Twitter komt met eigen Analytics en nieuw verdienmodel

Twitter komt met eigen Analytics en nieuw verdienmodel

Twitter heeft bekend gemaakt dat het een eigen analyse tool ontwikkelt. Met Twitter Analytics kunnen gebruikers een flinke bak aan data van hun account raadplegen. Zo is het onder andere mogelijk om te zien welke tweet het meest is geretweet, bij welke tweet veel gebruikers stopten met volgen, en wat de meest invloedrijke twitteraars zijn onder de gebruikers waarmee je communiceert. Naast Analytics gaat Twitter samen met partner Gnip toegang tot de Twitter data stream verkopen. Een nieuwe manier voor Twitter om haar data te moneytizen.

Op dit moment heeft een selecte groep gebruikers toegang tot de alpha versie van Twitter Analytics. Eén van die gebruikers is zo vriendelijk geweest om wat screenshots met de rest van de wereld te delen. In de screenshots is over een periode van 6 uur het verloop van mentions, follows en unfollows te zien. Daarnaast is er voor de meest recente tweets te zien hoe vaak die als favoriet is gekenmerkt, en hoeveel retweets en replies de tweet heeft.

 

De technologie is gelijk aan die adverteerders gebruiken om de effectiviteit van promoted tweets te meten.

Het gevolg van de introductie van Analytics is hopelijk dat nu vaker geluisterd wordt naar andere metrics dan alleen het aanval volgers.  Hoewel velen het erover eens zijn dat het aanval volgers in theorie weinig zegt over invloed, wordt vanwege het gemak toch vaak (alleen) naar het aantal volgers gekeken.

Concurrentie

Third-party tools die soortgelijke diensten aanbieden (denk aan Klout en Twitalyzer) zullen minder blij zijn met de introductie van Twitter Analytics. Zij zullen vanaf nu moeten concurreren met een tool van Twitter zelf, die waarschijnlijk gratis beschikbaar komt. Dat betekent niet er later een uitgebreidere versie komt, gericht op bedrijven, waar wel voor betaald moet worden.

Nieuw verdienmodel

Tegelijkertijd heeft Twitter een partnership gevormd met Gnip, een analysebedrijf voor social media. Grip krijgt toegang tot de volledige Twitter stream, ofwel ‘firehose’ access, en zal deze data vervolgens doorverkopen aan bedrijven. Eerder al kregen Microsoft, Yahoo, Google en Bing toegang tot de volledige data stream van Twitter. Het doel is om Twitter data beschikbaar te stellen aan bedrijven zodat zij er trends mee kunnen waarnemen, influencers kunnen identificeren en engagement kunnen meten.

Gnip biedt de data in drie pakketten aan. Met Twitter Halfhose krijgen klanten zicht op de helft van alle tweets. Prijskaartje: $360.000 per jaar. Voor $60.000 per jaar krijgt een bedrijf het Decahose pakket met toegang tot 10% van de Twitter data. Met Twitter Mentionhose krijgen bedrijven toegang tot alle mentions, replies en retweets. Dit pakket is voornamelijk bedoeld voor bedrijven die de ‘conversational graph’ willen meten. Van dit pakket is de prijs niet bekend.


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Handig, handig!

  Ben erg benieuwd. Nog niet bekend wanneer er een bredere launch plaatsvindt?

  geplaatst op
 • Dit was natuurlijk wel te verwachten. Twitter kan nu eindelijk ook wat (meer) geld gaan verdienen aan die gigantische hoeveelheid data die ze dagelijks verwerken. Ik denk dat de analyse wel iets anders zal zijn dan de sevices van Klout maar het is een eerste stap naar het meten van kwaliteit & effectiviteit van Twittervolgers door Twitter zelf.

  geplaatst op
 • Ik denk dat dit geen echt verdien model is, in ieder geval niet duurzaam voor Twitter. Twitter is een broadcast platform. Als er een goed verdien model zou zijn geweest, had twitter dat allang in place gehad. Bedenk eens alle diensten derden die intussen aan twitter gekoppeld zijn en die allemaal een freemium vorm hebben, dat onderschrijft mijn stelling dat het heel moeilijk wordt voor twitter een goed businessmodel op te zetten. Als er echt geld verdiend zou kunnen worden met twitter dan was dat al gebeurd en dan had twitter een dergelijke dienst allang gekopieerd. Echter ze zijn er niet!

  De echte winnaars op twitter zijn de merken en iedereen is uiteindelijk een merk op twitter. Twitter is en fantastisch snel communicatie platform dat uniek is en daarom populair. Facebook en Hyves zijn gesloten en daarom uiteindelijk minder interessant voor de merken en de mensen om snel en makkelijk een groot bereik te hebben.

  Dank aan @pkitano voor de inzichten.

  geplaatst op
 • Hoe verandert een product als de mentionhose de mogelijkheid om via de Streaming API berichten op te vangen die bepaalde keywords bevatten? Daar kun je toch hetzelfde effect mee bereiken?

  geplaatst op
 • @nieuwbouw20 Ben het niet helemaal met je eens. De core business van Twitter is wat mij betreft de data. Twitter streeft er naar om een open platform te zijn. Vanaf het begin heeft Twitter haar stream open gesteld voor anderen zodat zij daar mooie diensten voor kunnen maken. Die openheid heeft ook meegeholpen aan het succes van Twitter. Met het nieuwe design van Twitter zie je bijvoorbeeld dat ze die kennis die derden hebben opgedaan kunnen gebruiken om het eigen product te verbeteren. Om daarnaast de data te moneytizen is het te verwachten dat Twitter wil gaan verdienen aan die bedrijven die nu geld verdienen door de data van Twitter te gebruiken. Ik meen juist dat deze samenwerking met Gnip een veel beter verdienmodel is dan bijvoorbeeld het promoted tweets platform wat voor een groot deel op ouderwets adverteren aankomt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.