Facebook kwam toch niet met een (G)mail killer. Hoewel…

15 november 2010, 20:32

“This is not an email killer. This is a messaging experience that includes email as one part of it,” aldus Zuckerberg gisteravond vanuit Facebook’s hoofdkantoor in San Fransisco. Er was uitgekeken naar het grote nieuws, misschien zou Facebook wel de nekslag voor Gmail aankondigen met email via Facebook. Het zit iets anders, maar bij Google zullen ze onrustig hebben geslapen.

Geen G/email killer, maar als het in de toekomst toch email overbodig maakt, dan is Zuckerberg daar niet rouwig om, gaf hij gisteravond toe. Sterker, het zou hem ook niet verbazen, want als hij met de jeugd praat (en dat doet hij) merkt hij dat zij email verouderd en ‘te formeel’ vinden. Kinderen en tieners gebruiken SMS en Instant Messaging, omdat het sneller en simpeler werkt. En dat is wat Facebook nu voor iedereen toegankelijker wil maken met het nieuwe ‘modern messaging system’.

Modern messaging system

Zuckerberg presenteerde de essentie van het nieuwe ‘modern messaging system’ aan de hand van een aantal trefwoorden. Het moet volgens hem naadloos, informeel, ogenblikkelijk, persoonlijk, simpel, minimaal en kort functioneren. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Facebook drie bouwstenen neergezet: ‘seamless messaging’, ‘conversation history’, en ‘social inbox’. In feite komt het erop neer dat het mogelijk wordt berichten te versturen waarbij het niet uitmaakt via welk medium/middel je dat doet: Facebook messaging, email, chat of SMS. Het zit er allemaal in. Alle conversaties die je als gebruiker op deze wijze voert met iemand anders, worden in één centrale ‘social inbox’ opgeslagen, en de geschiedenis van die conversaties wordt gearchiveerd. Je kunt dus alle gesprekken teruglezen, zoals Gmail dat ook al doet, maar dan inclusief chat en SMS.

Het nieuwe berichtensysteem werkt straks op Facebook.com maar ook via de mobiele Facebook apps. Maar een app is dus niet per se noodzakelijk als je onderweg door wilt gaan met de conversatie, want het werkt ook via SMS.

Voor de liefhebber, die de speculaties de afgelopen weken zo niet maanden met interesse volgde: het is mogelijk een @facebook.com email adres aan te vragen. Maar echt nodig is het niet: je kunt elk email adres gebruiken om in te haken. Zelfs IMAP-ondersteuning, voor het synchroniseren van mail, komt er binnenkort aan.

Vijftien ingenieurs

Voor de ontwikkeling van het nieuwe berichtensysteem, dat de komende maanden wordt uitgerold, zijn 15 software ingenieurs ingezet. Dat is het grootste aantal dat ooit aan een enkel Facebook-project werkte.

Om de relevantie, of potentie van de nieuwe service nog even te schetsen:

Dagelijks worden meer dan 4 miljard berichten verstuurd via Facebook messaging en chat, door 350 (van de 500 miljoen) Facebook-gebruikers. Ter vergelijking: volgens comScore heeft Gmail 193,3 miljoen gebruikers, Hotmail/Windows Live 361,7 miljoen en Yahoo Mail 273,1 miljoen. Het lijkt er op dat Zuckerberg het niet wil zeggen, maar gisteravond misschien toch wel het sterfbed heeft ingeluid van G/email. Is het niet morgen, dan toch wel in de toekomst, als de jeugd van nu zelf volwassen is. Wat jullie?

Dit artikel is samengesteld uit diverse berichtgeving van Techcrunch.

Robert Doggers is oprichter van Next Episode, een podcastproductiebedrijf dat zich onder andere toelegt op podcasts voor interne communicatie en educatie. Hiervoor was hij 14 jaar lang als mede-oprichter verantwoordelijk voor social content bureau Yune.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!