimedia

Geen multimedia beest maar alles zit erop. Je maakt video, bekijkt video of luistert lekker naar muziek. Het mooie vond ik in ieder geval de perfecte sync mogelijkheden met iTunes dus ik had in no time mijn 32Gb microSD kaartje vol staan met afspeellijsten en muziek.

Camera

In het megapixel geweld moet de BlackBerry zich maar niet mengen en blijft het bij een beperkte 5 Megapixel camera. Daar kan je echter nog steeds prima foto’s mee maken, kijk maar naar de iPhone 4. Wat we aantreffen is de optie om de resolutie aan te passen (groot 2592×1944, middel 1024×768, klein 640×480). In de camera app zelf kun je met een klik geo-tagging in of uitschakelen en ook kiezen voor flits, geen flits of automatisch flitsen. Als laatste hebben we de Scenemodi, waar je kunt kiezen tussen gezichtsherkenning, portret, sport, nacht, etc. Al scrollend door de foto’s en kun je deze direct doorsturen via email, sms of naar Twitter of Facebook. Heb je een foto gemaakt met de geo-tag functie ingeschakeld dan is de locatie ook direct te bekijken in BlackBerry Maps.

Email en attachments

Niets nieuws onder de zon en qua email, sms en nu ook Twitter en Facebook blijft de BlackBerry een juweeltje om mee te werken. Snel en precies en zeer efficiënt met dataverbruik en uiteindelijk dus ook de batterij. Nieuw in OS6 is ook de optie om als je een contactpersoon bekijkt te zien welke laatste berichten jullie hebben uitgewisseld. Ook bij het lezen van je email is het toetsenbord erg handig, met snelkoppelingen stuur je direct een reply (all). Ook is Documents to Go op de BlackBerry aanwezig zodat je Word, Excel en Powerpoint bestanden goed kunt lezen en bekijken. Wil je zelf een bestand in dit formaat opstellen dan moet je de premium versie hiervoor aanschaffen. Ook andere bijlagen zoals een PDF bestand of afbeelding zijn gewoon snel en makkelijk te bekijken.

Niets dan lof dus? Nou, bijna. Het instellen van Google was snel gepiept maar het bleek dat gelezen berichten op de BlackBerry niet als gelezen werden gemarkeerd in de Mail op mijn Mac verschenen. Ook het verwijderen van een bericht kon lang op zich laten wachten, dus helemaal in sync liep dit voor mijn gevoel nog niet. Nu vermoed ik dat dit door de instellingen komt die ik gebruik en het feit dat ik Google ook met de iPhone benaderde maar dan als Exchange client. Uiteindelijk ben ik overgestapt op een dienst van e-office en gebruik ik de Google Connector for BlackBerry. Hiermee wordt je BlackBerry aan de Exchange van Google gekoppeld en daarna werkte alles perfect:

 • ontvangen berichten in je Gmail inbox worden binnen 60 seconden gepushed naar de BlackBerry
 • gelezen of verwijderde e-mails op de BlackBerry worden ook in Gmail gemarkeerd als gelezen of verwijderd en vice versa
 • folders in de BlackBerry worden gesynchroniseerd met labels in Gmail
 • e-mailadressen en telefoonnummers van andere gebruikers van Google Apps (zelfde domein) zijn eenvoudig benaderbaar via de BlackBerry
 • de BlackBerry synchroniseert de agenda met je Google Calender
 • automatische synchronisatie van contacten in Gmail en het BlackBerry adresboek

Op één dingetje na want in Google heb ik meerdere agenda’ss en dat wordt nog niet ondersteund. Uiteindelijk middels Google Sync krijg je deze agenda ook wel op je toestel maar dan als integraal onderdeel van je hoofdagenda. Niet handig dus en ik hoop dat RIM bij een volgende update deze optie wel gaat toevoegen zodat ik keurig alle Google agenda’s bij elkaar kan zien maar wel met eigen benaming en kleurtjes.

Batterijlevensduur

Het kleine scherm, efficiënt dataverbruik en OS dat met een minder snelle processor toekan zorgen dat de BlackBerry goed omgaat met de capaciteit van de batterij. Een dag werken bellen en het bijhouden van Social Media is echt geen probleem en er zullen zat gebruikers zijn die makkelijk twee dagen aan de slag kunnen met maar één keer opladen.

Applicaties

Hier moet je bij je keuze voor een BlackBerry wel degelijk rekening mee houden. De apps zijn basic en er is wel redelijk wat keuze maar echt spannende zaken zijn er niet te vinden. BeWeather is een mooie weer applicaties, LinkedIn werkt goed en SmartWifi schakelt keurig mijn Wifi uit als ik niet bij een voorkeurshotspot in de buurt ben. Maar dat is het dan ook, geen mooie race games, Cut the Rope, Angry Birds, etc. Ook valt het tegen wat de apps kosten er zijn maar weinig apps voor 0,99 euro.

