Marian Spier over TEDxWomen in Amsterdam

3 november 2010, 19:32

TED, de wereldberoemde conferenties op het gebied van technologie, entertainment en design, richt zich op 7 en 8 december volledig op vrouwen. Onder het motto ‘How are women and girls reshaping the future’ vindt de allereerste TEDWomen plaats in Washington, DC. Tegelijkertijd haken lokale TED-organisaties, onder de naam TEDx, hierop in. Van Shanghai tot Calgary zal het op 7 en 8 december gaan over ideeën van en voor vrouwen. Ook Amsterdam organiseert zijn eigen TEDxWomen.

“Op TEDGlobal in Oxford werd TEDWomen bekend gemaakt. Ik wist meteen: dat wil ik in Amsterdam ook,” aldus Marian Spier die aan het roer staat van de organisatie. TEDxWomen wordt vrij snel gehouden na het al geplande TEDxAmsterdam, dat op 30 november plaatsvindt. Daardoor moest ze snel schakelen. “Maar via twitter heb ik in no time een superteam samengesteld van vrouwen van wie ik wist dat ze kunnen aanpakken, zoals Kim Swagemakers en Tessa Stolze.”

Wat Marian Spier betreft kunnen er niet genoeg platforms zijn waarop vrouwen zich laten horen. “De TED conferenties zijn bedoeld voor het zichtbaar maken van deskundigen die in een niche heel erg bekend zijn, maar bij het grote publiek nog niet. Bij TEDWomen is “women” niet een beschrijving van het publiek, niet de doelgroep of een selectiecriterium voor sprekers. Het is het thema. TEDWomen wordt een event waar op hoog niveau over inhoudelijke onderwerpen wordt gediscussieerd en ideeën worden uitgewisseld. We willen zien wat er leeft als het gaat om het thema ‘reshaping the future’.”

Op 7 december staan de talks in het teken van Ideas Worth Spreading, het motto van TED. Sprekers als Trudy Dehue (bekend van het boek ‘de depressie-epidemie) en actrice Hanna Verboom zullen vanaf het podium in veilinghuis Sotheby’s hun ideeën ventileren. Op 8 december is het motto: Ideas Worth Doing en wordt het publiek (ja, ook mannen!) uitgenodigd zelf een 3 minuten TEDtalk te houden (aanmelden via www.tedxwomen.nl). Ook zal er op die dag regelmatig live verbinding zijn met het moeder-event in Washington, DC en zal Alain de Botton per skype vragen van de gasten beantwoorden over het thema.

Nog een speciaal verzoek van de organisatie: ben jij of ken jij een sterke vrouw met een visie op hoe technologie onze toekomst kan veranderen- meld je dan op www.tedxwomen.nl.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

3 Reacties

  amsterdamant

  ‘Bij TEDWomen is “women” niet een beschrijving van het publiek, niet de doelgroep of een selectiecriterium voor sprekers. Het is het thema.’

  Mij blijft benieuwen wat dan het thema is van de ‘gewone’ TED? Naar verluidt is dat ‘ideas worth spreading’. Gaan die dan over mannen? Zo nee, waarom is er geen mannen TED? Of zijn vrouwen zo belangrijk dat we daar een aparte sessie voor nodig hebben?

  En hoe bijzonder bijzonder dat de ‘gewone’ TED(xAMS) moeite heeft om een evenwichtige M/V mix in sprekers te vidnen te vinden, maar dat TEDWomen wel vrouwen op het podium weet te krijgen. Zijn die dan niet geschikt voor het gewone TED podium? Als ja, is dat dan op inhoud? Of op gepercipieerde kwaliteit?

  Vragen alom! Maar sowieso. Succes! en een fijne avond, Antoinette


  3 november 2010 om 20:24
  media

  Antoinette, goede vraag die ik al eerder stelde bij initiatieven als Dutchcowgirls, Online Vrouwen, DIFA, etc. Blijkbaar hebben vrouwen nog steeds de behoefte aan een eigen platform 😉


  3 november 2010 om 20:50
  VrouwinBeeld

  Waarom TEDxWomen

  Wereldwijd staan vrouwen aan de wieg van verandering. Of het nu gaat om één Afrikaans meisje,die de dorpseconomie aanwakkert met eigen microcredit. Of hoog opgeleide vrouwen die constructieve verandering brengen in de manier waarop groet Europese multinationals worden georganiseerd. Vrouwen brengen ideeën voort en hervormen onze toekomst.

  We staan aan de vooravond van een stille revolutie. Eén waarin zowel kracht als kwetsbaarheid verandering brengen in de manier waarop omgaan met de wereld en met elkaar. Op het gebied van technologie, entertainment, design, wetenschap, cultuur, kunst en global affairs springen vrouwen met succes verhalen boven het maaiveld uit. Het is deze daadkracht, trots en visie die langzaam de wereld om ons heen verandert.

  TEDxWomen wordt op meerdere plaatsten ter wereld simultaan georganiseerd om deze veranderingen te versnellen. Het thema van TEDxWomen is: Reshaping the Future

  Bron: programma TEDxWomen 7 en 8 december 2010

  Het bovenstaande geeft mogelijk al voldoende antwoord zo niet dan hierbij mijn aanvulling:

  Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig maar zolang de omstandigheden in onze maatschappij dit nog niet zijn: en dan heb ik het over zaken zoals gelijke saladering voor mannen en vrouwen in dezelfde functie en een balans mbt vrouwen en mannen in de media en in topposities is extra aandacht aan vrouwen zeer gewenst.


  9 december 2010 om 13:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!