De BlackBerry App world werkt verder prima en je kunt ook inloggen in je account op een desktop browser om daar zaken te managen. Het betalen gaat via PayPal dus je moet daar wel verplicht een account voor aanmaken. Check dus zeker even AppWorld om een beeld te krijgen van wat er allemaal verkrijgbaar is: appworld.blackberry.com/webstore/.

OS6

Naast de verbeterde camera, meer geheugen is het toch vooral het nieuwe OS dat de BlackBerry Bold 9780 erg prettig maakt om mee te werken. Het ziet er allemaal een stuk frisser uit en diverse functies en mogelijkheden zijn direct binnen handbereik. Bij het voor de eerste keer opstarten wordt je prima op weg geholpen om alles in te stellen en later kun je terecht in het Settings menu voor allerlei aanpassingen van basic tot advanced. Bij elke optie in het Settings menu wordt een korte beschrijving gegeven zodat het zoeken naar een instelling makkelijker zal zijn.

In OS6 zit ook de nieuwe browser die met gemak de oude browser op bijvoorbeeld de 9700 kan verslaan maar nog steeds achterblijft bij de browser op de iPhone of op een van de recente Android devices. Ook nieuw is de optie om met Tabs te werken zodat je meerdere websites gelijktijdig open kunt hebben en kunt switchen.

YouTube

Ook vinden we nu eindelijk YouTube ondersteuning op de BlackBerry en kun je niet alleen video’s bekijken maar ook een gemaakte video direct uploaden. Het is echter wel zo dat achter het icoontje geen YouTube applicatie zit maar de mobiele YouTube site. Een video bekijken gaat zeker via Wifi snel en makkelijk maar je kunt de kwaliteit niet zelf kiezen. Het enige dat je kunt doen is het schermformaat aanpassen van breedbeeld, 1:1 of een soort superzoom versie. Het werkt dus wel maar een dedicated app was nog mooier geweest.

Universal Search

De beste nieuwe features zijn toch Universal Search en Sociale Feeds en bijbehorende Views. Universal search gebruik je gewoon door vanaf het homescreen te beginnen met typen. Er wordt automatisch overal gezocht op de ingetypte informatie en je zoekt daarmee in contactpersonen, mail, agenda, Podcasts, YouTube, Google Lokaal of gewoon Google. Typ je een applicatie naam dan zal deze ook in het lijstje opduiken en is dus handig om snel een willekeurige app op te starten. Type je iets in dat gerelateerd is aan de instellingen zoals PIN dan wordt ook keurig gezocht in het opties gedeelte en kun je ook die optie of informatie snel benaderen.

Sociale Feeds

De laatste goed uitgevoerde optie is Sociale Feeds. Er is op het homescreen een balk gereserveerd voor alle notificaties en nu kun je ook updates in het Sociale Netwerk makkelijk zien. Zo zijn er RSS feeds die je kunt bekijken en met een simpele klik ga je naar specifieke feeds die je hebt toegevoegd. Je kunt geen .opml bestand inlezen dus ik moest even zoeken om mijn bestaande Google RSS feeds op de BlackBerry te krijgen. Er werd gesuggereerd dit te doe door gewoon de eigen Google RSS feed in te voeren (en vervangen voor je eigen gegevens), dus: http://:@www.google.com/reader/atom maar helaas wilde dit bij mij niet werken dus suggesties zijn welkom. Een beweging over het trackpad en je switcht van RSS naar Sociaal en er is ook hier een totaal overzicht of je kunt specifiek inzoomen op Facebook, Twitter of BlackBerry Messenger.

Daarnaast kun je ook je updates makkelijk uitvoeren door vinkjes te plaatsen voor Twitter, Facebook of BB Messenger en afhankelijk van de keuze wordt het direct geplaatst. Er zijn zeker nog wel wat zaken te bedenken die beter kunnen zoals het kunnen gebruiken van meerdere accounts in Twitter en ook Hyves mag hier in Nederland als app eigenlijk niet ontbreken. Podcasts kunnen ook op de BlackBerry worden gebruikt mits je in de VS of Canada woont. Erg vreemd want waarom zouden wij hier niet ook gewoon gebruik kunnen maken van deze functionaliteit. Jammer, afwachten dus of we in de toekomst deze ook kunnen toevoegen en beluisteren.

Synchronisatie

Wat ik niet heb kunnen testen is de Media sync van Video en Foto’s. Dit werkt helaas niet met de Desktop Manager voor de Mac en ik moet het dus doen met syncen van alleen muziek. Je kunt wel Agenda, Contactpersonen en Taken met deze Desktop Manager syncen als je dit wil of je toestel updaten als er een nieuwe OS versie beschikbaar is. Verder maak je ook eenvoudig een backup van je toestel of kun je specifieke apps verwijderen of installeren. De synchronisatie werkte in ieder geval prima en de koppeling met iTunes was voor mij handig om ze alle muziek relatief makkelijk over te zetten. Meer over MediaSync kun je in ieder geval hier lezen.

Bellen

Bellen is ook erg prettig met de BlackBerry en niet alleen de goede geluidskwaliteit maar ook de snelheid waarmee je iemand kunt zoeken en bellen. Een druk op de belknop en gewoon de naam typen is al voldoende. Ook kun je vanuit de contactpersonen lijst aan de slag en type de naam van de persoon, druk dan op de groene knop en je hebt contact. Klinkt simpel maar het werkt zo lekker snel dat je echt in 2 tellen iemand al te pakken hebt, zelfs met een adresboek met meer dan 1000 personen gaat het zoeken snel. Tijdens een gesprek kun je verder schakelen naar de speakerphone functie en ondertussen je agenda checken, etc.

Marketing

Waar ik bij andere merken er geen probleem mee heb om de USP’s direct te noemen, vind ik dat bij BlackBerry wat lastiger. Het mag duidelijk zijn dat BlackBerry telefoons, en ook de Bold 9780, zakelijk en efficiënt zijn. De verzorging van messaging is uitermate goed en veilig. Door het nooit ontbrekende toetsenbord type je zo tientallen berichten weg en of dit nu Tweets, Email of andere berichten zijn dat maakt niks uit. De batterij gaat lang mee en is het toestel degelijk, een keer vallen maakt echt niks uit. Het merk staat voor zekerheid, vertrouwen en goede prestaties. Toch was BlackBerry vooral een zakelijke (zo heette dat toen nog:) PDA. Medio 2008 kondigde RIM de Bold serie aan, waarmee het zich meer op consumenten zou gaan richten. Toentertijd was de consumenten smartphone booming en BlackBerry wilde daarvan een graantje meepikken.

Concreet betekende dat het scherm werd vergroot, de resolutie verhoogt, en dat HSPDA werd ondersteund. Ook kregen de Bold toestellen GPS en een camera. In tegenstelling tot vele andere merken die de iPhone gingen kopiëren, bleef BlackBerry vast houden aan het eigen merk. Het ontwerp van de telefoons is nog steeds redelijk hetzelfde, hij is zwart gekleurd, en heeft altijd een toetsenbord. Dus geen groot touch screen. Ook is de Bold serie nog altijd degelijk en levert goede prestaties, gaat mee met de nieuwste trends maar heeft niet alle extra’s zoals iPhones of Androids. Een sterk staaltje merk-consistente marketing. Deze beslissingen hebben er tot geleid dat BlackBerry een zeer eigen en sterk merk heeft opgebouwd ‘in the mind of the consumers’.

Een nadeel hiervan is, is dat de app store niet zo breed gevuld is als die van iOS en Android. Tot voorkort moest je ook voor de audio/video media en integratie van sociale netwerken niet voor BlackBerry kiezen. Met de introductie van het nieuwe OS is BlackBerry hier wel een stuk mee ingelopen. Toch zullen consumenten die veel games spelen en video’s bekijken niet voor deze telefoon gaan. Het zijn de meer allround gebruikers die op zoek zijn naar een moderne telefoon met uitstekende degelijke prestaties.

Het succes van de consumer smartphones van BlackBerry is deels te verklaren door de populaireit van Ping. Het merk heeft goed gekeken naar wat de voornaamste bezigheid is van vele jongeren, namelijk sms’en. Het heeft die ervaring als uitgangspunt genomen en met dat in het achterhoofd Ping geïntroduceerd. Geen franjes maar wel gratis korte berichtjes heen en weer sturen. Het heeft Ping lading gegeven waardoor voor consumenten Ping een punt is geworden waarvoor zij bereid zijn te switchen naar BlackBerry.

Deze review is onderdeel van een redactionele samenwerking tussen Marketingfacts en Mobilyz. De review is gedaan door Roel Martens namens Mobilyz en Danny Oosterveer van Marketingfacts die de marketing rondom het device heeft beschreven.. De gehele review is hier te lezen op Mobilyz.

Denise Maaskant
Community Manager bij inSided Media

Community Manager inSided| Levensgenieter| Reiziger| Impulsief| Music-addict

Categorie
Tags

26 Reacties

  Jeremygelm

  ventolin side effects


  4 april 2016 om 18:44
  DonaldMogs

  much does cialis cost cvs


  4 april 2016 om 19:11
  WilliamSl

  how to order domperidone


  4 april 2016 om 19:11
  GeorgeSa

  where to buy viagra without prescription


  17 april 2016 om 02:35
  StephenRawl

  where can you buy generic viagra


  18 april 2016 om 03:11
  EugenePt

  brand viagra for sale


  18 april 2016 om 03:19
  RonaldMr

  best price viagra 100mg


  18 april 2016 om 22:53
  NicolasBede

  buy cialis 5mg canada


  20 april 2016 om 05:54
  MiltonCamb

  buy cheap misoprostol online


  22 april 2016 om 05:14
  Smithk377

  Farmville farms even include free gift that is especially designed for the neighbors on their farm visit. ecdddegeecfbeebc


  10 september 2016 om 08:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!